Els 'Ohio' valencians: els 15 municipis que clavaran els resultats globals del 28-A

Una quinzena de localitats que poden servir de baròmetre per a avançar els resultats de la doble cita electoral
27 abril 2019 18:30h
Benidorm es troba en aquest llistat que pot donar llum a la nit electoral. / EFE

VALÈNCIA. El País Valencià compta amb quinze municipis on, si reprodueixen les tendències electorals que han mostrat en els últims anys, els seus resultats en els comicis generals i autonòmics d'aquest diumenge s'assemblaran substancialment al resultat final de la jornada electoral. Es tracta dels 'Ohio' valencians.

Segons les dades a les quals ha tingut accés EFE, de la mateixa manera que aquest estat nord-americà és clau per a conéixer qui guanyarà les eleccions presidencials i ocuparà la Casa Blanca, aquests quinze municipis valencians poden servir de baròmetre la nit del diumenge per a avançar els resultats de la doble cita electoral.

A la circumscripció de València es tracta, en aquest ordre, dels municipis de Sedaví, Rafelbunyol, Montserrat, Alcàsser i Emperador; en la d'Alacant el llistat l'encapçala Elx i el segueixen Ibi, Villena, Sant Joan d'Alacant i Benidorm, i a Castelló són Benicarló, Moncofa, Almassora, l'Alcora i Torreblanca.

En aquests quinze municipis, el percentatge de vots vàlids que van aconseguir els grans partits en les eleccions generals dels anys 2015 i 2016 –en els quals van irrompre Ciudadanos i Podemos i, per tant, amb un comportament electoral més semblant a l'actual– i en les autonòmiques del 2015 és bastant similar al percentatge del conjunt de la demarcació.

Per a l'elaboració d'aquest llistat, en el qual s'ha analitzat el vot de 3.472 seccions electorals que existeixen en els 542 municipis del País Valencià, no s'han tingut en compte els resultats dels comicis municipals, en els quals concorren partits localistes o independents i les variacions són majors.

"Les persones són animals de costums i no canvien tant" d'unes eleccions a unes altres, assenyalen a EFE experts en matèria electoral, que consideren que aquests 'Ohio' de les tres demarcacions clavaran el resultat del 28 d'abril al País Valencià si repeteixen les tendències de les últimes eleccions.

Seguiment del recompte

A més, els qui vulguen seguir en directe el recompte de vots en seccions electorals que previsiblement s'ajustaran bastant al resultat final del 28 d'abril poden fer-ho a la ciutat de València en la secció 2 del col·legi Nou d'Octubre, al carrer de la Democràcia.

A Paiporta, és el cas també de la secció 3 del col·legi públic Ausiàs March; a Vinalesa, la secció 1 del col·legi públic José Bat Gimeno; a Gandia, la 5 del Museu Faller, i a Paterna la 9 del CEIP Villar Palasí.

A la demarcació d'Alacant, els que més s'ajustaran si repeteixen tendència electoral són la secció 4 de Sant Joan, en el col·legi L'Ordana; la 4 i la 21 d'Elx, en el col·legi Baix Vinalopó i en el col·legi Virgen de l'Asunción; la 6 de la capital, en els jutjats socials, i la 16 d'Elda, en el col·legi Pare Manjón.

A la demarcació de Castelló, les seccions que més solen coincidir en els resultats finals són la 4 i la 3 de Nules, en l'antiga presó del partit judicial i en el mercat municipal; la 1 i la 9 de la capital, en el CEIP Ejército i l'IES Penyagolosa, respectivament, i la 3 de Benicarló, en l'antic ajuntament.

Hi ha una frase popular als Estats Units: com li va a Ohio, li va a la nació. La nit electoral del 28 d'abril, que serà llarga perquè primer cal recomptar el vot al Congrés, després al Senat i finalment a les Corts Valencianes, es podrà veure si com li va a aquests quinze municipis, li va al País Valencià.

next