Una enquesta de la Universitat de València dona la majoria al govern de la Nau amb Ribó repetint d'alcalde

El bloc de l'esquerra obtindria 17 regidors mentre que la dreta n'aconseguiria 16
20 maig 2019 17:49h
Segons la macroenquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques publicada el 9 de maig, l'Ajuntament de València seguirà en mans de l'esquerra després de les eleccions del 26M. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Una enquesta elaborada des del grup d'investigació en Processos Electorals i Opinió Pública de la Universitat de València (GIPEyOP) dona la majoria a l'esquerra a l'Ajuntament de València. Això sí, es tractaria d'una victòria més ajustada que la que preveia la macroenquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques publicada el passat 9 de maig.

Segons es recull en l'informe fet públic aquest dilluns –un document elaborat per Jose M. Pavía, Salvador Carrasco, Arantxa Gómez, María Checa, Natalia Banegas, Alfredo Rubio i Cristina Aybar que descriu breument un avanç dels principals resultats de l'enquesta realitzada amb motiu de les eleccions del 26M–, Compromís obtindria 9 regidors; el PSPV, 6, i Podem-EUPV, 2. Això sumaria un total de 17 regidors, just on se situa la majoria a l'Ajuntament de València.

Pel que fa al bloc de la dreta, les prediccions basades en la intenció de vot donen 8 regidors per a Ciutadans; 5, per al PP, i 3, per a Vox. En total, 16 regidors, només un menys que el govern de la Nau.

Seguint amb l'estimació basada en la intenció de vot, la coalició valencianista aconseguiria entre el 22,8% i el 27,6% dels vots, amb una forquilla d'entre 7 i 10 regidors. Ciutadans, entre el 22,4 i el 27,2%, i una forquilla d'entre 7 i 10 regidors. Pel que fa al PSPV, segons l'enquesta tindria entre el 16,2% i el 20,4% dels vots, i una forquilla d'entre 5 i 8 edils.

Tot seguit es troba el PP, que obtindria entre el 13,4% i el 17,4% dels vots, i una forquilla d'entre 4 i 6 regidors. Respecte a Vox, es preveu que entre al consistori gràcies als vots d'entre el 6,9% i el 10% de l'electorat, amb una forquilla de 2 a 3 edils. Finalment, estaria Unides Podem-EUPV, que seduiria entre el 5,4 i el 8,2% dels ciutadans valencians, amb una forquilla d'entre 1 i 3 regidors.

Resultats segons l'estimació basada en creences

L'informe també recull els resultats de predicció basats en creences. En aquest cas, també s'observa una victòria de l'esquerra, tot i que hi ha algunes diferències respecte de la primera forma de predir el resultat electoral.

En primer lloc estaria el PSPV, amb 8 regidors (amb una forquilla d'entre 6 i 10). El seguirien Compromís, amb 7 regidors (una forquilla d'entre 6 i 10); el PP, amb 6 (una forquilla d'entre 5 i 8); Ciutadans, amb 6 (una forquilla d'entre 4 i 7); Podem-EUPV, amb 3 (una forquilla d'entre 2 i 4), i Vox, també amb 3 (amb una forquilla d'entre 1 i 4).  

Ribó, un líder conegut i ben valorat

L'estudi inclou a més dades sobre el coneixement dels líders de cada partit i la valoració que en fa la ciutadania. Joan Ribó, de Compromís, és conegut pel 96,5% dels entrevistats i obté una nota mitjana de 7,3. María José Català (PP) és coneguda pel 85% i té una mitjana d'1,8. Sandra Gómez, del PSPV, és coneguda pel 82,4% i té una mitjana de 5,3. 

Els segueixen Fernando Giner (Ciutadans), amb un 77,1% i un 2 de mitjana; María Oliver (Podem-EUPV), amb un 69,5% i un 5,5, i José Gosalbez (Vox), amb un 65,7% i un 0,5. També es pregunta pel representant de Pacma, que seria conegut per un 41,3% de les persones enquestades i que obté un 2,8 de mitjana.

Metodologia seguida en el sondeig

En el cas de l'estimació basada en la intenció de vot, la mida mostral és de 545 entrevistes, mentre que, en el cas de la predicció basada en creences, és de 435. "Considerant les escasses grandàries mostrals de què disposem i la no aleatorietat de les nostres mostres, els resultats d'aquesta secció cal interpretar-los amb summa cautela", indica el grup d'investigació. 

Els investigadors expliquen que les prediccions basades en les opinions de les persones que van respondre el qüestionari s'han obtingut seguint un doble procediment: "Les prediccions brutes es van obtindre com a mitjana de totes les opinions donant la mateixa ponderació a totes les observacions; mentre que les prediccions ponderades es van obtindre com a mitjana aritmètica de la mitjana i la mitjana ponderada de les opinions, amb ponderacions calculades a partir de record de vot en eleccions generals, una vegada excloses les opinions extremes".

A més de la predicció per a l'Ajuntament de València, l'informe també recull els resultats de predicció per a les eleccions al Parlament Europeu, així com prediccions experimentals per a Madrid, Barcelona, Castelló de la Plana, Alacant, Benidorm, Elx, Torrevella, Gandia, Paterna i Torrent.

next