El Teatre Rialto recupera la vida de Carmen Tórtola, l'artista que va viure "com va voler"

Begoña Tena signa el text de la producció de l'Institut Valencià de Cultura que dirigeix Rafael Calatayud
15 maig 2019 16:52h
'Tórtola' arriba al Teatre Rialto el 17 de maig i es podrà veure fins al 2 de juny. / IVC

VALÈNCIA. El Teatre Rialto de València acull, des del 17 de maig fins al 2 de juny, la sisena producció pública d'aquesta temporada de l'Institut Valencià de Cultura (IVC). Amb text de Begonya Tena, direcció de Rafael Calatayud i un elenc femení encapçalat per Maria José Peris, l'escenari de la plaça de l'Ajuntament de València recupera la vida de Carmen Tórtola Valencia, "una dona polièdrica que va viure com va voler, en un moment en què les dones no podien fer-ho", ha recordat aquest dimecres la dramaturga.

Centrada en el tema de la identitat, Tórtola compta amb un repartiment íntegrament femení: María José Peris, Resu Belmonte, Marta Chiner, Anna Casas, Anaïs Duperrein i Alejandra García, i amb la direcció de Calatayud. La posada en escena del text de Begonya Tena és el "resultat final", ha apuntat el director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, Roberto García, ja que és fruit del primer taller de dramatúrgia –el laboratori Ínsula Dramatària Josep Lluís Sirera– amb què la institució va becar diferents autors el 2018.

"És un text fascinant i apassionat interpretat per sis dones al voltant d'una dona molt desconeguda però que en la primera meitat del segle XX va ser musa d'artistes i poetes, i que va quedar invisibilitzada després", ha explicat García durant la presentació de la producció aquest dimecres.

Rafael Calatayud ha incorporat elements musicals i cançons en directe a la producció escènica que es podrà veure al Rialto. Alhora se sumen altres activitats paral·leles a l'espectacle, com ara la conferència de Luis Antonio de Villena sobre la figura de Tórtola Valencia, l'exposició realitzada amb fons procedents del Museu del Teatre de Barcelona, recitals poètics i actuacions musicals que tindran lloc al mateix edifici.

Tórtola no és una obra documental sinó de ficció; "és un homenatge a la seua figura, una figura contradictòria i enigmàtica, pionera en el terreny de l'art i en el terreny personal que es va atrevir en una època molt difícil a viure la vida com va voler", ha reconegut Tena.

La dramaturga ha qualificat Carmen Tórtola Valencia com una "gran mentidera i polièdrica", però que "li donava molt de poder treballar amb la mentida". Tena l'ha recreat com una dona "molt humana, amb errades i proeses, pionera en molts aspectes" i que "es va atrevir a viure com va voler".

next