Emergències activa la vigilància extraordinària contra el foc per Setmana Santa

Més de 800 efectius aplicaran mesures extraordinàries del 18 al 29 d'abril dins del dispositiu especial de prevenció i extinció d'incendis
2 abril 2019 13:44h
Entre les mesures planificades de vigilància s'inclouen diversos vols diaris que recorreran tot el territori durant dues o tres hores en funció del nivell de risc d'incendis. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. L'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències activarà a partir d'aquest dimecres un dispositiu especial de Setmana Santa i Pasqua que inclourà el reforç en un 7% dels torns del personal del telèfon d'Emergències 112, així com la intensificació de la vigilància de superfície forestal i l'adopció de mesures dissuasives per a evitar incendis forestals, segons ha afirmat el director de l'Agència, José María Ángel. 

El director de l'Agència ha afirmat que "són dies de molt de moviment en les carreteres i de gran afluència de persones a zones d'esplai, en les nostres costes i als parcs naturals de la Comunitat Valenciana i, per tant, cal augmentar la vigilància". Amb tot, també ha demanat "als ciutadans molta precaució i responsabilitat per a evitar riscs com a accidents de trànsit, incendis o rescats a la muntanya, etcètera". 

Ángel ha afegit que aquesta sèrie de mesures especials s'aplicarà del 18 al 29 d'abril, amb la possibilitat d'ampliar-la fins a l'1 de maig. Durant aquests dies, independentment del nivell de preemergència d'incendis forestals, s'adoptaran mesures preventives com si fora nivell 3 de preemergència, risc extrem d'incendis forestals. 

Més de 800 efectius implicats

Tots els organismes i unitats implicats en el dispositiu especial de prevenció i extinció d'incendis, més de 800 efectius, aplicaran mesures extraordinàries com: la prohibició de crema en els terrenys forestals; contigus o amb una proximitat menor a 500 metres d'activitats com la crema de marges de cultius o restes agrícoles i forestals; la crema de canyar o matolls lligats a aprofitament ramader, cinegètic o un altre tipus, i les operacions de destil·lació de plantes aromàtiques. 

Les cremes aprovades en plans locals, així com totes les cremes ja concedides per al mateix període, quedaran suspeses. Del 18 al 29 d'abril es podran utilitzar els llocs preparats i habilitats a aquest efecte dins de les recreacions forestals sempre que no s'establisca un nivell 3 de preemergència de risc d'incendis. 

Diàriament, el nivell de risc d'incendis es pot consultar en la web del Centre de Coordinació d'Emergències i al compte de Twitter @GVA112. 

Entre les mesures planificades de vigilància s'inclouen diversos vols diaris que recorreran tot el territori durant dues o tres hores en funció del nivell de risc d'incendis, excepte en el cas que les aeronaus no puguen volar a causa de les condicions meteorològiques adverses o que estiguen participant en incendis forestals actius. 

Reforç del 112

D'altra banda, el reforç dels torns de treball de la sala d'atenció de telefonades del 112 coincideix en un 7% amb la posada en marxa de l'operació especial de trànsit de la Direcció General de Trànsit (DGT), que preveu prop de 2 milions de desplaçaments de vehicles per carreteres valencianes.

Ángel ha insistit a l'hora d'apel·lar a la "precaució, responsabilitat i col·laboració ciutadana, tan important, per exemple, quan es tracta d'avisar sobre un possible incendi, ja que la telefonada primerenca al telèfon d'emergències 112 avisant de la detecció d'un fum és la via d'entrada més eficaç per a mobilitzar els recursos de forma immediata".

next