Diari La Veu del País Valencià
Els partits de la Nau acorden una treva en l’últim ple abans de les eleccions del 26-M

VALÈNCIA. A un mes de les eleccions municipals, l’últim ple de l’Ajuntament de València podria haver estat un camp de batalla perfecte per a marcar distàncies i mostrar les diferències, sobretot amb els partits més propers ideològicament. Però, més aviat al contrari, el plenari d’aquest dijous –llevat de la típica confrontació entre adversaris i d’alguna eixida de to– va ser prou pacífic, sobretot entre els partits que formen part del govern municipal.

En eixe sentit, Compromís, PSPV i Valencià en Comú, els tres grups que durant els últims quatre anys han estat al capdavant del consistori gràcies al pacte de la Nau, van acordar una treva almenys durant el debat plenari i les diferents mocions que les seues formacions tenien pensat presentar per separat van caure de l’ordre del dia.

Unes mocions que de segur hagueren suposat desavinences al si del govern de la Nau. En eixa línia, desapareixia del ple una moció conjunta de Compromís i València en Comú que deixava palés el seu rebuig al projecte Intu Mediterrani, que pretén construir un macrocentre comercial sobre un paratge protegit de Paterna, les Moles. Un projecte sobre el qual el PSPV no ha mostrat un posicionament clarament en contra a nivell autonòmic.

Així mateix, queia de l’ordre del dia la moció subscrita pel grup Compromís sobre la limitació dels preus dels habitatges de lloguer, una àrea que al consistori correspon al grup socialista. De la mateixa manera, el grup València en Comú va retirar la moció amb què pretenia que el ple sol·licitara a l’Autoritat Portuària que demanara una nova avaluació d’impacte ambiental, prèviament a l’adjudicació del concurs per a la construcció i explotació de la nova terminal de contenidors de l’ampliació nord del port de València, un tema sobre el qual s’han vist certes desavinences al govern de la Nau durant aquesta legislatura.

Però l’últim ple abans de les eleccions municipals del 26 de maig va poder concloure sense que els partits d’esquerres que conformen el govern municipal tragueren els drapets al sol. Ben al contrari, inclús els acomiadaments entre els regidors de les diferents formacions van ser amables.

Acomiadaments

En eixe sentit, un exemple seria el del portaveu del Partit Popular, Eusebio Monzó, a qui la candidata popular,, María José Català, va comunicar que no estaria en la seua llista per al consistori, així com la resta de regidors populars investigats en casos de corrupció. Durant el ple, Monzó va aprofitar el seu torn de paraula en les qüestions pressupostàries per a acomiadar-se, agraint el treball dels funcionaris de la casa i del secretari general del ple, Pedro García Rabasa, que es jubila en breu. De fet, Monzó, tot i que desitjava als partits del govern de la Nau que no guanyaren en les pròximes eleccions, demanava disculpes “si en algun moment ha perdut el respecte a algú d’ells”.

A més de l’alcalde, Joan Ribó, tots els portaveus dels grups municipals van intervindre al final del ple ordinari per a expressar el seu agraïment als companys de corporació, també als funcionaris i, de forma especial, per a acomiadar aquells regidors que no opten a repetir com a candidats en cap llista electoral. L’alcalde de València, Joan Ribó, va tancar el torn d’intervencions amb un “agraïment a tots i totes pel seu treball”, per tindre a continuació una referència a l’oposició, “que és fonamental per a una democràcia”.

Respecte al govern de la Nau, Ribó va ressaltar que durant aquests quatre anys ha sigut el primer govern municipal de l’estat espanyol a aprovar els pressuposts. “Ha sigut un govern format per gent d’esquerra, amb plantejaments diferents a vegades, però que sabem posar-nos d’acord en benefici de la ciutat de València”, va destacar. També va agrair als funcionaris la qualitat i professionalitat del seu treball “igual amb un govern que amb un altre, independentment del color polític dels qui manen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa