Empar Marco i Enrique Soriano declararan per un presumpte delicte de prevaricació denunciat pel PPCV

La justícia investiga diversos contractes d'alta direcció i l'adjudicació d'una sèrie d'À Punt a una productora
2 maig 2019 17:50h
Un jutjat de Paterna cita a declarar Enrique Soriano i Empar Marco el 20 de juny a les 10 del matí. / EFE

VALÈNCIA. El president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Enrique Soriano, i la directora general d'À Punt, Empar Marco, declararan el dia 20 de juny arran de la querella presentada pel PPCV per un presumpte delicte de prevaricació per uns suposats contractes irregulars.

El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Paterna els ha citat en qualitat de querellats a les 10.00 hores d'eixe dijous, després d'admetre a tràmit la querella presentada pel grup parlamentari popular per prevaricació tant en l'adjudicació d'un contracte per 1,3 milions a una empresa per a la producció d'una sèrie com en contractes menors subscrits amb 10 persones físiques i tres contractes de directius "sense complir els principis d'igualtat, publicitat, mèrit i capacitat".

En una interlocutòria del 26 d'abril, a què han tingut accés EFE i Europa Press, el titular del jutjat explica que admet la querella, "ja que els fets denunciats poden ser constitutius de delicte de prevaricació", i dona un termini de 15 dies a l'ens autonòmic per a remetre els expedients de diversos contractes.

Així mateix, dona trasllat d'aquestes actuacions al ministeri fiscal perquè emeta un informe en relació a la declaració d'aquesta causa com a complexa. La resolució no era ferma i contra ella cabia la presentació d'un recurs.

En concret, sol·licita el contracte de data 28 de juny del 2017 amb l'empresa Mediterráneo Media Enterteinment per a la producció de La Tramuntana –que finalment ha sigut emesa sota el títol La Vall–. En la seua querella, els populars al·legaven que la CVMC va adjudicar aquest contracte sense que hi haguera un procediment públic, ni obert a la concurrència competitiva, i sense que es fera publicitat.

A més, el jutjat demana a la CVMC i a la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC) que remeten una còpia íntegra dels expedients dels contractes menors subscrits els anys 2017 i 2018 amb 10 persones que posteriorment van ser treballadors de l'ens. El jutjat també ha reclamat els documents relatius a tres contractes d'alta direcció.

"Una empresa sense solvència tècnica ni econòmica"

Segons va explicar el diputat del PPCV Jorge Bellver quan la querella va ser admesa a tràmit, la seua denúncia anava enfocada, entre altres contractes, a l'adjudicació a l'empresa d'un exregidor socialista de l'Ajuntament de Benifaió per un total d'1,3 milions i que es va presentar com a contracte menor, de manera que no requeria aval.

Al mateix temps, argumentava que per a la firma del contracte no es va tindre en compte la solvència tècnica ni econòmica de l'adjudicatària, que el 2017 presentava una xifra de negoci de 4.500 euros i a la qual la CVMC va pagar, pocs dies després de subscriure'l, 409.502 euros "sense que conste la recepció de cap treball o prestació del servei".

A més, es denunciaven contractes menors de serveis, entre ells, contractar 10 persones per un import de 5.995 euros "a gratcient", ja que a partir dels 6.000 euros s'han de demanar tres ofertes, indicava Bellver.

Segons els populars, es va demanar a aquestes persones que feren "informes" o "estudis" amb la intenció de contractar-los després, sense respectar els principis d'"igualtat, mèrit i capacitat". Bellver parlava també dels nomenaments "a dit" de tres contractes d'alta direcció.

next