Sonia Díaz: "Potser és el moment de crear agències tributàries federals"

Directora general de l'Agència Tributària Valenciana
10 juny 2019 06:00h
Díaz ha participat en la creació de l'Agència Tributària Valenciana des de l'inici. / DANIEL GARCÍA-SALA

Arriba a l'Agència i la revoluciona. Sonia Díaz Español (Meliana, 1976), directora general de l'Agència Tributària Valenciana, és tota energia i optimisme. Volia treballar a la NASA, però seguint el consell de son pare va optar per fer Econòmiques, carrera en la qual va aconseguir el premi extraordinari de llicenciatura. L'any 2002 va entrar a formar part del Cos d'Inspectors de Tributs i ha desenvolupat diferents càrrecs en l'administració tributària valenciana. Ha participat en la creació de l'Agència Tributària Valenciana des de l'inici, fins que al febrer va ser nomenada directora general de l'ens.

Entre les seues passions destaca el treball ben fet i el running. De fet, comença l'entrevista contant-nos que quan acabem, anirà a córrer 10 quilòmetres. En la seua ment, i en tota la paperassa del seu despatx, acumula els objectius que vol complir dins de l'Agència, que per a ella és com un nadó que comença a caminar i amb qui espera poder córrer una marató molt prompte. Per ara, espera poder continuar quatre anys més al capdavant de l'ens per a consolidar-lo i fer-lo capdavanter a l'Estat.

Per què necessita el País Valencià una Agència Tributària pròpia?

Necessita una Agència Tributària perquè els valencians i les valencianes ens mereixem tindre un organisme que es preocupe dels nostres imposts, tant de les taxes com dels tributs cedits i propis. El sistema tributari fiscal el decideix bé el govern de l'Estat o bé el Consell. L'Agència Tributària Valenciana és l'encarregada de trobar els instruments jurídics per a poder gestionar, recaptar i inspeccionar aquests ingressos tributaris. Per això és necessari que totes les valencianes i tots els valencians disposem d'un organisme que controle i actue de forma transparent responsable i, sobretot, amb eficiència.

Quines són les seues funcions?

L'Agència Tributària Valenciana es va crear per la llei de mesures de l'any 2018. Aquesta llei el que fa és canviar la denominació d'Institut Valencià d'Administració Tributària (Ivat) a la d'Agència Tributària Valenciana. Aquesta es compon de diferents departaments. El primer és el departament de Gestió Tributària. Després està el departament de Recaptació, que s'encarrega de la recaptació voluntària i ja està començant a treballar en l'executiva –perquè actualment és l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) la que està fent eixa gestió–. Tenim un departament d'Inspecció i, també, importantíssim, un nou departament que hem aconseguit, que és el d'Informàtica. Serà un departament transversal que ajudarà a la gestió, a la recaptació i a la inspecció tributària. La informàtica és indispensable. Necessitem en la nostra Agència Tributària Valenciana un departament que siga transversal. Per últim, estan el departament de Valoració, que ens ajuda en la valoració dels immobles, i el d'Assumptes Generals.

L'Agència opera a ple rendiment?

Treballem a ple rendiment, però òbviament el que estem ara intentant és caminar i consolidar-nos per a arribar a ser eixa agència tributària que complisca amb allò que va establir el punt cinqué del pacte del Botànic.

Què és el que queda per acabar de consolidar?

Caminar. De moment és el departament d'Informàtica, el que millor estic tractant. Està posat negre sobre blanc però encara no tinc les persones ni els caps de cada departament. Estem ara en una fase de trobar la persona amb el perfil més adequat i desenvolupar tots els procediments. Cal que la ferramenta informàtica ajude la resta de departaments. Si el departament d'informàtica funciona i està plenament consolidat, tota l'Agència anirà darrere. És a dir, és molt important que eixa informàtica estiga molt ben tractada i que ens ajude a aconseguir una agència àgil, una agència transparent, perquè tota la gent puga accedir als nostres serveis i, òbviament, mitjançant la premsa i el nostre gabinet de premsa poder informar de totes les actuacions que realitzarà l'Agència Tributària Valenciana.

