PSPV i Compromís es conjuren per a renovar l'acord, Podem pressiona els socialistes i PPCV i Cs obrin la porta a Vox

El Botànic es reivindica com una fórmula de govern d'èxit mentre que PPCV i Cs obrin la porta a un acord amb Vox
12 abril 2019 14:34h
La Cadena SER ha organitzat el primer debat de candidats de la campanya del 28 d'abril. / EFE

VALÈNCIA. Els candidats a la Presidència de la Generalitat dels partits amb representació parlamentària s'han reclamat aquest divendres mútuament, fins i tot entre els que formen part del Pacte del Botànic, "claredat" sobre a quins pactes donaran suport després de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril.

Durant un debat electoral organitzat per la Cadena SER, el president de la Generalitat i candidat del PSPV a la reelecció, Ximo Puig, ha demanat als valencians que voten el seu partit o una "opció progressista per a no tornar arrere" i a un passat del qual es va eixir "fugint" i que ara pot ser "pitjor" per l'extrema dreta.

Puig ha afirmat que no té "cap dubte" en matèria d'acords, perquè "el que ha anat bé" ha sigut l'acord de "convivència i de gestió de la diversitat" que ha suposat el Botànic, i ha indicat que no "patrimonialitzarà" un Consell que ha actuat en una "causa comuna".

La candidata de Compromís, Mónica Oltra, ha insistit que reeditar el Botànic no és la primera sinó "l'única opció" per a les forces del canvi del 2015, encara que no el veu "tan clar" en el PSPV i Podem, i ha llançat "l'avís a navegants" que no permetran "un pas arrere" en el que s'ha fet fins ara.

A més, ha revelat diverses condicions per als qui vulguen el vot de Compromís per a un pacte. Aquestes són calendari per escrit per a la reforma del sistema de finançament autonòmic, que arriben les inversions que necessita el País Valencià i un altre "irrenunciable": que se suspenga de forma immediata el pagament dels interessos del FLA.

El candidat d'Unides Podem-EU, Rubén Martínez Dalmau, ha advocat per un pacte entre la formació morada i els socialistes –en el qual no ha citat a Compromís– tant en l'autonomia com a l'Estat, i ha instat Puig a aclarir si seguirà "la via Ábalos" de "flirtejar" amb Cs i, per tant, donarà suport a un govern "d'involució" o a un govern "de futur" amb Podemos.

Dalmau ha retret als seus socis del Botànic una falta de valentia en les seues polítiques, a la qual cosa Oltra ha replicat que valentia va ser "agafar el bou per les banyes" i entrar al Consell en lloc de quedar-se en "la barrera", i que el seu partit no ha vingut a "assaltar els cels", sinó a millorar la vida dels ciutadans.

La candidata del PPCV, Isabel Bonig, ha indicat que pactaran amb els qui defensen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia i donen suport a la "revolució fiscal" del PP, i no amb els que no respecten les institucions, amb els que "han paralitzat" el País Valencià o amb els que han donat ajudes a associacions que parlen dels Països Catalans.

Segons el parer de Bonig, el Govern de Puig es resumeix en la frase "va prometre i no va fer", perquè la "coalició sanchista" es resumeix en "moltes promeses i molt poques realitats", i ha indicat que el seu partit és "l'únic" que pot traure de la "paràlisi" el País Valencià, a la qual cosa Puig ha replicat que el PPCV és "més atur, més corrupció i més balafiament".

El candidat de Ciutadans, Toni Cantó, ha reiterat el seu "'no' al senyor Sánchez i no al PSC valencià". Així mateix, ha reivindicat un pacte a l'andalusa que espera liderar ell, perquè els valencians ja han vist com el PP "robava i tacava" aquesta terra i no poden "esperar més" després del "fracàs" del Botànic. Finalment, ha criticat que Puig apel·le al "vot de la por".

Puig, al seu torn, li ha replicat que no vol espantar ningú, però que el PPCV vol pactar amb els que estan "en contra de l'autogovern i les autonomies". Per la seua banda, Cantó ha insistit que Puig fa "concessions al nacionalisme" i que Bonig és "l'hereva de Camps i responsable del deute" que "asfixia" els valencians.

next