Diari La Veu del País Valencià
Els restaurants amb robots cambrers arriben a València

VALÈNCIA. El nou restaurant Crensa obrirà les seues portes a finals d’agost a València amb una proposta gastronòmica de fusió i una peculiaritat tecnològica, ja que comptarà amb robots cambrers. L’establiment, situat al carrer Doctor Vicente Zaragozá, al barri de Benimaclet, ultima els seus detalls de cara a la seua obertura a la fi del mes d’agost, però abans d’obrir les seues portes ja s’ha convertit en un referent tecnològic, ja que és el primer establiment de la ciutat que inclou dos robots cambrers en el servei d’atenció als clients.

El projecte està impulsat per l’empresari Zhijie Yan, que resideix a València des de l’any 2008. Yan va observar l’oportunitat d’introduir la robòtica en serveis de restauració després de veure diversos locals a la Xina que funcionaven amb robots.

“Vaig estar de vacances a la Xina, vaig entrar en un restaurant i em va sorprendre que hi havia robots que estaven servint menjar”, ha explicat a Europa Press Yan, que ha apuntat que va pensar que seria bona idea aplicar-ho ací. Dos anys després d’iniciar aquesta aventura empresarial, ha fet realitat aquest projecte.

De moment, l’establiment té dos robots cambrers batejats amb el nom de Mulán d’una altura d’aproximadament un metre i mig i que tenen incorporades un parell de safates en les quals transporten les comandes.

Yan ha detallat que el funcionament d’aquests dos robots és “bàsic”: a través d’uns raïls que van pel terra del local, els robots es van movent i porten el menjar a les taules. Prèviament, els empleats han d’indicar el número de taula on ha de transportar la comanda. Una vegada Mulán està enfront de la taula, els clients poden recollir la seua comanda i el robot els dedica una frase: “Bon profit”.

Abans que el restaurant comence a funcionar, el fundador de Crensa ha comentat que els empleats han hagut de fer un entrenament previ amb els robots, un procés que considera ha sigut molt gratificant perquè els treballadors han vist en aquests ‘companys mecànics’ una gran ajuda perquè puguen estar més tranquils durant el servei de restauració.

El creador de Crensa ha descartat que la introducció d’aquests robots supose la substitució de personal humà, atés que considera que són “una ajuda als humans perquè el servei d’atenció als clients tinga una major agilitat i eficiència”. Per tant, ha insistit que aquest nou projecte “ha de combinar el factor humà amb la tecnologia” perquè sosté que “són com els cotxes; ajuden les persones però no ens substitueixen”.

La robòtica en la restauració

Yan ha indicat que la incorporació de la robòtica en l’atenció al client a la Xina “és el pa el nostre de cada dia, la gent ja no s’estranya”, per la qual cosa entén que això només demostra que “el futur ja està arribant”.

Respecte a la idea de fer créixer aquest negoci, el creador d’aquest restaurant es mostra molt confiat a continuar amb aquest projecte i arribar, fins i tot, a ampliar la marca a altres locals a València o impulsar una cadena.

Respecte a l’oferta culinària, Yan destaca que és de “qualitat i allunyada del concepte de menjar ràpid'”, a més d’apostar per plats saludables de fusió asiàtica.

Comparteix

Icona de pantalla completa