Ens tornem a vore a Carcaixent

30 març 2019 06:00h

El passat 23 de març, a Corbera, férem la Mostra Ecologista per exposar com defensem la Natura i els drets humans, amb la col·laboració de dolçainers, dansaires i muixeranguers. I cap al migdia férem la Manifestació, convocada per 33 grups locals i comarcals, que va recórrer els carrers principals del poble omplint-los amb prop de mil persones que exigíem el tancament definitiu de la perillosa, molesta, contaminant i destructiva pedrera, que seguix dinamitant la muntanya il·legalment a 400 metres de les cases i 560 de l’escola...

Abans de la manifestació, els grups integrats en la Coordinadora ens reunírem a la Casa de Cultura i debatérem temes molt interessants. Començàrem recordant el gran treball que fan els nostres companys del sud, indígenes i camperols, que defensen els últims ecosistemes naturals, i guardàrem un minut de silenci pels centenars que han sigut assassinats en oposar-se als projectes destructius de les transnacionals, uns crims que denunciem i per als quals exigim justícia!

A continuació aprovàrem les condicions per adherir-se a la Coordinadora: defensar la Natura en general o en algun aspecte particular, ser autònom i independent de qualsevol institució o empresa, no rebre diners ni subvencions per fer màrqueting o llavat de cara, actuar en la nostra comarca i cooperar amb les línies de treball de la Coordinadora.

A petició dels seus representants, aprovàrem l’adhesió d’Amics de la Vieta, que tenen com a finalitat conscienciar la població per recuperar l'antic traçat de la vieta i fer-la Via Verda, des de Carcaixent fins a Tavernes i Dénia. També s’adherí la Plataforma de Veïns pel Tancament de la Pedrera de Corbera, amb la qual hem organitzat aquest 23-M. L’adhesió de "No más canteras en Enguera", que volen conscienciar sobre el patrimoni natural i l'economia sostenible i defensar el territori front a l’ampliació d’una pedrera de 15 ha fins a 87 ha, no va poder ser perquè estan en altra comarca, però els admetérem com col·laboradors i ja vorem com podem ajudar-los. També s’adherix, com a entitat col·laboradora, Interpreta Natura, que ho havia sol·licitat prèviament.

Així doncs, ara en som: Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, La Llavor, Llavorem, Calciners, Dynamo, Muntanyes de Carcaixent, El Magre, GAMM, Anoktua, Mitja Galta, Jardinet de l’Estació, Aplec de La Ribera, Voluntariat Mediambiental de Corbera, Associació Mediambiental d’Aigües Vives, Associació Muntanyeta dels Sants-AEA, Amics de la Vieta, Plataforma de Veïns contra la Pedrera i col·laboren "No más canteras en Enguera" i Interpreta Natura. 20 grups en total, quatre més que quan ens constituírem a Alzira...

I com que un dels objectius fonamentals de la Coordinadora és promoure grups en tots els nostres municipis, parlàrem de crear-los on encara no n'hi ha. I alguns dels assistents s’oferiren a reunir-se amb gent afí d’Algemesí, Alberic i Llaurí.

També comentàrem el Friday for Future, el moviment dels joves de tot el món que comencen a defensar el clima (benvinguts siguen!) i, quan els nostres joves s'afegisquen, els ajudarem tot el que puguem. Cal donar-los suport perquè són l’esperança: 30 anys de reunions governamentals internacionals no han aconseguit pràcticament res i el calfament climàtic s’accelera, amb un 50% més de CO2 en l’atmosfera del que seria natural. Per tant, cal que els pobles s’alcen, sobretot els joves perquè són els que més patiran tots els problemes, si volem evitar que el nostre país es convertisca en un desert tòrrid. Es comenta que ja hi ha una moguda nova de Mares pel Clima, a la qual també donarem suport ací.

Seguidament, acordàrem fer un resum-explicació de cada grup, de dues pàgines, per tal de fer una Guia de Grups de Defensa de la Natura abans de l’estiu, i falten la meitat per fer-ho. Després, cada grup analitzarà el seu hàbitat per vore els problemes/solucions mediambientals locals i farem una posada en comú, amb un mapatge comarcal. I queda pendent fer un manifest posterior amb tota aquesta informació.

La pròxima reunió decidírem que seria el dissabte 21 de setembre en Carcaixent per la Mobilitat Sostenible, perquè entre Carcaixent i Alzira volen fer una 3a carretera on ja hi ha sobresaturació d’infraestructures. Allí estan els Amics de la Vieta, Dynamo, Calciners, la Muntanya i la Plataforma d’Indignades amb Renfe, i a Alzira estem altres que també col·laborarem. És el moment de parlar de mobilitat i transport pels greus problemes que origina este sector; de fet, al PV és el principal generador de CO2 i calfament climàtic; a més, el 22 de setembre és el dia sense cotxes... Els grups de Carcaixent buscaran lloc per reunir-nos i per fer la Mostra (al passeig podria ser), i junts organitzarem marxes en bici i tren per anar-hi.

Els companys de Corbera explicaren la lluita que duen ara, la difusió mediàtica, enfocant l’actuació en tres línies: reivindicar patrimoni mediambiental (biodiversitat, zona de coves i la cova blanca), que la zona està prop de restes arqueològics ibers i la muralla, i la insalubritat. A més, volen demanar al jutjat que se paralitze i precinte la pedrera perquè va ser declarada il·legal fa anys.

Finalment, en altres, es va decidir que La Llavor s'encarregarà de fer un grup de Facebook i un Facebook per a la Coordinadora. S’informa de la Carta de Drets i Deures de la Ciutadania que està fent-se a Alzira, on La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció coordina l’apartat de medi ambient. Es parla de generar un protocol per donar continuïtat als temes. S’informa que el dia 30, la Plataforma pel Magre farà un passeig pel Magre. I que el 7 d’abril és la Trobada d’Escoles en Valencià a Carlet.

I acabàrem la maratoniana reunió perquè havíem d’anar a la manifestació.

next