‘No m'amague, vull ser el proper alcalde de Burjassot’

Emili AlturCandidat a l’alcaldia de Burjassot per Compromís. Diputat provincial i primer tinent d’alcalde
7 gener 2015 01:00h

Xavier Pérez / Burjassot.

-Qui és Emili Altur?
Sóc un advocat nascut fa 44 anys a la mateixa casa on visc, enfront del Pati de Sant Roc, vinculat des de ben jove a moviments associatius del seu poble, diputat de Compromís a la Diputació de València i regidor a l'Ajuntament de Burjassot. Dues legislatures a l'oposició i en aquesta a l'equip de govern, durant els tres primers anys en què Compromís tenia l'alcaldia, en mans de l'actual eurodiputat Jordi Sebastià, assumint les tasques d'hisenda i promoció econòmica i ara, compartint grup municipal amb la meua companya Lluna Àrias, gestionant les àrees de promoció econòmica, comerç i ocupació, i l'empresa pública CEMEF.

-Et presentes a les primàries de Compromís per encapçalar la llista per les municipals al teu poble, quines són les raons per les quals Emili Altur vol ser el cartell de la coalició valencianista, d'esquerres i ecologista a Burjassot?
Doncs precisament perquè Compromís representa eixos tres grans valors que té la nostra coalició: el valencianisme, l'esquerra i l'ecologisme. Aquesta legislatura, impulsades per Compromís, hem pogut desenvolupar polítiques de promoció econòmica, de respecte pel medi ambient i d'orgull per la nostra llengua i la nostra cultura que vull continuar desenvolupant la propera legislatura. I perquè em sent plenament capacitat per ser l'Alcalde del meu poble.

-Què li diries a la gent del teu poble perquè participe en aquest procés de primàries?
Per al col·lectiu local de Compromís per Burjassot haguera estat més còmode no realitzar aquest procés de primàries i haver configurat la nostra candidatura a les properes eleccions internament, però hem preferit fer una crida a la ciutadania perquè s'implique políticament i participe en aquest procés. Afortunadament estem vivint uns temps de canvi apassionants en les formes de fer política, on els que estem en primera fila hem d'entendre i fer que la ciutadania es mobilitze. Per això volem que qualsevol ciutadà del poble vinga a participar a les primàries de Compromís, tant per escollir la llista que presentarem a l'Ajuntament com la de les Corts Valencianes.

-Com valores la qualitat dels candidats a la llista que s’han presentat per a les municipals per Compromís?
Tenim un magnífic equip humà que combina joventut amb experiència. Gent tremendament formada i preparada per governar Burjassot. Les persones que conformaran la llista municipal de Burjassot seran persones implicades tant en política com en el món associatiu i lúdic, des d'AMPAs a falles, col·lectius socials, esportius o ONG's. Tots i totes tenen un compromís amb el seu país i amb el nostre poble.

L’objectiu és l’alcaldia, no?
Per descomptat! No m'amague, vull ser el proper alcalde de Burjassot. Hem demostrat que sabem i podem governar, generant consensos i sinergies des de l'alcaldia, a més, tots aquests anys d'experiència municipal i de diputat provincial m'apoderen per fer front a un dels reptes més il·lusionants de la meua vida: ser alcalde del meu poble.
 

-En les anteriors eleccions Compromís va obtindre dos regidors. Quin és l’objectiu per a 2015?
El meu objectiu i el de Compromís és ser el proper Alcalde de Burjassot. A ningú no se li escapa que estem vivint uns temps de canvis polítics molt interessants. A partir de maig tindrem l'oportunitat de construir una majoria política d'esquerres, valencianista i ecologista al País Valencià. I això farà que les aliances per governar les nostres institucions es configuren no tan sols per les majories i les minories sinó per les tendències de creixement de les diferents opcions. Compromís i jo mateix hem demostrat en les nostres responsabilitats de govern a Burjassot que sempre dialoguem per tal d'arribar al major acord possible i així ho farem el proper mes de maig, pensant en el benestar dels nostres veïns i veïnes.

