Les eleccions municipals retardaran la configuració del nou Botànic

La campanya de les municipals impedirà tancar un acord sobre la composició del futur govern de la Generalitat abans de la primera setmana de juny
1 maig 2019 06:00h
Els partits no tenen previst parlar entre ells, com a mínim, fins a la pròxima setmana. / DLV

VALÈNCIA. El resultat de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril va dibuixar un únic govern possible. La suma de forces d'esquerres és l'única alternativa que supera els 50 escons necessaris per a assolir la majoria absoluta a les Corts Valencianes. El fet, però, que el Botànic siga l'única possibilitat de conformar govern, en aquesta ocasió incloent Podem-Esquerra Unida en l'executiu, no pressuposa unes negociacions ni ràpides ni fàcils.

L'aritmètica parlamentària no dibuixa cap altra alternativa a la suma de PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, però la firma del Botànic II no serà imminent. Ningú no dubta que hi haurà acord perquè així ho han expressat els candidats a la Presidència de tots tres partits, però la incògnita és quan es firmarà el nou pacte.

Si no hi ha sorpresa, l'acord no es produirà abans de les eleccions municipals del 26 de maig. La prioritat ara per als tres partits interessats en la formació del govern és tornar a engegar la maquinària electoral per als comicis locals. El calendari parlamentari també propicia que PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida es puguen prendre amb calma les negociacions.

El 16 de maig, en plena campanya de les municipals, serà la sessió constitutiva de les Corts i els grups disposaran de 12 dies de termini per a presentar candidatures a la Presidència de la Generalitat. Així, les negociacions per a tancar l'acord es podrien estendre fins al 28 de maig. Esgotant els terminis, el ple d'investidura de Ximo Puig, que afrontarà el seu segon mandat, no serà mai abans del 31 de maig i mai després del 4 de juny, d'acord amb el Reglament de les Corts.

Primera quinzena de juny

Segons les previsions que fan els partits, l'actual Consell estarà en funcions almenys un mes. El president de la Generalitat i candidat a la reelecció va assenyalar aquest dimarts, poc abans de reunir-se amb el Comité Nacional del PSPV per a analitzar els resultats electorals, que confia a tindre llest el futur govern "la primera quinzena de juny".

Puig va reconéixer que li agradaria "escurçar" els terminis perquè la situació d'interinitat del Consell fora la mínima possible però va reconéixer que el calendari ho impedirà. "Estem enmig d'una altra campanya electoral –en al·lusió a les municipals i europees del 26M– i cal atendre aquesta situació", va dir Puig, qui va reiterar que "segur que a principis de juny, en la primera quinzena", arribarà "un nou temps per a aquesta comunitat" amb la constitució d'un nou govern de progrés.

En Compromís tampoc no han començat a parlar de quan iniciar les negociacions. Aquest dilluns, tot i ser festa a València i moltes altres localitats, l'executiva de la coalició es va reunir per a analitzar les dades electorals, però no es va decidir traslladar ja una data a PSPV i Unides Podem-EUPV per a iniciar les converses. La coalició valencianista va acordar com a primer pas designar els membres que formaran part de la comissió negociadora. El Bloc aposta perquè en representació del partit nacionalista hi formen part la seua coordinadora general, Àgueda Micó, i dos diputats amb experiència, com són Fran Ferri i Mònica Àlvaro.

Aquesta setmana serà de transició. Amb dos dies festius, no serà fins la setmana pròxima, moment en què es reprén l'activitat orgànica del Consell, quan s'inicien les primeres converses informals.

Podem també va reunir la direcció de campanya aquest dimarts, però tampoc no va prendre la iniciativa de convocar els que seran els seus socis de govern.

next