Les empreses estan obligades a registrar les jornades laborals dels treballadors a partir d'aquest dilluns

Els empleats no podran fer més de 80 hores extra i tenen dret a la desconnexió digital
13 maig 2019 10:40h
L'objectiu del decret és aflorar l'economia submergida. / AGÈNCIA SINC

BARCELONA. El registre horari obligatori ha entrat en vigor aquest dilluns per a totes les empreses i els sindicats confien que ajudarà a fer aflorar l'economia submergida d'hores extra i allargaments de jornada laboral que es fan sense remunerar i sense compensar.

A partir de diumenge, i segons un decret del govern espanyol, les empreses han de registrar de manera veraç les entrades i eixides dels treballadors a l'empresa i sumar el temps efectiu de treball. Han de mantindre els registres durant quatre anys i, en cas d'incompliment, es poden imposar sancions de fins a 6.000 euros. Entre altres aspectes, els treballadors no podran superar les 80 hores extra i tenen dret a la desconnexió digital.

Però les empreses i la patronal consideren que el decret és poc clar i que hi ha poca "certesa jurídica" sobre el que han de fer. En aquest sentit, sindicats i empresaris coincideixen que no és el mateix treballar per a una indústria on tothom està dins del mateix recinte que el cas dels comerciants o de determinats sectors on els treballadors es mouen.

El gerent de Micrològic, empresa propietària de Timenet, una de les companyies catalanes especialitzades en el registre d'hores, explica que el model "té molts avantatges". "No hem d'instal·lar res, ni tan sols als dispositius, i permet mobilitat; els treballadors fora de l'empresa ho poden marcar", explica Toni Valle, que afirma que només necessiten "connexió a Internet".

La idea els va sorgir fa uns deu anys, quan van crear una aplicació per a ells, i després alguns clients els van demanar que els la instal·laren a l'ordinador.
A poc a poc, van veure els beneficis del sistema i van decidir posar l'aplicació al 'núvol'. Ara, tenen clients arreu de l'Estat. "Amb el canvi que hi ha hagut hi ha molta demanda, perquè és una aplicació molt econòmica que no requereix infraestructura; és molt fàcil i intuïtiva", exposa Valle.

next