Diari La Veu del País Valencià
‘Per a Compromís governar és dignificar el País Valencià’

Xavier Pérez / Carlet

-Maria Josep Ortega té una trajectòria lligada al municipalisme, concretament a Carlet, i als òrgans del Bloc. Per què ha decidit presentar-se a les Primàries per a les Corts?

Ha arribat el moment de fer un pas endavant. Em presente perquè puc aportar grans dosis de treball, de perseverança, de capacitat de consens, d’il·lusió i de coratge per a formar part de l’equip de persones que des de les Corts traurem el País Valencià de la foscor actual. Perquè em sent amb molta força per a participar d’este moment històric. És un repte apassionant que tenim ben a prop, i per a mi participar-hi també és un acte d’amor, un acte d’amor cap a les persones i cap al meu país.

-Quin balanç fa de la seua responsabilitat com a regidora de Compromís?

El millor balanç l’ha fet la ciutadania de Carlet durant estos anys, ja que ens ha anat augmentant el suport d’una manera extraordinària fins a traure els millors resultats de la història, que en un col·lectiu de tanta tradició com el de Carlet no és poca cosa. Ara mateix som cinc regidors i regidores que fem una oposició ferma a les polítiques autoritàries i d’aparador del PP i alhora presentem alternatives serioses i del tot responsables que, ben sovint, davant de l’evidència, obliguen el PP a rectificar i a apuntar-se a les nostres propostes per a la ciutat.

-És nacionalista?

Com deia Fuster, ho som per obligació, perquè formem part d’un país històricament menyspreat i maltractat des d’Espanya. Perquè tenim una llengua, una cultura, un territori, una economia, un poble per defendre, i si no ho fem nosaltres no ho farà ningú. El valencianisme polític ha fet moltes passes des de la transició –potser massa lentes- i ara estem en disposició de decidir les polítiques des del govern valencià per primera volta en la nostra història recent.

-Què pot aportar a la futura llista de Compromís?

A banda de la meua gestió al capdavant del grup municipal, pense que la coordinació de les polítiques sectorials de tot Compromís és una garantia de treball ben fet. Hem pogut bastir una xarxa amb milers de persones adscrites a les diferents àrees; és la major mobilització de recursos programàtics, de respostes davant els múltiples reptes que té plantejats el nostre país, que hem pogut fer mai. N’estic molt orgullosa i, alhora, es tracta d’una mostra del treball que puc aportar al nou grup parlamentari, que haurà d’incrementar-ne les necessitats, perquè les nostres propostes ben probablement seran ja de govern.

-Eres de la Ribera, un bastió important del nacionalisme, quines problemàtiques té la comarca?

La Ribera ha estat la gran oblidada del govern del PP des de fa molt de temps, i això encara s’ha aguditzat més en els darrers pressupostos de la Generalitat i en les darreres actuacions. Els dos últims anys Compromís ha presentat a la Ribera més de 80 esmenes, que han estat ignorades, on es reflectia clarament la deixadesa del govern valencià, especialment en infraestructures i transport públic, però també en educació. Cal tindre una veu ferma perquè ara eixes esmenes puguen convertir-se en línies d’actuació i de treball, però sempre amb honestedat i dient a la ciutadania amb total sinceritat i transparència el que ens trobarem en arribar al govern. No seran moments fàcils. Caldrà molta valentia i, especialment, molta honradesa i molta claredat amb la ciutadania que ha de tornar a creure en els representants públics, persones que estem per a servir la ciutadania, no per servir-nos-en.

-Quina seria la primera iniciativa que portaria endavant en les Corts si és elegida?

A Compromís tenim un programa electoral confeccionat íntegrament per les comissions sectorials i, per tant, obert a la ciutadania. Les persones elegides hem de prendre les decisions que ens demana la ciutadania, però si una cosa ha de ser prioritària i coincideix amb l’esperit i la trajectòria de Compromís, és obrir calaixos i veure tot el que ens han amagat i maquillat durant tants anys, però també obrir portes i finestres i fer saber al poble el que ens trobem. A partir d’eixe moment, establir unes clares prioritats de govern, on sempre la dignitat de les persones ha de ser l’eix fonamental i vertebrador de les actuacions polítiques. Per a Compromís, governar és dignificar el País Valencià.

-Com es pot dignificar el País Valencià?

En primer lloc, com dic, caldrà obrir portes i finestres a les institucions perquè puga eixir tot el podrimer que el PP ha causat en 20 anys de poder abassegador. Només amb una neteja a fons de totes les instàncies de la Generalitat podrem assentar les bases d’un país de progrés. Hem de començar el procés de dignificació del País Valencià des de tres eixos: el social, amb un pla de xoc conra la pobresa i establint mesures reals que frenen les desigualtats; el nacional, restablint els mitjans de comunicació públics que puguen anar vertebrant el país, duent a terme una política educativa, cultural i lingüística coherent, etc., i el mediambiental, on no es pot seguir amb el desgavell actual i on hem d’actuar amb enorme convicció, perquè ens hi juguem el futur del territori. En definitiva, començar a fer el que no s’ha fet mai al nostre país. I per a això, Compromís haurà de ser una peça fonamental.

-Creu que es pot governar amb una coalició de partits de progrés?

La situació d’emergència que viu el nostre país requerirà d’un gran exercici de responsabilitat que estiga a l’alçada. No es pot amagar el cap baix de l’ala. Caldrà governar el País Valencià sobre la base d’un programa ben clar i ben concret, el compliment del qual s’haurà de revisar periòdicament. Un programa que Compromís, si hi participa, haurà d’avalar des de les bases.

-Dels valors de Compromís, quin destacaria per damunt de tots?

Sens dubte l’aposta real per la participació ciutadana i les noves formes de fer política des de les persones i per a les persones, i sempre mirant el benestar de les dones i els hòmens de la nostra terra, del poble valencià.

-No s’ha fet etern el procés de primàries?

I tant. El funcionament de Compromís haurà de millorar molt en el futur. Molt prompte tindrem decisions importantíssimes que haurem de prendre conjuntament amb molta més agilitat i generositat -i amb el màxim de democràcia- dels diversos components de la coalició.

-Què li pareix el tàndem Morera-Oltra?

És excepcional, es tracta de dos valors enormes i absolutament complementaris. En general, el material humà que tenim a Compromís és immillorable, i eixa és una de les nostres fortaleses. Si sabem fer-lo funcionar com cal, el nostre Compromís serà imparable.

-Té futur Compromís com una coalició de partits o prefereix una altra fórmula?

Hem d’intentar que hi haja una major integració entre tots i totes. Siga en forma de federació o de partit, el futur de Compromís passa per augmentar dia a dia els marcs de confiança entre tots els grups i les persones que l’integrem. Si sabem fer-ho, la fórmula organitzativa de què ens dotem vindrà tot seguit i les possibilitats d’èxit es multiplicaran.

Comparteix

Icona de pantalla completa