Nora García: "Limitar els apartaments turístics a baixos i primers pisos frenarà molt l'especulació"

Presidenta de l'Associació d'Immobiliàries Valencianes (ASICVAL)
15 abril 2019 06:00h
García Donet demana ajudes perquè els joves puguen comprar una vivenda. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Accedir a una vivenda, ja siga de compra o de lloguer, és un problema per a molts joves valencians. Els preus s'han incrementat notablement els darrers mesos després de molts anys de crisi en els quals era molt barat tant comprar com llogar. Davant els problemes tan greus d'accés a l'habitatge que hi ha a ciutats com Barcelona i Madrid, els darrers mesos el govern espanyol ha tret un decret per a tractar de protegir els inquilins dels preus abusius. Per la seua banda, el Consell també ha tractat de posar fre a l'increment dels preus del lloguer al País Valencià amb algunes bonificacions fiscals.

La situació del mercat immobiliari la coneix bé Nora García Donet, presidenta de l'Associació d'Immobiliàries Valencianes (ASICVAL). Amb ella parlem de l'increment dels preus, de les noves regulacions en matèria de lloguer i del que poden aportar les immobiliàries per a evitar una nova bombolla immobiliària.

Els preus del lloguer han crescut un 9% en el primer trimestre del 2019. A què es deu aquesta pujada tan gran?

Es deu principalment a la falta de vivenda en estoc. Com que no hi ha vivendes buides, el preu puja. No hi ha una altra explicació. S'han derivat moltes vivendes al lloguer turístic, però abans d'això ja teníem una carència d'habitatges. Però no és només el lloguer turístic el que ha fet mal al sector. Estos anys en què no s'ha construït obra nova hi ha hagut gent que podria haver canviat de casa i llogar la seua però no ho ha pogut fer. També hi ha hagut un augment significatiu de la demanda, perquè València és una ciutat que està ara molt situada al mapa i ve molta gent jove. Aleshores, si hi ha més demanda i menys oferta, els preus pugen.

També està pujant molt aquests últims mesos el preu de la compra. Quins són els motius?

És perquè la situació econòmica ha millorat i els bancs s'han animat a obrir un poc la mà. En apujar la demanda, els preus s'han recuperat. Veníem d'uns anys amb uns preus molt baixos, tant en lloguer com en compra.

El fet que els preus del lloguer estiguen tan alts ha animat molta gent a comprar un habitatge. Això pot generar una nova bombolla?

És una opció, però el problema amb el qual es troba sobretot la gent jove és que no pot accedir a una vivenda. Això és una reclamació que nosaltres fem als partits polítics, volem que donen suport a la gent que busca una vivenda habitual. Principalment, als joves, que són els qui tenen més necessitat d'una vivenda i menys recursos per a comprar. La gent acaba d'estudiar, es posa a treballar i no té massa temps per a estalviar i poder fer front a la compra. També, alhora de concedir ajudes ens agradaria que es diferenciara entre el que és vivenda habitual i la resta d'inversions. Si a la gent jove se li donara l'opció de poder comprar amb les hipoteques a tipus fix que estan fent-se ara, evidentment preferirien comprar i no estar pendents d'una llei de lloguer canviant. De fet, hui dia és més barata una hipoteca que un lloguer. El problema és que als joves els falta el 20% necessari per a començar a pagar el pis.

García Donet: " Veníem d'uns anys amb uns preus molt baixos, tant en lloguer com en compra" / DANIEL GARCÍA-SALA

Creu que es repetirà l'escenari dels anys de la crisi i que l'augment de preus provocarà que les famílies no puguen pagar la hipoteca?

Hui dia s'estan fent ja majoritàriament hipoteques a tipus d'interés fix. Això vol dir que passe el que passe la quota de la hipoteca no augmenta. Aleshores, si et poses en una hipoteca amb una quota d'acord amb els teus ingressos, no tindràs el problema de desnonaments de l'anterior crisi. En eixe moment, gent que estava pagant 400 euros d'hipoteca al cap de poc temps va vore com la quota li pujava a 700 i no podien fer front al pagament. Però, amb una hipoteca de tipus fix, qui ara paga 400, d'ací a 5 anys pagarà el mateix. Això dona estabilitat i tranquil·litat. El panorama no és exactament el mateix, d'alguna cosa ens havia de servir la crisi; si no, seria per a matar-nos.

Quin paper pot jugar una immobiliària per a evitar compres de risc?

