En família, d'entre 30 i 45 anys i principalment valencià: així és l'ecoturista que visita els parcs naturals

La Generalitat realitza un diagnòstic del sector per a conéixer els serveis i el perfil de consumidor al territori valencià
20 abril 2019 11:40h
La majoria d'ecoturistes que visiten el País Valencià provenen de Madrid, Catalunya i Castella-la Manxa. / CASTELLÓ EN RUTA

VALÈNCIA. Turisme Comunitat Valenciana ha posat en marxa un programa centrat en el desenvolupament de l'ecoturisme, un producte experiencial que busca oferir propostes al turista que es desplaça per a gaudir de la naturalesa d'una manera responsable. Aquesta estratègia s'emmarca dins de CreaTurisme, l'objectiu de la qual és desenvolupar productes experiencials amb alt valor afegit. Per tal de perfilar les necessitats del sector, la Generalitat ha fet un diagnòstic de com és i quins serveis ofereix el sector.

En aquest cas, tal com ha apuntat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, es tracta d'una forma de "contribuir al coneixement i gaudi de la naturalesa sense obviar l'aposta per la sostenibilitat i la protecció del medi ambient". De fet, aquest tipus de turisme inclou també elements educacionals, d'interpretació o de conservació de la naturalesa, al mateix temps que procura reduir els impactes negatius sobre l'entorn natural i social.

Així, Colomer ha remarcat que "es tracta d'una actitud, una forma de viatjar davant la qual tenim l'obligació d'oferir productes diferents, que s'ajusten a les necessitats d'aquest consumidor" i ha incidit, a més, que "la Setmana Santa és una de les temporades de major demanda".

Per a comptar amb més informació, Turisme Comunitat Valenciana ha realitzat un diagnòstic de l'ecoturisme al País Valencià on s'observa que, entre les empreses que es reconeixen com a ecoturístiques, predominen les d'allotjament (42%) i les de turisme actiu (32%), encara que també destaquen els guies de turisme (18%) i els restaurants (10%). A més, aquestes empreses asseguren que les visites als parcs naturals, l'agroturisme, el senderisme interpretatiu, l'observació de la naturalesa o d'ocells –conegut com el birdwatching– són les activitats que més s'ajusten a aquesta demanda.

D'altra banda, i segons les empreses valencianes dedicades a aquesta oferta, són els valencians els clients principals, seguits per turistes procedents de la resta de l'Estat, principalment de Madrid, Catalunya i Castella-la Manxa. Respecte als mercats internacionals, el Regne Unit i França són els principals emissors d'ecoturistes al País Valencià, a més d'alemanys i holandesos.

Respecte al perfil, és destacable que la gran majoria d'ecoturistes visiten el territori valencià en família o en parella i que tenen entre 30 i 45 anys. També destaca la demanda de viatgers de 45 a 60 anys, sense perdre de vista els joves, de 18 a 30 anys, que se situen com a tercer client més important. A més de la naturalesa, l'ecoturista sol interessar-se per la gastronomia i les rutes culturals.

El principal valor de l'ecoturista per a una destinació és el de la desconcentració geogràfica, a més de la desestacionalització. Més enllà de la rendibilitat, aquest perfil és de gran interés estratègic per a un model de turisme sostenible que vertebre el territori, assenyala la Generalitat en un comunicat.

Per part seua, i a través de l'estratègia de CreaTurisme, la Generalitat posa a la disposició d'aquestes empreses diferents serveis com és el suport en la presència en fires especialitzades o en l'organització de viatges de familiarització per a turoperadors turístics o per a periodistes que incloguen experiències o estades en aquestes empreses, la promoció a través de les oficines Tourist Info o la comercialització d'experiències en línia a través de la plataforma Experiències CV. Igualment, la Xarxa de Centres de Turisme ofereix formació gratuïta.

A més, Turisme Comunitat Valenciana disposa d'una línia d'ajudes anual destinada a empreses turístiques on l'impuls desestacionalitzador de l'oferta és un valor afegit a tindre en compte.

next