Consolidar el departament d'Informàtica és la prioritat de Díaz. / DANIEL GARCÍA-SALA

Hi ha altres autonomies que ja tenen una agència tributària pròpia. Han servit d'inspiració per a desenvolupar la valenciana?

Sí, hi ha altres comunitats que ja tenen agència i, de fet, nosaltres hem mirat tots els models. Hem estat mirant l'agència de Múrcia, l'agència de Catalunya... És a dir, no ens hem basat en una agència concreta, sinó que hem intentat aprendre de tots els erros que han comés i òbviament de totes les experiències positives, i fer-les nostres. De fet, en les reunions que mantenim amb els grups de treball de l'Agència Tributària estatal i també de la resta de comunitats, aprofitem per a trobar sinergies i aconseguir que la nostra agència estiga en primera línia, com la resta de les agències.

En matèria de tributs, quins són els objectius de l'Agència?

El que hem d'aconseguir és una millor gestió i ser efectius. La unió de l'eficàcia i l'eficiència. Tenim un pressupost ajustat i farem que l'Agència Tributària Valenciana, amb la menor despesa possible, puga aconseguir la major recaptació i que, eixos ingressos, després el Consell decidisca com ha d'utilitzar-los.

Quantes persones treballen en l'Agència?

Som 226 persones i ahí estem tots els grups. Hi ha administratius, auxiliars, el cos de tècnics tributaris i el cos d'inspectors de tributs. Encara estem en tramitació de crear el cos d'agents tributaris. De moment la meua idea és poder créixer, però com deia abans, les limitacions pressupostàries són per a totes les conselleries i jo, com a agència, assumisc la meua part. Ja he aconseguit un departament d'Informàtica i de moment amb allò què tenim continuarem treballant de la millor forma possible. Però actualment som 226 i a mi m'agradaria que en fórem 500. Doblar la xifra.

En què beneficia al ciutadà tindre aquesta Agència?

Jo tinc dos objectius. El primer: l'atenció amable al contribuent, l'ajuda al contribuent. Que la gent s'aprope a l'Agència, que no som roïns. Ajudarem al fet que aquell que vulga fer un compliment de les seues obligacions tinga la possibilitat d'acudir, preguntar, per cita prèvia, telemàticament, accedir a la web... Tot això són beneficis per al contribuent. Jo tinc molt clar que al contribuent se l'ha de tractar d'una forma amable. I el segon objectiu: la lluita contra el frau. No s'escaparà ningú. Ni evasió fiscal ni elusió fiscal. A mi em dona igual que tu et busques la manera de no pagar. Però si has de contribuir, has de contribuir, perquè no hi ha cosa més insolidària que algú que no paga. Per això també és molt important tindre consciència fiscal. De fet, jo a les escoles sí que posaria l'assignatura de consciència fiscal.

Lluitar contra el frau i 'pillar' els contribuents deslocalitzats són els principals reptes de l'Agència Tributària Valenciana. / DANIEL GARCÍA-SALA

Quina és l'estratègia a seguir per a donar a conéixer l'Agència Tributària Valenciana?

De moment el nostre portal. El que hem d'intentar és publicitar-nos, fer promoció, anirem a la tele si cal. És important donar-nos a conéixer perquè tenim serveis molt interessants i la gent com no ho coneix... El que passa és que els tributs que nosaltres gestionem no són periòdics, ací es ve de manera puntual. En canvi la declaració de la renda l'has de fer tota la vida. Per això, el que hem d'aconseguir és que la gent sàpiga que si té qualsevol dubte, pot acudir a nosaltres. En la campanya de la renda s'ha fet publicitat però clar, dura un període de temps molt curt. Aleshores sí que ens haurem de plantejar alguna campanya de promoció. Estaria interessant.

A curt i mitjà termini quins objectius es marca l'Agència Tributària Valenciana?

