Diari La Veu del País Valencià
‘El nostre objectiu és acabar amb el clientelisme de la Diputació’

Maria Josep Amigó Laguarda (Bonrepòs i Mirambell, 1968) és una advocada i política valenciana, vicepresidenta de la Diputació de València i regidora en l’Ajuntament del seu municipi, Bonrepòs i Mirambell. La vicepresidenta de la institució provincial ens rep al seu despatx i en una conversa molt propera ens conta quins són els projectes que té el seu grup en aquesta legislatura.

Xavier Pérez / València

-S’imaginava vostè ser vicepresidenta de la Diputació, una institució de la qual Compromís volia la seua desaparició?

No pensava que anàvem a aconseguir tants bons resultats i menys ser vicepresidenta de la Diputació.

-Després d’uns mesos en el càrrec veu útil la corporació provincial?

Pense que la Diputació és prescindible, no necessitem aquest tipus d’institucions perquè el que cal fer és potenciar les comarques, les mancomunitats, els municipis i transferir competències.

-Vostè ostenta una vicepresidència però sense estar al front de cap àrea en concret. Quina és la seua funció?

Fins ara la Diputació era absolutament presidencialista, per això plantejàrem una bicefàlia, és a dir un govern compartit. Concretament m’encarregue de les àrees de Compromís i també de la qüestió política.

-Quina és la valoració del funcionament del quadripartit?

Funciona bé, perquè ací venim tots del municipalisme, tots som regidors o alcaldes d’algun municipi i això fa que tinguem moltes coses en comú. Una de les qüestions bàsiques és que estem obligats a asseure’ns i parlar-ho tot i consensuar el rumb de la Institució.

-Què li pareix el nou president?

Jorge (Rodríguez) és una persona amb la qual es pot parlar i es pot arribar a acords, tinc una bona relació.

-La Diputació, exemple durant molt de temps de clientelisme. Què fa Compromís amb això?

El nostre objectiu és acabar amb el clientelisme de la Diputació. Hi ha que acabar amb els criteris partidistes per a repartir ajudes i subvencions i fer un repartiment objectiu d’acord amb les necessitats de cada municipi.

-Com és el pla d’inversions sostenibles en què s’han repartit 72 milions d’euros als municipis?

Ha sigut un pla molt positiu perquè s’ha repartit d’una forma racional, però ens hem basat en el criteri poblacional per falta de temps. Entenem que els municipis ho han valorat positivament.

-Ara mateix esteu en plena elaboració dels pressupostos de 2016. On creieu que la gent detectarà la marca Compromís?

No hi ha res tancat, nosaltres tenim l’objectiu que es canvie el tema de cooperació municipal perquè els plans no siguen tan teledirigits, és a dir, fer tres o quatre Plans Provincials on els municipis puguen elegir, a banda d’incrementar la partida de Benestar Social i potenciar la nova àrea de Transparència.

-Hi ha una sèrie de projectes de la Diputació on es nota especialment l’empremta de Compromís com són la Xarxa Verda Valenciana i el projecte d’Smart Cities. Quins són els objectius d’aquestes iniciatives?

Són dos projectes que em fa molta il·lusió. L’objectiu de la Xarxa Verda és cosir totes les rutes, vies de comunicació, passejos marítims, antigues vies de tren a base d’inversions per aconseguir un transport sostenible. I clar, ens agradaria que anara més enllà de província, nosaltres no som provincialistes i per tant m’agradaria que fóra un projecte de País. Sobre l’Smart Cities, la institució té l’obligació de fer arribar la modernitat, noves tecnologies a tots els pobles.

-La Diputació ha agafat les regnes per a la lluita contra el canvi climàtic als municipis, l’anomenat Pacte d’alcaldies que tu estàs encapçalant. Quin és el paper de la Corporació?

Des de l’Àrea de Medi Ambient ficarem en marxa l’Oficina del Canvi Climàtic. Subvencionarem els projectes del Pacte d’Alcaldies.

-Com es notarà el nou rol de la nova diputació en la promoció de la nostra llengua i la cultura?

Des de l’àrea de Cultura (Xavi Rius-Compromís) tenim clar que la llengua i la cultura és fonamental. Per exemple la Diputació ha participat per primera vegada en els Premis Ovidi, també hem tornat a obrir les portes a Escola Valenciana. A l’Institut el Magnànim està claríssim que el valencià serà prioritari, potenciar els nostres músics, autors i per descomptat impulsar encara més el gabinet de normalització lingüística de la Diputació, que he de dir, que aquest departament és fantàstic i compta amb uns grans professionals.

-Modernització de l’administració i de la transparència. Què es farà?

Ací no existia l’àrea de Transparència, ara ho porta València en Comú. Des d’eixa àrea es col·laborarà amb la Conselleria i el nostre objectiu és que tots els pobles puguen tindre eixe portal de la Transparència.

– Comarques front a Províncies. L’aposta de Compromís per la cohesió del territori potenciant les comarques?

Des del primer moment el president i jo hem estat visitant les comarques per a polsar les inquietuds d’alcaldes i regidors i hem detectat que la problemàtica és comuna: com podem donar suport a les comarques? Doncs donant suport a les mancomunitats. També hem fet xicotets gestos com canviar el logo de la Diputació i ja no està sols la província, sinó tot el País. Per altra part senyalitzarem l’entrada a cada comarca a les carreteres. Cal fer País i comarca.

-Com valores totes les polèmiques, dimissions, indignació que ha hagut al Bloc sobre el pacte Compromís-Podemos?

Compartisc que les coses no s’han fet bé, però el Bloc sí que ha consultat les bases, però tinc clar que les coses no han eixit com esperàvem, com per exemple que EUPV-UP no van voler entrar en la coalició… Ara, cal arromangar-se i amb el nostre candidat Baldo hem d’aconseguir el grup parlamentari valencià a Madrid.

-El futur de Compromís, fer més Bloc o fer més Compromís?

Més Compromís.

-Finalment, com és la teua experiència en aquest càrrec, què ha canviat en la teua vida?

Ufffff!. Hi ha diferències entre fer d’intermediari entre la gent del teu poble i ser la intermediària entre els alcaldes i la Diputació que representen tots els ciutadans de la província. Tinc clar que aquest càrrec és temporal, sóc advocada de professió i continue dedicant-me al despatx, tinc una filla, faig moltes coses, l’únic que he deixat és el torn d’oficiLa meua professió és ser advocada i a la política m’he dedicat per vocació i m’agrada fer política municipal. El que tinc clar és que cal canviar aquesta institució tan obsoleta.

Comparteix

Icona de pantalla completa