-Quin balanç fas del govern de progrés d’aquests últims tres anys? Com ha sigut la relació entre el teu grup, el PSPV i EUPV, que per cert acaba d’abandonar el govern municipal?
El balanç és positiu. Que cap grup tinga la majoria absoluta per governar en solitari fa que es dialogue molt i es treballe conjuntament amb els companys dels altres partits. Òbviament hi ha diferències de criteris, però el fet que hi haja tres partits diferents al govern, ens ajuda a entendre els posicionaments dels altres i veure diferents solucions a un diferent problema per tal de trobar-ne la millor. Per governar amb altres formacions polítiques s'ha de ser molt generós, saber escoltar i tindre capacitat d'empatia. Els temps de les majories absolutes s'han acabat i això ho hem d'entendre tots els partits. La ciutadania no ens perdona que perdem el temps en discussions que no els interessen el més mínim. Pel que fa a l'eixida d'EUPV de l'equip de govern, nosaltres els hem fet una crida perquè tornen a formar part, ja que creiem que és més positiu que formen part de l'equip de govern, per la pluralitat que aporten al mateix, que estiguen fora. Com ja vam dir en el moment d'assabentar-nos de l'abandonament d'EUPV, Compromís ha manifestat el seu desacord dins l’equip de govern sempre que ho ha trobat necessari. Per exemple, al plenari on es va aprovar la baixada de l’IBI a proposta unilateral del PSOE i amb els vots a favor del PP, Compromís va abandonar la sala de plens en protesta per aquella mesura que, com vàrem denunciar, tenia un caràcter purament electoralista i restava recursos per més i millors polítiques socials. De tota manera, volem insistir en la crida a la resta de partits per tal de retornar al marc de confiança mútua, de cooperació i d’enteniment en benefici de l’estabilitat i de la bona gestió que va presidir els primers tres anys de legislatura.
 

-Quin balanç fas de la teua gestió al front de l’àrea de Promoció Econòmica?
Molt bona i crec que Burjassot ha millorat molt en aquest aspecte. Ens hem preocupat molt per potenciar el nostre comerç urbà, el vertader pulmó econòmic de Burjassot. Des de CEMEF, l'empresa pública de l'Ajuntament, hem treballat conjuntament amb les associacions de comerciants per posar en valor el comerç de qualitat i de proximitat, que tan sols poden oferir els nostres comerciants. Des del Consell de Comerç vàrem instar l'Ajuntament perquè els centres comercials que hi ha radicats a Burjassot no pogueren obrir diumenges i festius, hem desenvolupat diferents accions, que ja s'han convertit en un clàssic al calendari com les Rutes de la Tapa, els dies blancs, on els comerços poden obrir fins les 22h perquè es puguen realitzar les compres nadalenques, la Fira del Comerç, els dies Taronja i les Nits al Mercat Municipal per fidelitzar i premiar els clients del mercat tradicional amb ofertes, descomptes, sortejos, música, gastronomia... el carrer d'ofertes que durant un cap de setmana amb animacions pretén traure la ciutadania al carrer perquè participe gaudint de les ofertes dels comerços, que ixen directament al carrer per visulitzar-se molt més... I moltes més iniciatives que hem dut a terme per revitalitzar el teixit comercial del poble.

-I el de Jordi Sebastià com a alcalde?
El seu pas per l'Alcaldia de Burjassot ha estat una injecció d'aire fresc després de tants anys de majories del PSOE. Amb un estil molt diferent al de l'anterior alcalde, Jordi Sebastià ha significat un revulsiu per a la política local de Burjassot. Amb ell s'han posat en marxa la Ruta Estellés o els Horts Socials, per exemple. Ha impregnat el consistori d'una altra forma de fer. Ell ja coneixia l'Ajuntament de les dues legislatures que hem estat junts a l'oposició i això féu que l’adaptació a les seues noves responsabilitats fóra més fàcil. Crec que Jordi Sebastià no ha deixat de ser la persona propera que era abans de ser alcalde. Ha propiciat l'acord de totes les formacions polítiques que hem format govern, cosa que no era fàcil ja que era la primera vegada que es vivia aquesta situació a Burjassot, i ha gestionat d'una manera honesta i transparent, sobretot per als temps actuals de crisi econòmica i amb les reformes del govern de Rajoy que fan que els ajuntaments cada vegada estiguem més lligats de mans i peus. En definitiva, ha estat un bon alcalde.

-Què li ha aportat l’experiència de ser diputat provincial?
La situació política de Burjassot i de la Diputació és ben diferent. A Burjassot forme part de l'equip de govern i a la Diputació estic a la més pura oposició. De tota manera, encara que a la corporació provincial estiga a l'oposició no significa que no tinga marge de maniobra. Aquests anys a la Diputació m'han demostrat una sensació que sempre he tingut i que he desenvolupat més encara: la capacitat de diàleg, empatia i negociació. Aquest tarannà, que està també a l'ADN de Compromís és imprescindible a la vida i sobretot a la política. U ha de ser conscient de les seues capacitats i limitacions i treballar amb elles. Des de la Diputació he intentat que els pobles on governa Compromís, bé amb l'alcaldia, bé participant a l'equip de govern, tinguen una atenció directa per vehicular les seues necessitats i reclamacions amb la Diputació.
 

-A banda de l’atur, quin són els problemes i mancances de Burjassot?
Recuperar la nostra identitat com a poble. Que la proximitat a València no siga un obstacle perquè els nostres veïns i les nostres veïnes puguen gaudir dels nostres parcs, carrers, comerços… Donar una alta qualitat de serveis més enllà del purament imprescindible. Vull que els burjassoters i burjassoteres tinguen, no tan sols una biblioteca, un mercat, uns jardins públics, una xarxa de carril bici… sinó una bona biblioteca, un mercat del qual es puguen sentir orgullosos, uns jardins públics excel·lents o una xarxa de carril bici de les millors, per exemple.

-Si fóra alcalde, quina seria la primera mesura que prendria?
Convocar el consell de participació ciutadana per explicar-los les línies mestres d’actuació de la legislatura, tant meues com a alcalde com de l’equip de govern, així com reunir-me amb els responsables municipals de serveis socials i promoció econòmica per tal de prioritzar la despesa pública en aquestes àrees.

-És compatible ser alcalde i diputat?
Sí, totalment, a més jo compte amb l'avantatge que Burjassot està al costat de València i que en uns minuts puc estar a la Diputació o a l'Ajuntament. Gestionant bé el teu temps i treballant amb un equip humà permanentment en contacte es poden assumir les dues funcions perfectament.
 

-Compromís tornaria a signar un pacte de govern amb l’esquerra?
Compromís té voluntat de govern, però el que no podem és avançar esdeveniments. Una vegada vistos els resultats de les properes eleccions municipals ens asseurem amb tots per dialogar. Hem d'entendre que aquesta no és una qüestió purament aritmètica sinó de programes, compromisos i polítiques per al poble. Hem demostrat que tenim capacitat de diàleg i treball en equip amb altres formacions i que podem treballar amb altres partits que tenen una visió diferent a la nostra.

-I amb Podemos?
Doncs encara no sabem qui són, si es presentaran a les eleccions, quin programa tenen i en cas que es presenten si tindran representació a l'Ajuntament de Burjassot. De tota manera, tal i com explicava, una vegada la ciutadania vote i sabem quina és la seua voluntat, escoltarem quin és el missatge que ens han volgut transmetre i parlarem amb totes les formacions amb representació municipal.
 

-En què es basarà el programa electoral de Compromís a Burjassot?
El nostre programa electoral, que estem elaborant entre totes i tots, es basarà sobretot en un dels missatges més clars que tenim a Compromís: #RescatemPersones. Eixe és un missatge que tenim molt clar. Hem de seguir desenvolupant polítiques per fomentar l'ocupació i potenciar la nostra economia productiva. Burjassot és el poble de Vicent Andrés Estellés: la seua figura i el valencià, la nostra llengua, ha de tenir el lloc que li correspon. Les polítiques mediambientals, l'estalvi i l'eficiència energètica ens preocupen molt, per això fa uns dies participàvem de la presentació del "Pacte d'Alcaldies" de Compromís. Les polítiques socials i l'educació són fonamentals al nostre programa electoral i a la nostra forma d'entendre la política.

-Què diria als seus veïns perquè aposten pel seu projecte?
Que em miren als ulls com han fet sempre i confien en mi. Sóc un veí més de Burjassot que està convençut que el diàleg i el consens són necessaris per ser el seu Alcalde.


 
next