Els cooperativistes d'ADU invertiran 400 milions d'euros per a construir vivendes en l'antic Mestalla

El València CF deixarà l'estadi el 2022 i es construiran més de 480 habitatges als terrenys
17 abril 2019 17:30h
"L'oferta té un preu de sòl que permet al València CF liquidar els seus deutes i acabar l'estadi amb tranquil·litat", ha dit Santa Isabel. / EFE

VALÈNCIA. El projecte urbanístic més gran que s'ha fet en les últimes dècades en la ciutat de València. Així ha definit José Luis Santa Isabel, representant de la cooperativa ADU Mediterrània, el projecte amb què assumiran la compra de l'antic Mestalla al València CF. "Suplirem una icona amb el que serà una altra referència per a València i per a l'exterior" i suposarà "un triomf de l'economia social", ha destacat abans de presentar la iniciativa.

La cooperativa invertirà al voltant de 400 milions d'euros en un projecte que inclou la demolició del vell estadi i la urbanització i la construcció d'edificis terciaris i de vivendes. En total, es destinaran 55.769 metres quadrats a habitatges i 41.456 metres quadrats més a usos terciaris i comercials. Segons les estimacions de la cooperativa, hi ha previstes 485 vivendes amb 115 metres quadrats, tot i que les dimensiones poden variar. 

Santa Isabel ha indicat que s'ha acordat amb el València CF que aquest deixe l'estadi entre juliol i setembre de l'any 2022, a pesar que l'Actuació Territorial Estratègica (ATE) posava el límit el 2021, i preveu que els habitatges acaben de construir-se el juliol del 2025, la mateixa data que donava l'ATE, per la qual cosa hauran d'"acurtar els terminis" de construcció.

"L'oferta té un preu de sòl que permet al València CF liquidar els seus deutes i acabar l'estadi amb tranquil·litat", ha dit Santa Isabel, qui ha exposat que abans de juliol la cooperativa haurà de presentar que tenen almenys el 70% dels cooperativistes necessaris per a comprar les vivendes venudes, i quan tinguen aquest percentatge les entitats financeres cobriran l'operació.

Un 54% dels cooperativistes

En eixe sentit, el responsable d'ADU també ha indicat que des que aquest dimarts s'anunciara la cooperativa com a compradora ha augmentat la demanda progressivament per a participar a unir-s'hi. Ara, tenen un 54% dels cooperativistes i el ritme de la demanda puja "tots els dies un 1%". Els habitatges tindran un preu màxim de 4.000 euros per metre quadrat que ADU espera "disminuir notablement" perquè volen que "la màxima massa de València puga accedir-hi".

Es  preveu que els habitatges acaben de construir-se al juliol de 2025. / DLV

Dins d'aquesta iniciativa urbanística, es contempla la construcció de cinc edificis, dels quals només es programarà un i els altres quatre seran els cooperativistes els que proposen un plantejament "amb la màxima llibertat" i sempre dins d'una "qualitat màxima i amb eficiència energètica de vivendes alta".  

Així mateix, ha destacat que pretenen acordar amb l'Ajuntament de València, des de l'"economia social", la possibilitat de programar conjuntament els dos edificis que seran propietat del consistori, que tindrien espai per a uns 170 habitatges més en dues torres.

Terminis

Respecte als terminis, Santa Isabel ha comentat que queda "un llarg termini", ja que queda aprovar el projecte de reparcel·lació. Per a això queda "un termini dilatat" d'entorn de nou o deu mesos i, a més, s'ha de presentar un estudi de detall que definirà els edificis i els terciaris, que haurà de comptar amb el suport del consistori i la Generalitat. Així, des de la cooperativa pretenen tindre l'avantprojecte per a octubre.

D'aquesta forma, si han complit en eixe mes les inscripcions i tenen el suport bancari, signaran el contracte de compravenda definitiu amb el València CF, que s'elevarà a públic quan el club isca del camp i puguen iniciar els treballs. A més, Santa Isabel ha indicat que han de demanar la llicència de construcció, un tràmit que administratiu que pot allargar-se d'un a dos anys.

next