Els llibreters que no tenen por d'Amazon

Les editorials i llibreries independents presenten a València la plataforma de venda per Internet Libelista
24 maig 2019 06:00h
La plataforma compta amb 15 llibreries i editorials independents que s'han sumat a Libelista. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. I un dia va arribar Amazon i va posar a l'abast d'un clic un fons editorial inacabable. Què podien fer les llibreries i les editorials independents davant el gegant de la distribució? "Molts temem" la plataforma, va assegurar Antonio de Marco, llibreter, editor i membre de Libelista, el grup de venta per Internet integrat per 100 empreses independents del sector de la literatura que es va presentar aquest dijous a la llibreria Bernat Fenollar de València.

"S'assenyala Amazon com l'enemic", va advertir de Marco, però la recepta de les llibreries i editorials independents que formen part de la nova plataforma virtual passa per analitzar "les claus de l'èxit" de la multinacional, va demanar l'editor d'Andana, Ricard Peris. La clau passa per conéixer què ha fet bé l'empresa amb seu a Seatle per a "aplicar-ho nosaltres", va afegir l'editor d'Andana.

"El que està matant moltes editorials independents és el fons", va advertir Ricard Peris. Amazon ho té tot i una llibreria independent, no. A més, el model de consum i compra de productes culturals –com tota la resta– està caminant cada vegada més ràpidament cap al context virtual. I ací és on entra en joc Libelista, per a adaptar "l'èxit" de la companyia nord-americana de la venda per Internet al mercat virtual de l'Estat. 

Les empreses independents de la literatura necessiten enfortir-se, sobretot per a evitar casos com el de Brasil. Al país sud-americà, les llibreries independents van acabar en mans de les cadenes i aquestes, per diverses causes, van acabar en bancarrota. "Que cadascú traga les seues conclusions del que suposa no disposar de llibres", va indicar Peris. Una de les conseqüències, segons el diagnòstic de l'editor d'Andana, és que "un país que no llig acaba votant Bolsonaro".

Libelista té indexats 300.000 títols en format físic i 70.000 en format digital. / DIARI LA VEU

Al País Valencià "hi ha un problema greu" que afecta el sector del llibre independent com a conseqüència de les "polítiques a la contra" desplegades durant el passat, va recordar l'editor fent referència als vint anys de governs populars. Prova de la feblesa és que la millor llibreria del 2018 –L'Espai Mariola Nos– va tancar pocs mesos després de rebre el premi de mans de la Generalitat. Per això, "cal reclamar suport per a crear una xarxa (independent) forta", va concloure Peris.

Amazon no fa por

Libelista va nàixer fa tres anys a Catalunya, al caliu del Gremi de Llibreters del Principat. Des d'aleshores està buscant 'aliats' arreu de l'Estat per a fer créixer la plataforma de venda de llibres per Internet. Al País Valencià s'hi han sumat 15 llibreries i editorials independents.

La plataforma "no competeix" contra cap altra empresa de distribució, va reconéixer la coordinadora de Libelista, Àurea Juan, sinó que posa l'accent a traslladar el tracte personalitzat del llibreter al context virtual. "Volem ser competitius en els tempos", va explicar Juan, de manera que un usuari puga demanar un títol a través de la pàgina web i en tres dies el reba a casa.

Libelista compta amb 6.500 usuaris registrats que busquen el seu llibre entre els 300.000 títols que la plataforma disposa en estoc a través d'un centenar de llibreries subscrites i 70.000 llibres en format digital.

Una finestra al món per a lectors de fons

"Libelista té una part romàntica", va indicar Juan, "perquè treballem el comerç de proximitat", però a través d'Internet. La diferència respecte a altres distribuidores és "el servei de llibreter" i "els temps d'enviament", va destacar la coordinadora de la plataforma.

Les llibreries que s'integren dins de Libelista "no ho fem per negoci, sinó per tindre una finestra més", va assenyalar Valentí Trilles, el propietari de la Llibreria Bernat Fenollar qui celebra quasi un any com a membre de la companyia virtual.

El repte de la plataforma passa per fidelitzar el lector, "és la part més complicada", va ressaltar Àurea Juan. Això no obstant, Libelista no té un target d'usuaris majoritari –encara que la majoria es concentren a Catalunya, on més llibreries adherides hi ha–. "Els nostres usuaris no busquen best-sellers, sinó llibres de fons, títols que tenen un any o més, fins i tot llibres de vell o descatalogats", va afegir Antonio de Marco. De fet, Sembra Llibres es va sumar a la plataforma per aquest motiu. "Ens interessava entrar en una xarxa on els lectors no busquen el gran best-seller", va reconéixer l'editora Mercè Pérez, "perquè no podem competir contra ells, i les llibreries i editorials independents ens necessitem per a sobreviure", va concloure.

next