Diari La Veu del País Valencià
En què consisteix la ‘mocadorà’?

VALÈNCIA. Aquest 9 d’Octubre també se celebra la tradicional ‘mocadorà’ que es lliura en commemoració de Sant Dionís, el dia que ara es dedica als enamorats valencians. Amb el nom de ‘mocadorà’ es coneix el conjunt de pastissets de massapà amb forma de fruita i verdura que es regala als estimats pel 9 d’Octubre. La tradició assenyala que els dolços, només elaborats en aquesta època de l’any, s’emboliquen amb un mocador junt amb altres pastissets amb forma de piuletes i tronadors.

La història conta que quan Jaume I va entrar a la ciutat amb la seua dona el 1238 va ser rebut amb fruites i hortalisses provinents de l’horta que la població li va oferir com a mostra de vassallatge. A aquesta festa, repetida cada any, es van anar sumant processons, cants, balls i sermons a la Seu. Amb el temps es va incorporar també l’esclat dels coets per a commemorar la data. Segons diuen, la introducció de la pólvora no va agradar molt a les autoritats, ja que era una festa molt sorollosa per a l’època.

En el segle XVIII, després de la guerra de Successió i el Decret de Nova Planta, que van suposar la derogació dels furs de València que va jurar Jaume I, es va abolir bona part de les pràctiques del que en aquell moment era el Regne de València. En aquest moment, el Gremi de Forners de València va decidir, per a continuar amb la celebració, elaborar uns dolços especials que es van materialitzar en fruites i verdures, de la fèrtil horta valenciana, elaborades en massapà, en representació de les ofrenes que es van fer al rei Jaume I.

Els dolços de fruites i hortalisses estan el·laborats amb ametla, preferentment, marcona. A més, les piuletes i els tronadors estan farcits del rovell de l’ou. En aquesta campanya, més de 300 pastisseries de tota la ciutat han participat en l’elaboració dels pastissets.

Comparteix

Icona de pantalla completa