Els Jóvens, El Diluvi, Xavi Sarrià i Oques Grasses: la música del Feslloc "més polític"

El festival de música en valencià obri els escenaris a grups que canten en altres llengües com els madrilenys de Tremenda Jauria i els gallecs de Dakidarría
16 maig 2019 12:01h
El Feslloc tindrà lloc de l'11 al 13 de juliol a la localitat de la Plana Alta. / FESLLOC

VALÈNCIA. Tretze anys després de la primera edició, el Feslloc torna a reclamar l'atenció del públic de l'11 al 13 de juliol. El festival independent de música en valencià comptarà amb 20 concerts en els tres escenaris repartits per la localitat de Benlloc, a més de les activitats esportives i les xarrades i tallers, on destaquen les actuacions d'Els Jóvens, El Diluvi, Xavi Sarrià i Oques Grasses.

En aquesta 13a edició, el festival vol fer "un punt i a part" pel que fa al compromís polític, ha indicat aquest dijous el tècnic de l'Ajuntament de Benlloc, Xavi Ginés. L'alma mater del Feslloc, com l'ha definit el coordinador de la Gira d'Escola Valenciana, Voro Golfe, és el compromís polític que té des del primer dia, però ara, "davant el creixement del feixisme, l'auge de les dones i les noves ruralitats, volem incrementar el missatge polític".

Per primera vegada, el Feslloc ha emés un manifest polític per a reivindicar "la terra, la llengua i el feminisme", uns principis ideològics que tenen una correlació amb la programació del festival. "Hi ha més d'un 60% de dones" en el cartell. Cantar en valencià, "tot i que amb el canvi de govern s'han fet passes", ha dit Ginés, és innegociable i "volem que es vaja més enllà". Però també "estem en contra de la imatge d'allò rural com una cosa vella, inamovible i rància". El festival vol posar damunt de la taula el problema del despoblament i el tractarà amb una xarrada per a donar veu a les "noves ruralitats", és a dir, per a informar que als pobles d'interior "els joves fan coses", i com a mostra, el Feslloc.

El camp de futbol serà l'epicentre del festival amb dos escenaris, el gran i el menut, destinats als discjòqueis perquè "quan acabe un concert no volem que pare la música", ha manifestat Golfe. El tercer espai serà l'auditori, on tindran lloc tres concerts: Clara Peya, Rebeca Mut i Borja Panalba i Mireia Vives.

En total, hi ha 15 grups liderats per dones i, dels 20 concerts, 16 bandes presenten el seu darrer disc. Així, la programació musical la completen Els Jóvens; El Diluvi: Xavi Sarrià; Oques Grasses; Tremenda Jauria; Dakidarría; Els Catarres; Pupil·les; La Fúmiga; Ebri Knight; Pep Gimeno Botifara i Ahmed Touzani; Jazzwoman; la Balkan Paradise Orchestra; la Trocamba Matanusca; Adala & The Same Song Band; Macondo DJ; DJ Biano i Karlos-K DJ; Borriana Big Band; Nonai Sound & Maluks, i X-Fanekaes. El punt d'humor el posarà Maria Juan.

Pel que fa al cartell de xarrades i tallers, el Feslloc dedicarà en aquesta 13a edició una taula redona a la immigració. Amb el títol 'Obrim fronteres ja!', Open Arms, Tanquem els CIEs, ExMenas i el Cear abordaran la situació de les persones migrants.

Jordi Borràs i Miquel Ramos parlaran sobre 'L'extrema dreta a casa i a Europa' en una altra taula redona, mentre que el professor Artur Aparici i la periodista Violeta Tena tractaran el món rural amb una xarrada titulada 'Visca les noves ruralitats!'. El periodista Carles Ripollés junt amb Mireia Vives participen en la presentació del darrer llibre del també periodista Jordi Sugranyes, qui presenta al Feslloc Trenta anys de música en la nostra llengua. Per últim, el festival ofereix un taller d'autodefensa feminista no mixta.

El preu de tot el festival és de 39 euros amb la compra de bestreta, ja que en taquilla l'entrada en costarà 42.

next