L'associació d'afectats per 'Xylella fastidiosa' torna a demanar que no s'arranquen els arbres

La Conselleria d'Agricultura va establir l'eliminació dels exemplars per a erradicar la malaltia i evitar la seua expansió, tal com diu la normativa
6 març 2019 19:00h
El posicionament d'AXFA contravé les mesures adoptades per la Generalitat. / D.L.V.

VALÈNCIA. La Junta Directiva de l'Associació d'Afectats per Xylella fastidiosa d'Alacant (AXFA) ha decidit estudiar la no aplicació dels tractaments fitosanitaris de la Conselleria d'Agricultura fins que no s'assegure que no s'arrancaran les parcel·les que siguen tractades. La decisió s'ha donat a conéixer aquest dimecres, encara que es va prendre en una reunió celebrada al Castell de Guadalest (la Marina Baixa) dilluns passat.

Aquest posicionament contravé les mesures adoptades per la Generalitat, que, per a erradicar la malaltia i poder evitar la seua expansió a altres espècies, va optar per l'eliminació d'aquells arbres malalts. Pel principi de precaució fitosanitària establit pel govern, les mesures de contingència del País Valencià consisteixen a arrancar i destruir els arbres de la parcel·la on s'ha localitzat aquest brot; desfer-se de tot el material vegetal a cent metres a la redona potencialment hoste d'aquest bacteri; immobilitzar tot el material vegetal hoste en un radi de deu quilòmetres a vivers i zones de comercialització de plantes; perimetrar la zona on s'ha detectat el bacteri, i dur a terme el tractament fitosanitari necessari contra els insectes que la transmeten.

Tot i aquestes accions adoptades pel Consell, a la trobada d'AXFA, aquè van assistir més de 60 persones, es va decidir analitzar la possible no aplicació dels tractaments fitosanitaris que està repartint la Conselleria d'Agricultura a través dels ajuntaments fins que no confirmen que no arrancaran les parcel·les tractades. "Estem disposats a col·laborar, a fer el treball d'ells, però no a córrer també amb les despeses i el temps que comporta aplicar els productes i que arranquen els arbres tractats després", ha explicat el vicepresident i portaveu d'AXFA, Francisco Molines.

En la reunió, els assistents també han decidit realitzar més actes de protesta i concentracions per a exigir l'aplicació del pla de contenció i que no s'arranquen arbres sans. "Està regnant el descoratjament i la desmoralització per part dels productors d'ametla i propietaris de finques rústiques afectats per Xylella fastidiosa. No obstant això, hem decidit seguir endavant i exigir el que és just", ha indicat Molines.

Fins al moment s'han arrancat 30.000 arbres i hi ha altres 100.000 espècies pendents d'erradicar dins del dispositiu per a eliminar aquesta malaltia. Des d'AXFA es critica que es gestiona "una crisi tan greu sense donar-nos les explicacions oportunes. Cometen actes imprudents, actuen amb molta opacitat i falta de transparència. Juguen amb els afectats", ha denunciat el portaveu.

Davant aquesta situació, en la reunió també es va decidir remetre un escrit a la Direcció de Sanitat Vegetal de la Conselleria d'Agricultura perquè analitze i informe de la situació que hi ha als municipis afectats per Xylella fastidiosa. La Junta Directiva d'AXFA també ha decidit sol·licitar informació al responsable de Sanitat Vegetal del Ministeri d'Agricultura sobre la petició realitzada a la Unió Europea sobre la replantació amb varietats resistents als terrenys devastats per l'arrencada d'ametlers.

next