Pérez Garijo es marca l'objectiu d'exhumar totes les víctimes del franquisme que hi ha en fosses comunes

La consellera de Qualitat Democràtica defensa que la localització dels desapareguts i la identificació de les restes ha de ser "una qüestió prioritària" per a les administracions
20 juliol 2019 12:46h
Rosa Pérez Garijo manifesta la seua intenció de continuar la tasca que durant la passada legislatura va iniciar a la Diputació de València com a responsable de Memòria Històrica. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha indicat que dins d'aquest últim àmbit el seu departament es marca com a objectiu exhumar tots els represaliats del franquisme que hi ha en fosses comunes.

Així ho ha assegurat en una entrevista a Europa Press en què manifesta la seua intenció de continuar la tasca que durant la passada legislatura va iniciar a la Diputació de València com a responsable de Memòria Històrica. Pérez Garijo considera que és "una qüestió d'emergència social", per la qual cosa ha destacat la necessitat de recuperar restes de persones buscades "des de fa molts anys" per les seues famílies. 

"Espere des de la Conselleria continuar desenvolupant eixe treball i anar més enllà amb eixes polítiques; és un privilegi poder fer-ho", ha indicat. Pérez Garijo considera "una sort" haver pogut iniciar eixa tasca des de la corporació provincial i seguir-la ara des de l'administració autonòmica "després de molts anys sense haver-se fet polítiques d'aquest tipus".

En aquest sentit, ha valorat la possibilitat de desenvolupar aquestes accions "des de l'àmbit institucional" i ha considerat que és "una obligació de les administracions" actuar-hi. La responsable de Qualitat Democràtica ha ressaltat que "hi ha moltes coses pendents que s'han de cobrir des de les administracions" per a "tancar ferides, avançar en democràcia i aconseguir-ne una de més forta i plena".

Avançar en la memòria democràtica

"Hi ha associacions que han estat fent un treball increïble durant molts anys per a mantindre viva la memòria i per a fer polítiques de memòria, de justícia i de reparació; però el que feia falta era que les administracions s'involucraren", ha manifestat la consellera.

De la mateixa manera, ha ressaltat la labor feta en l'anterior mandat des de la Generalitat, a través de la Conselleria de Justícia, amb mesures com la Llei de Memòria Democràtica, i ha insistit que des del seu departament es treballarà en la mateixa línia per a "continuar" la labor "i avançar".

"Des de la Diputació de València hem fet moltes coses, des de la Generalitat també s'ha treballat i ara toca fer-ho des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica perquè les polítiques arriben a tot el territori", ha declarat. "Com a objectiu ens marquem exhumar totes les fosses de la Comunitat Valenciana. Ací volem arribar", ha insistit la consellera.

"Les famílies no poden esperar ni un minut més"

Pérez Garijo ha recordat que "han passat més de 40 anys des de la mort de Franco i, en molts casos, 80 o més des que es van produir els afusellaments". Per això, ha defensat que "és una qüestió d'emergència social" seguir la labor iniciada, tenint en compte que "les famílies no poden esperar ni un minut més".

"Totes les cultures tenen els seus mecanismes per a tractar el dol i, en els casos dels afusellaments durant la repressió franquista, els familiars no podien ni vetlar, ni fer el dol, ni plorar", ha descrit. I ha afegit: "És necessari tancar això; no podem esperar molt més".

A més, la consellera ha indicat que cal pensar també que, "a mesura que passa el temps, cada vegada és més difícil traure ADN" per a localitzar els desapareguts i identificar les restes. "És una qüestió que ha de ser prioritària", ha assegurat la consellera de Qualitat Democràtica.

next