El valencianisme espanyol de Compromís

4 juny 2019 06:00h

La incontinència verbal en temes ideològics és un dels ingredients més comuns al nostre País Valencià, sempre obert a qüestionar socialment quelcom que vaja mínimament en contra del plantejament previ. Així, ens trobem davant una histriònica situació quan, ingènuament, alguns ens atrevim a qüestionar el valencianisme de Compromís, ja que, com a grans defensors d’un País Valencià en què no han cregut mai, es transformen en encoratjats adalils d’un territori pel qual han lluitat amb tota l’esma del món. I segur que és certa aquesta lluita, però malauradament, ara per ara aquesta defensa del fet valencià més enllà de l’Estat espanyol no s’albira enlloc, ni en l’acció de govern del Botànic ni en les mateixes accions del partit que més enarbora la bandera del valencianisme, Compromís. Insistic en allò de malauradament.

M’agradaria dir, però, que això no s’ha de convertir en un concurs de valencianitat, perquè aleshores ens trobaríem davant un esperpent inaudit del qual n’hauríem de traure necessàriament conclusions. Ja explicat això, la qüestió no és posar en dubte el valor que suposa que Compromís estiga en l’equip de govern de la Generalitat Valenciana, ans al contrari, si algun partit pot executar una acció de govern en clau valenciana és l’”imparable i valent” partit valencià. Ara bé, aquest fet no ha de ser sinònim que el seu full de ruta tinga el nacionalisme com a principal argument, perquè, i en això crec que coincidim tothom, és ben cert que el valencianisme de la formació dels Oltra, Baldoví, Morera, etc. es palesa en l’ideari previ, però ací s’acaba el seu recorregut. I m’arriscaria a dir que no és només una impressió personal. 

Podríem pensar que un dels membres de la coalició, el Bloc Nacionalista Valencià, hauria de servir per ser garant d’una ideologia que, encara que minoritària, sí que té una tradició arrelada al nostre País Valencià, malgrat l’evident retrocés dels darrers anys. Fins i tot en la norma 4 dels estatuts fundacionals trobem un gest significatiu quan parla de les eleccions autonòmiques com a “nacionals”, adjectiu que també dona nom a un dels seus màxims òrgans, la Comissió Executiva. Però això no deixa de ser una simple concepció ideològica que no ha trobat una vertadera acció política a través de la participació activa en el Govern valencià, una dinàmica, en definitiva, sense cap tipus d’intenció de defensar el valencianisme fora de la “protecció” de l’Estat espanyol. De fet, és el que es percep en llegir el programa per a les darreres eleccions autonòmiques, on les prioritats són el “finançament, cuidar de la gent, la salut, l’educació…”, una obvietat perquè, efectivament, la política social és la premissa des d’on cal bastir qualsevol acció de govern, però també es pot fer des de l’autogestió i fugir de l’aixopluc d’un estat que ens ha maltractat sistemàticament des de fa molts anys.

I la conclusió no pot ser una altra que no importa que així siga. És a dir, tots som capaços d’entendre que el nacionalisme al nostre país no és una prioritat per als partits del Botànic. Ja ho sabíem del PSPV de Puig i dels empàtics Podem, però ara ja ho ha demostrat també Compromís amb Mónica Oltra al capdavant de tot plegat. I de veres que no passa absolutament res. Pareix que ara mateix construir una autèntica identitat valenciana a través dels elements identitaris que ens han definit com a poble no és un punt a debatre a les Corts Valencianes, més preocupades per fer una política més oberta a tothom. Per això és millor promocionar el multilingüisme que transformar la protecció de la llengua pròpia del territori en una qüestió d’Estat, o també és més important atacar els qui defensen democràticament la idea d’un estat propi, o no ser capaços de resoldre definitivament el tema de TV3… és igual, cal entendre-ho i acceptar-ho sense rancúnia. Potser arribarà un dia que tot això canvie, però mentrestant, diria que és millor no anar de capal parany de la hipocresia i començar a dir les coses pel seu nom, i si som capaços de dir-ho en valencià, ens farà comboiet i tot...

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next