Els valencians renovaran quasi la meitat dels diputats i un terç dels senadors en les eleccions del 28 d'abril

Els partits polítics han variat les llistes electorals respecte als darreres comicis generals
27 març 2019 16:57h
El País Valencià ha perdut un diputat respecte a les darreres eleccions.

VALÈNCIA. El País Valencià renovarà quasi la meitat dels seus diputats al Congrés en les eleccions generals del 28 d'abril i un terç dels senadors, segons les llistes que han presentat els partits i extrapolant els resultats de les del 2016, quan es va elegir un diputat més que ara perd València per població.

El PP, que el 2016 va obtindre 13 diputats dels 33 en joc –sis per València, cinc per Alacant i dos per Castelló–, si repetira resultats, ara comptaria de nou amb tres d'ells al Congrés, mentre que al Senat, on en va obtindre nou, repetirien tres.

A la circumscripció de València, el PP va aconseguir el 2016 sis escons i, si revalidara eixe resultat, tornarien a ocupar escó Belén Hoyo –l'anterior cap de llista, Elena Bastidas, concorre a les Corts– i Óscar Gamazo, perquè ixen de la llista Rubén Moreno –que opta al Senat– i José María Chiquillo, i hi figuren diputats autonòmics com Vicente Betoret i Luis Santamaría.

Al Senat, on el PP va aconseguir tres seients, amb eixe mateix resultat repetiria una, Susana Camarero, i hi hauria dos més diferents: el cap de llista –l'exconseller Fernando de Rosa substitueix a Pedro Agramunt– i Marta Torrado per Rubén Moreno.

A la circumscripció d'Alacant, si el PP repetira resultats –cinc escons– la renovació seria completa: el cap de llista –el 2016 va ser l'exministre José Manuel García Margallo i ara és el president de la Diputació, César Sánchez–, Macarena Montesinos –exdiputada estatal–, i desapareix l'exconseller Gerardo Camps. 

Al Senat, on el PP va obtindre tres escons el 2016, si els revalidara, només repetiria escó Adela Pedrosa, ja que els altres dos candidats són diferents –el candidat a l'Alcaldia d'Elx Pablo Ruz i el diputat Carlos Castillo–. A la demarcació de Castelló, el PP va aconseguir fa tres anys dos diputats i amb eixe mateix resultat tornaria a ocupar escó Óscar Clavell, perquè l'anterior cap de llista, Miguel Barrachina, concorre ara a les Corts. Al Senat, on va obtindre tres escons, repetiria Salomé Pradas.

Compromís va concórrer el 2016 a les eleccions junt amb Podemos i IU, sota la coalició A la Valenciana, que va aconseguir en total nou diputats –cinc a València, tres a Alacant i un a Castelló–, dels quals podrien repetir cinc amb els mateixos resultats, i tres senadors –un per cada demarcació, i dels quals repetiria un, Jordi Navarrete–.

A València repetiria com a diputat Joan Baldoví, a qui segueixen en llocs d'eixida la diputada autonòmica Isaura Navarro i l'exsecretària autonòmica Clara Ferrando; a Alacant revalidarien acta Ignasi Candela (Compromís), Txema Guijarro (Podemos-IU) i Rita Bosaho (Podemos-IU), i a Castelló Marta Sorlí (Compromís). El PSOE va ocupar la tercera posició en les generals del 2016, amb sis diputats (tres per València, dos per Alacant i un per Castelló), i amb eixos mateixos resultats repetirien tres dels seus actuals diputats. Al Senat no va aconseguir cap acta.

A València, amb eixos mateixos resultats repetirien dos diputats estatals: el ministre José Luis Ábalos –que passa del segon lloc de la llista al capdavant– i la secretària d'Estat Ana Botella –anterior número u–, i entraria l'actual regidor a l'Ajuntament de València Vicent Sarrià. Al Senat es presenta com a cap de llista l'independent Javier de Lucas.

A Alacant, on el PSOE va aconseguir dos escons al Congrés, amb el mateix resultat repetiria una diputada, Patricia Blanquer, ja que ha canviat el cap de llista –el ministre Pedro Duque per Julián López–. Al Senat es presenta de número u el diputat estatal Artemi Rallo.

A Castelló, els socialistes van aconseguir un escó, el d'Artemi Rallo –que ara opta al Senat–, per la qual cosa amb el mateix resultat aconseguiria acta Susana Ros, anterior número dos.

Ciudadanos va aconseguir en les generals passades cinc escons al Congrés –dos per València, dos per Alacant i un per Castelló– i cap al Senat.

Amb els mateixos resultats, a València repetiria un diputat, Vicente Ten, ja que la cap de llista és ara María Muñoz –Toni Cantó opta a les Corts–; a Alacant revalidaria l'acta Marta Martín, i a Castelló l'acta seria per a un nou diputat.

next