Diari La Veu del País Valencià
L’empresariat suspén els polítics valencians i els posa deures: més consens i menys crispació

VALÈNCIA. L’Associació Valenciana d’Empresaris va celebrar dimecres la seua assemblea general anual, en la qual van fer balanç sobre les actuacions dutes a terme l’any 2018 i van marcar els passos a seguir el 2019. En la trobada, seguida d’un còctel al qual estaven convidats polítics i altres representants del món econòmic, els membres d’AVE es van marcar, de nou, com a objectiu prioritari la reivindicació del Corredor Mediterrani.

Durant l’assemblea, els empresaris van contestar una enquesta segons la qual la majoria considera que el panorama econòmic del 2019 serà igual o millor que el del 2018; no obstant això, ha augmentat el percentatge d’empresaris que creuen que la situació empitjorarà.

AVE també va demanar en l’enquesta que valorara els polítics i segons va transmetre Boluda en la seua intervenció junt amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, “els polítics a Espanya i a la Comunitat Valenciana continuen suspenent”. Sense nomenar explícitament Catalunya, els empresaris van apuntar que el que més els preocupa de l’entorn polític “és la potencial inestabilitat política a Espanya”. A més, els associats d’AVE consideren que la prioritat de l’acció política a l’Estat “hauria de ser la cerca de consensos i pactes d’estat sobre assumptes clau”.

De fet, durant la intervenció de Boluda com a president d’AVE, aquest va llançar un missatge contra “l’actual nivell de crispació política que genera desafecció en la ciutadania” i, més, en un moment en el qual els processos electorals que estan per vindre “exigeixen participació i responsabilitat”. El president de la Generalitat va donar la raó a l’empresari i va assegurar que la crispació que es veu als parlaments no es reflecteix en la societat. Així, Puig va advocar per “eliminar el soroll”, acabar amb el clima de crispació permanent i de cridar “permanentment” i establir “una dosi de tranquil·litzants” perquè s’abaixe el to.

La precampanya electoral, protagonista

Després dels parlaments de Boluda i Puig, empresaris, polítics, agents socials i periodistes es van reunir en un còctel-esmorzar on la precampanya electoral va ser la principal protagonista. La proximitat dels comicis surava en l’ambient, propiciada per la presència del president de la Generalitat; el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; el president de les Corts, Enric Morera; la líder del PPCV, Isabel Bonig, i el dirigent de Ciutadans, Fernando Giner.

Els avantatges i desavantatges d’un possible avançament electoral al País Valencià i les conseqüències que això podria tindre per a l’actual executiu de Puig; la repetició o no d’algun conseller al capdavant del seu departament, i, sobretot, el resultat de la cita amb les urnes van copar les conversacions dels diferents rogles.

La presència del president Puig, que va creuar paraules amb la majoria dels assistents, no va ser suficient perquè els empresaris es mullaren sobre els resultats electorals. No ho va fer Boluda ni tampoc Juan Roig, tot i que la gran majoria sí que van apel·lar a la responsabilitat a l’hora d’exercir el vot.

També va tindre especial protagonisme en les diverses converses la líder del PPCV, Isabel Bonig, i la seua campanya ‘Et done el meu telèfon’. Bonig va fer públic aquest dimarts un número de telèfon al qual els ciutadans poden telefonar en certs moments de la setmana i parlar amb ella. Aquest dimecres al matí era la primera vegada que el telèfon es posava en marxa i, segons va comentar, ha rebut un gran nombre de telefonades.

Encara que amb menys protagonisme, també es va parlar del sistema electoral actual i, de fet, l’enquesta feta per AVE va revelar que els empresaris pensen que “seria millor un sistema electoral en el qual hi haguera major proporcionalitat entre vots i escons”.

Comparteix

Icona de pantalla completa