Els negociadors del Botànic 2.0 confien tancar el govern amb els consellers abans de la investidura

Podem descarta que s'hagen assignat conselleries després de la tercera reunió de la comissió
5 juny 2019 18:38h
PSPV, Compromís i Podem asseguren que s'han acordat eixos com ara el canvi climàtic, la "dignitat col·lectiva" i aprofundir en els assoliments iniciats des del 2015. / PSPV

VALÈNCIA. Els negociadors del nou govern del Botànic de PSPV, Compromís i Unides Podem afronten la seua tercera reunió sense "ansietat" i confien a arribar a temps al debat d'investidura del president i líder socialista, Ximo Puig, previst per a dimecres que ve. La seua intenció és "aïllar problemes puntuals", començar a parlar de l'arquitectura institucional i tancar objectius "tan clars com siga possible".

Així ho han afirmat els portaveus de cada partit a preguntes dels periodistes a la seua arribada a la trobada d'aquesta vesprada a la seu de Podem a València. L'equip negociador torna a veure's les cares després de les reunions de la setmana passada a les seus del PSPV i Compromís. Ara cal parlar de l'acord programàtic del Botànic II, ja amb un primer esborrany sobre la taula.

Les tres parts coincideixen que no hi ha res tancat i descarten de moment la possibilitat que ja hi haja conselleries repartides i que, en aquest sentit, que la d'Habitatge siga per a Podem. Sí que apunten com a eixos de futur el canvi climàtic i la "dignitat col·lectiva", a més d'aprofundir en els assoliments iniciats des del 2015.

PSPV: "Tsunami de l'esquerra"

Per part dels socialistes, el sotssecretari general del PSPV, Manolo Mata, ha explicat que la comissió se centra a "aïllar els problemes puntuals que puga haver-hi en els acords programàtics". Ha garantit que hi ha "un tsunami de l'esquerra que governarà en diputacions, ajuntaments i la Generalitat". Mata ha descartat que ni aquest dimecres ni dijous "es tanque res", perquè "l'ansietat no és bona per a arribar a acords".

Respecte a l'arquitectura del nou Consell, sense tindre clar encara "ni quantes conselleries hi haurà ni com es diran", el socialista ha destacat que els reptes de futur són diferents dels de fa quatre anys, quan "calia lluitar contra la corrupció i sanejar les institucions", mentre que ara ja compten amb un full de ruta.

Com a aspectes a aprofundir es troben el canvi climàtic; fomentar la igualtat entre homes i dones i entre els valencians; seguir amb el creixement econòmic, i que "la gent tinga un salari i un futur digne", a més d'altres problemes socials com l'envelliment o la soledat.

Compromís: govern plural i estable

De Compromís, la coportaveu de la coalició Àgueda Micó ha posat el focus en la importància que el treball de cohesió d'un govern "plural i estable" es reproduïsca tant als ajuntaments com a les diputacions, ja que paral·lelament es reuneix la subcomissió de pactes locals.

Ha ressaltat que el primer esborrany de l'acord de govern permet parlar de qüestions més concretes, amb dos eixos: el canvi climàtic, la transformació ecològica de l'economia i el feminisme com a "eines transversals" i "continuar aprofundint en el canvi que el Botànic I va posar damunt de la taula el 2015".

L'objectiu, "que l'estructura case bé amb eixes prioritats i produïsca un govern cohesionat, plural i proporcional, en què continuar desenvolupant les polítiques de la majoria de persones". Es tracta de "continuar el què i començar a parlar de l'arquitectura", ha desgranat la també coordinadora del Bloc.

Podem: voluntat d'enteniment

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha mostrat la intenció "d'avançar el màxim possible en qüestions programàtiques", en línies com "aprofundir més en habitatge, atendre emergència habitacional, avançar en una empresa pública d'energia per a acabar amb la pobresa energètica o l'educació de 0 a 3 anys", per a alhora començar a parlar de l'estructura.

En aquest context, ha remarcat que no pot confirmar "en cap cas" un possible repartiment de carteres en el qual Podem ostentaria la d'Habitatge. "Estem tractant d'arribar a un acord i totes les forces hem expressat una voluntat d'enteniment per a un govern paritari, proporcional, plural i que respecte la territorialitat, sustentat en un acord que tinga objectius tan clars com siga possible", ha exposat.

La comissió negociadora està formada per Cipriá Ciscar, Manolo Mata, José Muñoz, Carmen Martínez i Mercedes Caballero, per part del PSPV; per Pasqual Mollà, Àgueda Micó, Fran Ferri, Miquel Real i Natxo Serra, de Compromís, i per Ignacio Blanco, Aurora Mora, Antonio Estañ, Enric Pla, Fabiola Meco i Ángela Ballester, en representació d'Unides Podem.

next