El Botànic pren avantatge davant la dreta: una enquesta dona 59 escons al PSPV, Compromís i Unides Podem

Segons el sondeig de tardor d'Invest Group per als diaris de Prensa Ibérica, els socialistes tornarien a ser la força més votada al País Valencià, amb 35 diputats
9 octubre 2019 10:52h
El PSPV, Compromís i Unides Podem sumarien en aquest moment 59 diputats a les Corts. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA (EP). El PSPV, Compromís i Unides Podem sumarien en aquest moment 59 diputats a les Corts, 7 més que en les eleccions autonòmiques del passat 28 d'abril, segons les dades de l'enquesta de tardor d'Invest Group per als diaris de Prensa Ibérica, Levante-EMV, Información i Mediterráneo, que publiquen aquest dimecres, 9 d'octubre.

D'acord amb aquestes dades, el PSPV tornaria a ser la força més votada al País Valencià, amb 35 diputats, huit més que en els comicis d'abril, i una estimació de vot del 32,6%. Per la seua banda, Compromís n'obtindria 18, un parlamentari més, mentre que la tercera força del Botànic II, Unides Podem, que va entrar al govern de la Generalitat en aquestes eleccions, es ressentiria i cauria de 8 a 6 parlamentaris, amb una estimació de vot del 7,4%.

El PP també mostraria una recuperació de vot, amb tres diputats més, de 19 a 22 en relació als comicis d'abril, i continuaria sent la segona força més votada. 

L'enquesta situa Ciutadans com a força més perjudicada després d'aquests sis mesos de govern, ja que la formació taronja passaria de 18 diputats a 10. D'aquesta forma, de ser el tercer partit en la cambra baixaria al quart lloc, i l'avançaria Compromís. La suma dels diputats socialistes i els de la coalició donaria majoria absoluta al Botànic a les Corts.

Per part seua, Vox, que va entrar amb força en la cambra el 28A com el cinqué partit més votat per davant d'Unides Podem, també perdria suports, ja que baixaria en dos diputats –de deu a huit– la seua representació.

D'acord amb l'enquesta, les paperetes que perdria Ciutadans anirien al PP, que tindria una estimació de vot del 21,8% enfront del 19,27% del 28 d'abril, mentre que Ciutadans baixaria del 17,84% al 10%. El PP guanyaria vots a Alacant –dos representants– i es mantindria a Castelló. 

L'augment socialista se centra en la demarcació de València, amb quatre diputats més, tres a Castelló i un a Alacant; Ciutadans en perd a tot el País Valencià, i Compromís en guanya dos a Alacant, en perd un a València i es manté igual a Castelló.

Quant a la valoració dels líders polítics, l'enquesta reflecteix que només el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, aprova, amb un 5,1; per darrere se situa la vicepresidenta Mónica Oltra, amb un 4,1 –segons l'enquesta suspén per primera vegada–. La síndica del PP, Isabel Bonig, obté un 3,97 (3,9 fa un any), i el líder de Ciutadans, Toni Cantó, rep un 3,7, 15 dècimes menys que en l'enquesta del 2018 i continua sent el menys valorat. 

El vicepresident segon i representant d'Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, i el cap de llista de Vox a l'abril per València, José María Llanos, empaten amb un 4,24.

L'enquesta també revela que el 37% dels enquestats –una mostra de 900 entrevistes realitzades entre el 23 de setembre i l'1 d'octubre en les tres demarcacions– valora positivament la gestió del govern tripartit al capdavant de la Generalitat; enfront del 35,1% que veu l'acció com a dolenta o molt dolenta, i el 26,2% que creu que és regular.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next