Diari La Veu del País Valencià
Els activistes reclamen a Las Naves un Mobile World Congress dels drets humans en Internet

VALÈNCIA. Las Naves s’ha convertit en un punt de referència per al sud global, ja que és l’únic fòrum en el qual es donen cita països en vies en desenvolupament o amb dèficits democràtics, i en el qual participen en peus d’igualtat amb els països del nord.

El director de l’Internet Freedom Festival (IFF), Pepe Borrás, destaca l’èxit de la cinquena edició i anima a continuar lluitant contra la censura en la xarxa. Una opinió que recull el sentir els activistes de més de 130 països que han participat en el IFF durant aquests cinc dies al centre d’innovació Las Naves: “El desenvolupament de noves tecnologies sense preveure el seu impacte sobre els drets humans és negligent. Necessitem més fòrums que posen el focus en l’impacte d’Internet en les nostres vides en lloc de parlar solament de dispositius. Tard o d’hora serà necessari un Mobile World Congress dels drets humans en l’era digital”.

En l’àmbit global, cal destacar que la cita de Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, s’ha convertit en un punt de referència per a l’anomenat sud global, ja que és l’únic fòrum en el qual es donen cita països en vies en desenvolupament o amb dèficits democràtics, i en el qual participen en peus d’igualtat amb els països del nord. A més, ha donat lloc a entitats com el Next Billion Network (creat en el marc del festival el 2018 i que agrupa països del sud-est asiàtic), que en aquesta edició va mantindre una trobada bilateral amb Facebook per a evitar l’assetjament als activistes pro drets humans en la citada xarxa social.

Aprofundint sobre la negligència de les grans tecnològiques i els legisladors, Borrás es va referir a la carta remesa aquesta setmana per un grup d’onze personalitats que han contribuït al naixement i desenvolupament de la xarxa de la talla de Tim Berners-Lee, Vint Cerf, Katherine Maher i Bruce Schneier. L’escrit anava adreçat als autors de la nova directiva europea per a previndre la difusió de continguts terroristes en línia, que els autors qualifiquen excessiva, lesiva per a la llibertat d’expressió i que no contribuirà a la fi per al que ha sigut dissenyades.

Segons Borrás, “no és casualitat que entre els signants de la carta estiguen els màxims representants d’institucions vinculades a l’Internet Freedom Festival, com ara Wikimedia Foudation, The Mozilla Foundation, la Web Foundation, Global Voices, Electronic Frontier Frontier, el Berkman Klein Center for Internet i Open Rights Group. Aquesta dada demostra la rellevància de l’IFF com a referència en el debat mundial sobre la llibertat de la xarxa”.

D’altra banda, el director de la cita va destacar que la comunitat a la qual està destinat el festival ha crescut “tant en número com en maduresa. La lluita per la defensa dels drets humans en la xarxa està evolucionant. Els activistes ja no només estan pendents de les últimes tecnologies per a defensar-se, sinó que s’estan començant a formar xarxes locals, regionals i internacionals, moltes de les quals han nascut durant l’IFF en els últims anys”.

Finalment, Borrás va destacar d’aquesta cinquena edició de l’IFF la presència, per tercer any consecutiu, al centre d’innovació Las Naves, del Vietnam Cyber Dialogue. La trobada permet reunir l’oposició al règim de Hanoi per a debatre sobre la futura llei de ciber seguretat a Vietnam, l’ús d’exèrcits de trolls per a fer callar a la dissidència i el desenvolupament d’eines open source per a garantir la seguretat de periodistes i defensors dels drets humans.

Comparteix

Icona de pantalla completa