Consolidar-se i consolidar tots els departaments. Això el primer. Que el departament d'informàtica realment tinga tant els mitjans personals com tècnics per a poder funcionar. Eixe és el primer objectiu. El segon, molt important, és intentar fer la part executiva [de la recaptació d'imposts] i que no la faça l'Agència estatal [com ara]. Que està molt bé que ens ajuden, l'any passat ho van fer i vam recaptar, gràcies a ells, 29 milions, però això ens va costar a tots els valencians 3 milions i mig. Si ho faig jo, com a Agència Tributària Valenciana, eixos tres milions i mig són per a nosaltres. D'altra part estic molt interessada a trobar aquells contribuents que estan deslocalitzats. Això que moltes vegades els nostres representants parlen de dumping fiscal. Hi ha gent que diu que viu a Madrid, per exemple, i això no és cert, viu ací a la Comunitat Valenciana. Aleshores, si vius ací, has de tributar a la Comunitat Valenciana. No has d'aprofitar-te del règim més beneficiós què, per les seues circumstàncies financeres, tenen en Madrid. Aleshores eixos són els tres objectius: departament d'Informàtica, que la recaptació de l'AEAT la fem fer nosaltres en l'àmbit executiu i, per últim, que la gent tribute on ha de tributar.

De què depén que l'Agència puga recaptar eixos imposts?

Hem de fer els desenvolupaments informàtics, tindre personal i tindre els mitjans. Tenim ja un projecte pilot, amb el qual ajudem l'Ajuntament de València a la recaptació de les multes de l'ORA. L'any passat els ajudàrem i van recaptar gràcies a nosaltres 5 milions d'euros. Eixa experiència ens pot servir perquè nosaltres com a agència podem fer la part dels embargaments. És a dir, que la gent que no tribute de forma voluntària ho faça de forma obligatòria. Això requereix un temps d'estudi, desenvolupar de la ferramenta informàtica i, a partir d'ahí, començar a caminar. Voldria que això fora una realitat el 2020. Soc molt optimista, crec que això és important. Si et veuen amb ganes i eres capaç de transmetre eixes ganes de fer coses, la gent puja al carro.

La nova legislatura està a punt de començar, preveieu algun canvi en l'Agència Tributària Valenciana?

No ho sé. Com a directora ara mateix estic en funcions. Al meu lloc de treball, encara que és d'alt càrrec, només poden optar inspectors de tributs, com jo, o inspectors de l'Agència estatal. Aleshores si no estic jo, d'ací a uns dies hi haurà un company meu. No és com qualsevol altra direcció general on els polítics poden influir. Jo espere continuar, necessite que em deixen quatre anys per a poder desenvolupar totes les eines que seran molt beneficioses. Conec tota la història de l'Agència i jo crec que podria fer moltes coses. Però si no continue, no passa res, perquè si no estic jo ací, òbviament transmetré totes les meues inquietuds i intencions al meu company o companya i l'ajudaré sempre.

Vosté ha participat en la creació de l'Agència des de l'inici...

Sí, des de l'inici, i és, com deia l'anterior secretària autonòmica, Clara Ferrando, vore com un xiquet ja comença a caminar. Jo ja el veig corrent, d'ací poquet farem una marató les dues, l'Agència i jo. Segur.

Com ha sigut el camí?

Dur. Dur perquè hi ha moltes traves. Canvis de model. Sobretot ha sigut molt dura la part informàtica. La informàtica de la Generalitat és transversal, la direcció general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions dona suport a totes les conselleries i organismes. Però nosaltres necessitem una informàtica pròpia, tributària, per a aconseguir tindre una agència pròpia que puga caminar en la mateixa línia que camina l'Agència Estatal de l'Administració Tributària. Per cada 0,69 cèntims que s'inverteixen en l'AEAT, es recapten 100 euros. Imagina si ací l'ATV poguera aconseguir el mateix.

L'Agència Tributària Valenciana ha tingut entrebancs en matèria de competències amb l'Estat?

En principi està tot clar. El sistema de finançament és el que hem d'intentar canviar. En la part tributària hi ha tributs cedits i tributs propis. Fins que no es canvie la llei del 2009..., que potser és el moment de canviar-la, perquè després de 10 anys les autonomies hem crescut. Abans no teníem Agència, ara en tenim. Tal vegada seria el moment que l'Estat es plantejara tindre agències federals, com en el seu dia va dir el president. No ho sé. El que tinc clar és que l'AVT farà la seua tasca. És a dir gestionar, recaptar i inspeccionar. Que podem fer-ho amb tots els tributs, fenomenal. Que de moment hem de desenvolupar els que tenim cedits i els propis, també bé.

