Una empresa valenciana dissenya sabates per a cecs amb el tacte com a guia

Timpers crea sabatilles seguint les demandes d'un equip de futbol d'Alacant format per persones invidents
19 maig 2019 10:58h
Les sabatilles destaquen per les puntes dures, els cordons curts i les textures. / EFE

VALÈNCIA. Els contrastos de materials, les puntes endurides i els cordons redons i de 110 centímetres perquè no s'arrosseguen més del compte són les característiques d'unes sabatilles urbanes que han sigut dissenyades per cecs, en concret jugadors de futbol, per a una firma creada per uns valencians.

Timpers va nàixer fa un any i mig com una marca de sabatilles casual que va fer un gir a la seua trajectòria en veure com "palpaven" el calçat jugadors d'un equip de futbol per a cecs d'Alacant, als qui el seu entrenador havia portat les sabatilles que volia vendre junt amb el seu soci, Roberto Mohedano, segons ha relatat a EFE.

Quan Mohedano i Aitor Carratalà, l'entrenador, van veure com tocaven el material del qual estava fet la sabatilla, van pensar a traure un model limitat dins de la seua col·lecció amb els requisits que deien els jugadors, però de seguida es van adonar que precisament eren característiques que es podien potenciar. 

Els joves Aitor, arquitecte, i Roberto, estudiant d'Administració d'Empreses, van decidir presentar-se a dos concursos de la Universitat d'Alacant d'emprenedoria social i accessibilitat, que van guanyar, i va ser quan Diego Soliveres, un dels jugadors de l'equip d'Alacant, es va incorporar a la marca.

"La seua empatia, la seua manera de comunicar-se, va fer que pensàrem en ell com una persona que ens podia aportar molt, però la seua implicació va ser tanta que es va unir a l'equip" de Timpers, explica Mohedano. El disseny del primer prototip va ser peculiar: jugadors de l'equip de futbol es van reunir amb els emprenedors per a aportar les seues idees a partir de 40 o 50 cartes de materials de fabricants d'Alacant, triant la combinació de materials, i els participants vidents triaven quins materials es compenetraven entre si.

A més dels materials, els "dissenyadors" demanaven que les puntes s'enduriren per a rebre menys impacte quan xoquen amb barreres arquitectòniques, que els cordons foren redons i no plans perquè són més fàcils de deslligar i que aquests tingueren una mida més curta de l'habitual, de 110 centímetres, per a no arrossegar-los.

Segons Soliveres, de la mateixa manera que una cosa d'un sol color pot resultar avorrit a les persones vidents, per a les persones cegues una cosa plana, sense relleu, també ho és, i per això els agraden els detalls: una de les seues sabatilles favorites eren unes Adidas en les quals les tres línies de la marca contrastaven amb la resta del material, segons confessa.

Una fàbrica de Catral (el Baix Segura) fabrica les sabatilles, ara millorades amb una sola més gruixuda, i Timpers acaba de posar en prevenda 1.200 parells de quatre models nous, després d'haver venut ja 400 parells per Internet, en la web de la qual es defineix com "la marca més normal del món". A més de portar la marca en braille en cada parell de sabatilles, es cuida l'embalatge del calçat i la caixa porta en el seu interior la composició escrita i en braille, així com una carta d'agraïment al comprador pel suport mostrat.

També intenten que tots els models tinguen contrasts de colors, que agraden a persones vidents o amb baixa visió i innovar amb materials i textures seguint la seua filosofia que el tacte siga el vehicle principal per a "veure" les seues sabatilles. A Diego, en particular, un model fet amb feltre i suro en la part de darrere li suggereix un bosc i un tronc d'arbre i li evoca etapes de la seua vida.

El 90% de les vendes és a persones vidents i el 80% està motivat pel caràcter social de l'empresa, que patrocina esportistes amb discapacitat com Carmen López, surfista cega, i Manuel Garnica, fondista paralímpic, i ha rebut el suport –que falta materialitzar– del medallista paralímpic David Casinos. També l'equip de Timpers al complet és discapacitat, segons afirma Mohedano, perquè ell és trasplantat renal i Aitor Carratalà té fibrosi quística encara que la malaltia no li limita en la seua activitat diària.

Timpers rep el suport de Lanzadera, l'acceleradora de Juan Roig, la qual cosa els permet disposar d'un lloc de treball, emmagatzematge físic per al calçat, assessoria en diverses matèries com a màrqueting o legal, i finançament, ja que d'ací a poc temps volen créixer més enllà de l'Estat i provar sort amb la venda a Europa.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next