Diari La Veu del País Valencià
El tercer trimestre del 2019 acaba amb 8.300 aturats menys

VALÈNCIA. El tercer trimestre del 2019 tanca amb 8.300 persones menys aturades al País Valencià. Així s’extrau de les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) fetes públiques aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En total, el tercer trimestre acaba amb 339.700 persones a l’atur. D’aquesta manera, la taxa d’atur en el tercer trimestre és del 13,91%.

En termes interanuals, el País Valencià és la tercera autonomia en la qual més va descendir la desocupació, amb 32.100 aturats menys, un 8,64%, segons l’EPA.

Per sexes, en el tercer trimestre es comptabilitzen 151.700 desocupats homes, amb una taxa d’atur de l’11,44%, i 188.000 dones, amb una taxa d’atur del 16,84%.

En l’altra cara de la moneda, entre juliol i setembre 16.700 persones van trobar feina, i el trimestre va tancar amb 2.102.900 persones treballant. Per sexes, dels 1.174.700 són homes, amb una taxa d’activitat del 64,94%, i 928.300 dones, amb una taxa del 52,20%.

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha assegurat que les dades de l’EPA reflecteixen que l’evolució de l’atur “és més favorable” al País Valencià que a resta de l’Estat.

“De fet, som la quarta comunitat on més ha baixat l’atur en termes absoluts”, ha destacat, al mateix temps que ha incidit que, en termes anuals, la disminució al País Valencià és del 8,64% (32.100 persones) i que la taxa d’atur se situa en el 13,9%, un nou mínim des de la crisi.

El director general de Labora ha destacat l’augment de les persones assalariades amb contracte indefinit, que han augmentat en 9.200, i la baixada de temporals, que han caigut en 13.200. També, la bona evolució en el sector de la indústria, que dona feina a 19.200 persones més.

Malgrat les bones dades, ha lamentat, de nou, “l’enorme diferència entre l’evolució de l’atur segons gènere” i ha indicat que, quasi tota la reducció s’ha produït entre els homes, amb una davallada de 7.900 enfront de les dones, que han baixat en 400.

Nomdedéu ha apuntat que açò es deu al fet que el descens està, “possiblement, vinculat amb la masculinització del sector industrial i agrícola”, que són els que més ocupació han creat aquest mes.

Per part de CCOO PV, assenyalen que darrere d’aquestes estadístiques es troba un mercat laboral marcat per l’estacionalitat i amb unes xifres d’atur de llarga de duració insostenibles: el 44,6% de les persones en desocupació porta entre un i dos anys, i 99.000 persones porten més de dues, tres i fins a quatre anys en atur.

Per a la responsable d’Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana García Alcolea, és una prioritat la creació de treball de qualitat amb condicions dignes i que en el centre de totes les polítiques estiguen les persones i la seua protecció. “Tenim un mercat laboral ancorat a un model productiu obsolet, centrat en el sector serveis i afligit d’estacionalitat, que només ofereix ocupació escassa i precària, i que no és capaç d’atallar la pobresa laboral”, assenyala García Alcolea, que també apunta als baixos salaris i a la deterioració de la protecció a la desocupació.

Els sectors que han disminuït el nombre d’aturats són Construcció, amb 3.600 aturats menys (22,5%), i Serveis, amb 14.600 aturats menys que l’últim trimestre (10,8%).

CCOO PV posa el focus en la desigualtat de gènere, ja que la taxa d’atur dels homes és de l’11,44%, i la de les dones, del 16,84%. Com és habitual, el nombre d’homes en atur és inferior al de les dones: 151.700 homes i 188.000 dones. En tots dos sexes disminueix l’atur. No obstant això, per als homes la disminució és del 4,9% respecte al trimestre anterior i per a les dones, tan sols del 0,2%.

García Alcolea aposta per un canvi de model productiu que no es base exclusivament en el sector serveis ni en l’estacionalitat de l’activitat productiva, i que siga capaç de generar ocupació de qualitat en sectors productius d’alt valor afegit i d’especialitzar les persones a través de la formació.

CCOO PV proposa recuperar el poder adquisitiu dels salaris, incrementar la protecció a la desocupació i impulsar la contractació estable. “Creiem necessari el rellançament de la inversió pública productiva i el sector industrial, a més d’una reforma fiscal fonamentada en l’equitat”, afegeix García Alcolea.

Comparteix

Icona de pantalla completa