La immobiliària ofereix l'assessorament d'un bon professional. Cal diferenciar entre qui ho fa i qui no. Per això, nosaltres demanem que es cree un registre d'agents immobiliaris. Reclamem eixe registre per a evitar que gent que no té ni idea del sector s'aventure a obrir una immobiliària. A eixes persones els dona igual el que li passe al client, perquè el que busquen són diners fàcils. El que pensen és: "Faig hui una venda, m'emporte una comissió i, si t'he vist, no ho recorde". Els que som professionals i vivim des de fa molts anys d'aquest sector, i volem continuar fent-ho, no volem eixe tipus de compravenda. Volem un client que estiga content perquè l'hem assessorat bé i, si hem vist que no podia fer front a una compra, li ho hem dit. Podria posar molts exemples de clients als quals els he dit que no es podien clavar en una hipoteca perquè estan al límit i, si passa alguna cosa, no podran pagar, i després se n'han anat a una altra immobiliària no tan professional i han fet l'operació.

Tornant al lloguer, el govern espanyol ha aprovat un decret que limita les pujades anuals del lloguer i amplia la pròrroga dels contractes. Considereu que aquesta mesura protegeix el consumidor?

La idea era eixa, però els polítics no han pensat en el que poden provocar algunes de les mesures que han aprovat. ASICVAL representa propietaris particulars que no són especuladors; pot haver-hi algun cas, però majoritàriament són gent que ha heretat una vivenda i la lloga. Però la llei esta s'ha fet més pensant en els fons voltor, que no són la realitat dels arrendadors. En realitat, són una proporció xicoteta. Aleshores, la idea era protegir l'inquilí, però moltes mesures es poden tornar en contra. Ara, per exemple, fins que no cobres una nòmina no pots accedir a un lloguer encara que tingues diners i un contracte. Casos com eixe n'hi ha molts.

Comenta que la majoria dels arrendataris no són especuladors, però cada vegada més per la ciutat trobem cartells de persones que busquen comprar pis, que asseguren que pagaran al comptat i que no volen passar per immobiliàries. 

Això són agències. És una ferramenta per a captar clients molt cutre. Però, si telefones, veus que és una immobiliària del barri que està fent captació amb eixe mètode. Hi ha una normativa sobre ocupació de la via pública que estipula que això no es pot fer. Però, clar, si avises la policia local i esta no fa res, segueixen apareixent. És molt cutre i dona molta mala imatge del sector. No podem fer res contra això, però crec que un registre ajudaria a deixar fora del mercat gent que es dedica a fer eixes coses, simplement perquè no podria optar a tindre una assegurança de caució, ni a tindre una assegurança de responsabilitat; aleshores, no podrien estar operant.

García Donet: "El decret del lloguer està pensat per a fons voltor, que no són la realitat dels arrendadors". / DANIEL-GARCÍA SALA 

Hi ha inquilins que tot i el decret del lloguer se senten indefensos en les negociacions amb els propietaris per a prorrogar els contractes i pactar les condicions. Fins i tot, denuncien que en alguns casos els pugen els preus perquè el propietari pensa que amb un lloguer turístic guanyaria més. 

En gran mesura, sí: l'inquilí està a expenses del que vulga fer el propietari. Nosaltres tractem d'ensenyar als propietaris els vertaders números d'un lloguer turístic. La informació que tenen els propietaris és la que algú els conta. I, si a tu algú et conta que està llogant el pis a turistes i li trau 4.000 euros al mes, tu també vols. Però no pensen en la contrapartida: has d'estar pendent de qui entra i qui ix; a quina hora; que acudisquen o no; que cancel·len el vol i que no vinguen, etc. Després, les vivendes es desgasten molt més, es generen problemes en les comunitats de veïns, denúncies, etc.; hi ha molts inconvenients. I, al final de l'any, quan fan els números veuen que el que guanyen no és tant. Alguns estan tornant a plantejar-se vendre la vivenda perquè han acabat farts i altres han decidit tornar a llogar-lo per a vivenda habitual.

En l'àmbit autonòmic també s'han fet polítiques per a afavorir el dret a l'habitatge. Com veu el sector les passes que s'han donat des del Consell?

