Els plenaris d'Oriola i Redovà acorden sol·licitar la declaració de zona catastròfica

Els ajuntaments de les localitats del Baix Segura confien que el Consell de Ministres atenga la seua petició per a poder-se beneficiar de les condicions de la declaració de zona catastròfica
16 setembre 2019 18:21h
El ple d'Oriola ha aprovat per unanimitat sol·licitar al govern espanyol la declaració del municipi com a zona catastròfica. / AJUNTAMENT D'ORIOLA

VALÈNCIA. Els plenaris municipals d'Oriola i Redovà (totes dues localitats del Baix Segura) han acordat aquest dilluns, per unanimitat, sol·licitar formalment al govern espanyol la declaració de zona catastròfica pels danys materials causats pel temporal de la gota freda. La Generalitat també ha avançat que sol·licitarà al govern espanyol la declaració de zona catastròfica.

Aquesta declaració parteix del Consell de Ministres i implica una sèrie d'ajudes per als afectats. Concretament, l'exempció parcial del pagament de l'IBI, el pagament d'ajudes per les pèrdues, crèdits blans de l'ICO, ajudes en seguretat social per a les empreses afectades i ajudes a l'ajuntament en el restabliment de les infraestructures danyades.

L'alcalde d'Oriola, Emilio Bascuñana, ha explicat que el primer pas de la "fase d'avaluació i emergències és declarar el municipi com a zona catastròfica". "El president del govern, Pedro Sánchez, i el seu executiu són coneixedors de la situació de forma directa i esperem que acullen la nostra sol·licitud al més prompte possible i que s'acorde destinar al Baix Segura totes les ajudes necessàries per a tornar com més prompte millor a la normalitat", ha afegit l'alcalde.

"Estic segur que la Diputació d'Alacant, la Generalitat i l'administració de l'Estat compliran amb els seus compromisos", ha dit Bascuñana, qui ha avançat que de moment "encara no hi ha una estimació de les pèrdues materials".

De la mateixa manera, la corporació de Redovà s'ha reunit en sessió extraordinària i urgent amb aquest únic punt en l'ordre del dia, i s'ha recordat el seu veí M. Martínez, una de les sis víctimes mortals de la gota freda.

L'alcaldessa de Redovà, Nely Ruiz, ha assenyalat que el temporal ha sigut "una catàstrofe de gran magnitud que ha superat els mitjans disponibles en aquest municipi". En aquesta sessió també ha estat present el president de la Diputació d'Alacant, així com diferents diputats i senadors alacantins com César Sánchez o Pablo Ruz.

A Redovà continuen les tasques de neteja amb l'objectiu de retornar en la mesura que siga possible la normalitat a les persones afectades de la localitat, molts dels quals continuen treballant per a poder recuperar els seus habitatges i béns.

El municipi viu aquest dilluns la tercera de les jornades de dol oficial decretades dissabte passat per la mort d'un dels seus veïns i també s'han suspés tots els actes que quedaven de les festes patronals excepte els religiosos, dedicats a San Miguel del 26 al 29 de setembre.

De la mateixa manera, l'ajuntament ha creat una oficina d'atenció als damnificats pel temporal. Aquesta oficina començarà a atendre els afectats dimecres vinent en horari de 9 a 14 hores i també les vesprades de dimecres i dijous d'aquesta setmana de 17 a 21 hores en el consistori.

next