Sonia Díaz espera poder continuar quatre anys més al capdavant de l'ens. / DANIEL GARCÍA-SALA

Quina serà l'estratègia que seguirà l'Agència en la lluita contra el frau?

Es va publicar fa un mes el pla de control tributari. En eixe pla, que és públic, estan les grans directrius. Òbviament la lletra menuda no pot estar, perquè no pots dir a la gent com la pillaràs, però  que puc avançar que controlarem l'aplicació dels beneficis fiscals. Mirarem que els requisits que s'han de complir es complisquen, tant en la part de gestió com en la part d'inspecció. Això és el primer objectiu. El segon objectiu és continuar amb les campanyes de Protocols no Auto Liquidats (PAPNA). Si a la gent se li oblida vindre ací a presentar-me l'autoliquidació, li fem un recordatori. Sempre dic recordar, perquè primer va el tracte amable. Un recordatori perquè la gent complisca de manera voluntària i si no, acudirem a l'altra part, la part d'inspecció. També ens centrarem en els deslocalitzats. Vius a Madrid, perfecte, vius a València, tributa a la Comunitat Valenciana.

Teniu comptabilitzat el frau fiscal?

Puc avançar que l'any passat en la campanya de patrimoni vam aconseguir 10 milions d'euros. Vam aflorar 1.900 no declarants. I en les campanyes de protocols no Auto Liquidats, que inclouen els imposts de successions, donacions i transmissions, vàrem recaptar 15 milions. Jo enguany voré què puc fer. A vore si podem traure un poquet més. No tenim un gran nombre de gent treballant en la inspecció. Tal volta la part de gestió està millor pel que fa a nivell de personal. Si la ferramenta informàtica es desenvolupa com ha de ser, amb la mateixa gent jo podré fer més inspeccions. Però de moment eixes són les dades.

En quin impost es concentra el frau?

En patrimoni i successions. Perquè són les situacions on més diners hi ha. En patrimoni intenten deslocalitzar-se a Madrid i en successions hi ha oblits, o hi ha una aplicació massa excessiva dels beneficis fiscals. Donacions, com s'han llevat la major part de beneficis fiscals, la gent ja no fa donacions. Però bo, via l'herència a vore què es pot recaptar. També és cert que, en comparació amb altres comunitats, nosaltres a la Comunitat Valenciana estem en un sistema absolut d'infrafinançament. Aleshores hem de fer els deures amb més cura. Perquè necessitem els ingressos perquè els serveis públics continuen. Si aconseguim en aquesta legislatura que el sistema de finançament canvie, pot ser, a qui corresponga, que no soc jo com a agència, sinó la Direcció General de Tributs, poden plantejar-se uns canvis normatius. Però, de moment nosaltres, com a agència gestionem, recaptem i inspeccionem.

Pensa que es comet frau de manera inconscient?

Crec que sí. Hi ha una part d'eixe frau que és per desconeixement. Estic segura. Pose un exemple. Els arrendaments de vivendes des de l'any 1993 han de presentar-se. Però la gent no presenta l'autoliquidació perquè no sap que l'ha de presentar. Què férem l'any passat? Per a l'aplicació en la declaració de la renda de les desgravacions per l'arrendament, recordàvem al contribuent que si volia aplicar-se eixa deducció havia de presentar l'autoliquidació del model 600. Un recordatori, perquè eixa obligació ja existia. No és que fora nova. Ara molta gent està presentant-lo perquè no ho sabien i l'Agència no els permet fer-se la deducció si abans no han presentat el model 600.

Com està anant la campanya de la renda?

Molt bé. L'acceptació ha sigut meravellosa. Actualment s'han presentat 18.800 rendes i s'han atés 24.000 persones, i encara queda un mes. L'acceptació dels centres gestors en Castelló, València i Alacant ha sigut molt bona. En els municipis també molt bé. En els que s'atén presencialment per primera vegada, els alcaldes estan molt contents i la nostra gent que està treballant allí també. No solament hem buscat anar a municipis amb molta afluència de gent. Al Pinós, a Ademús o a Vistabella del Maestrat, no sé si són 300 habitants. Ahí els numerets de la renda seran menuts però és que jo no solament busque molta declaració, busque apropar-me a la gent.

next