Nosaltres hem aplaudit la mesura de l'índex de preus perquè la idea és bona. El que passa és que han tingut molt poc de temps per a desenvolupar-la i s'ha fallat. És molt complicat valorar per igual una vivenda que una altra. No val el mateix un cinqué sense ascensor que no està massa bé per a viure que un primer tot reformat amb electrodomèstics i mobiliari, però que, per estar en la mateixa zona, el metre quadrat es valora igual. Açò el que fa és desincentivar els propietaris. Però també pot provocar que s'unfle el preu de vivendes que no estan en bones condicions. La idea és bona però cal polir-la i millorar-la molt.

Pensa que el fet de limitar els habitatges turístics a baixos i primers pisos frenarà l'especulació?

La frenarà molt perquè no hi ha molt poques vivendes que complisquen els requisits. Vivendes en planta baixa hi ha molt poques; de fet, pel centre. pràcticament no existeixen. I, en primeres plantes, que siguen vivendes que ocupen tota la planta o que no en tinguen una altra al costat també hi ha molt poques. Aleshores, eixa limitació farà que no sorgisquen lloguers turístics amb tanta alegria. El problema està en les llicències que ja s'han donat. Nosaltres estimem que hi ha al voltant de 2.000 vivendes turístiques en mans de particulars que tenen menys de 5 vivendes. Segurament eixes vivendes podrien estar en parc de lloguer de vivenda habitual, perquè, per les estadístiques que ens van facilitar, hi ha al voltant de 5.000 apartaments turístics amb llicència operant legalment i, d'ells, un 40% estan en mans de particulars. A partir de 5 vivendes ja són operadors i tenen un altre tractament. Aleshores, si algunes d'eixes vivendes de particulars tornaren al parc de lloguer de vivenda habitual, no tindríem els problemes d'accés al lloguer que tenim ara.

García Donet considera que alguns preus estan molt unflats. / DANIEL GARCÍA-SALA

Un altre dels problemes és que les vivendes més assequibles no estan en perfectes condicions

Algunes no estan habitables. Ací hi ha dies que veiem anuncis i no entenem com hi ha gent que té el valor de demanar segons quines quantitats de diners per vivendes en males condicions. I no les llogaran, però és que hi ha qui anuncia cases per a llogar fins que es cauen. El professional ha de fer vore al propietari que eixos preus no són acordes a l'estat de la casa. Hi ha coses que no s'han ni de publicar.

Els preus estan unflats?

Moltíssim.

Com estan afectant al negoci immobiliari les plataformes que anuncien pisos per Internet?

Ens faciliten el treball. Hui el 80% del negoci entra per Internet. Passem la vida pegats al mòbil i a l'ordinador; aleshores, la gent ja no es fixa en els cartells perquè es donen d'alta als portals i els arriben les notificacions al moment. Hi ha gent que només 10 minuts després que aparega un immoble a una web ja està telefonant. El que no podem fer és anar contra el món, contra el moment. Hui el que hi ha són les tecnologies. La immobiliària que no vulga adaptar-se i que no ho veja segurament serà engolida per l'onada tecnològica.

Estem a dues setmanes de les eleccions autonòmiques i generals i a poc més d'un més de les municipals. Quines mesures demanen als candidats perquè les incorporen al programa electoral?

És difícil perquè cada partit representa una ideologia. Però el tema de la vivenda és tan greu ara mateix que els demanaria un esforç perquè hi haguera consens. També els demanem que deixen participar els professionals. Nosaltres ens hem oferit a ajudar a qui siga. Em dona igual el color polític, nosaltres el que volem és ajudar, perquè no ens interessa una bombolla ni de lloguer ni de compra. Això no és bo ni per a la professió, ni per als consumidors, ni per als ciutadans, que són els que paguen les conseqüències. S'ha de fer una política a la Comunitat a llarg termini, perquè entenem que construir vivendes i posar-les al mercat o reformar-les no es pot fer de hui per a demà. Però també s'han d'aplicar mesures a curt termini per a intentar posar al mercat vivendes amb beneficis fiscals que incentiven els propietaris a destinar les vivendes a lloguer de vivenda habitual. Volem també ajudes als joves, que són els que tenen menys recursos. Inclús voldríem allargar les ajudes fins als 40 anys. És que si l'esperança de vida augmenta, el jove també hauria de ser jove més anys. Els joves ara estan formant-se més anys i, quan es posen a treballar, tenen 30 anys complits. Per això, entenem que eixos terminis s'haurien d'allargar. Tots els partits poden aportar idees positives i, si ens sumem els professionals, crec que podríem traure una llei de vivenda en condicions i que realment es preocupara pels ciutadans.

next