'El PSOE vol ser com el PP i alhora disfressar-se de canvi'

Àngela Ballester Número 2 per València de 'Compromís-Podem-#És El Moment'
11 desembre 2015 01:00h
Àngela Ballester.
 
Ens dirigim cap a Gandia acompanyant amb el seu vehicle la número 2 de la llista de Compromís-Podem-És el moment -i mà dreta de Pablo Iglesias-, Àngela Ballester (Podem), que no ha parat des de fa dies des que començà la campanya d’anar d’ací cap allà, recorrent cadascuna de les distintes comarques del País Valencià per tal de convèncer la ciutadania que el seu vot convé que siga per a la coalició a la qual representa, i que segons indiquen totes les enquestes, pot donar la campanada en les imminents i decisives eleccions del 20D.  

L. Part / València

- Com està sent aquesta primera setmana de campanya?
Els dies passen molt ràpidament i això sempre és sinònim que no parem: actes, entrevistes, debats, trobades amb la gent... Com més caminem més convençuts estem que açò que estem fent val la pena. Estem omplint tots els actes a totes les capitals de comarca i principals ciutats del país. A tot arreu ens trobem el mateix: multitud de persones senzilles amb qui ens somriem quan ens mirem als ulls. Sabem que serem els protagonistes el proper 20 de desembre i això es nota

- I en relació als altres partits?
La sensació que tenim és que som els únics que estem fent campanya
. La resta de partits a penes estan fent actes a la CV. Pareix que pensen que estes eleccions no són importants per als valencians...
 
 

- Què ens juguem els valencians en estes eleccions?
Nosaltres plantegem estes eleccions com la clau per a aprofundir el canvi que vam començar en maig. El 24 de maig vam demostrar que ací érem majoria els que apostàvem per un canvi valent. Però els municipis i la Generalitat estem de mans lligades per les polítiques del Govern d’Espanya per dos motius fonamentals: d’una banda no tenim recursos suficients per l’infrafinançament i d’altra, moltes de les polítiques claus per al benestar de la gent es decideixen allí (des de la reforma laboral a la capacitat de fer una reforma fiscal profunda). El 20 de desembre els portarem el canvi a Espanya per a aprofundir el canvi ací.

- La reivindicació principal és el finançament just?
Fins al 24 de maig el problema fonamental era una classe política que usava els recursos de tots per al benefici d’uns pocs. Llavors els valencians vam dir prou: nosaltres som un poble treballador, no un niu de corruptes. En aquestes eleccions la demanda fonamental és recuperar les oportunitats per a tots. Ara com ara tenim 543.000 aturats, més de 1.300.000 valencians viuen amb menys de 663’4€ mensuals (risc de pobresa) i 318.000 valencianes viuen amb ingressos inferiors a 332€. Tenim joves que han hagut d’emigrar i majors que continuen esperant a les cues dels hospitals. Per a revertir la situació necessitem capgirar les polítiques públiques. I per a això necessitem disposar de recursos suficients. Dins d’este trencaclosques el finançament és una de les peces importants per a recuperar un país per a tots. 
 
 
- La coalició està formada per un partit estatal i un altre valencià. Eixa fórmula serà un obstacle per a tenir una veu valenciana a Madrid?
Els valencians hem patit un problema d’infrarepresentació política real: no hem sigut ningú a Madrid. Un dels resultats d’això és no haver tingut recursos suficients per a pagar els nostres hospitals i les nostres escoles. Compromís-Podem-És el moment som una candidatura valenciana que naix amb l’aspiració de representar eals valencians amb un grup propi potent i un pes polític rellevant, amb capacitat de ser clau en la governabilitat estatal. Però és cert que plantegem una fórmula innovadora: una candidatura valenciana que forma part d’un paraigües estatal de canvi. Açò ens permet presentar reivindicacions pròpies alhora que teixir des de ja les aliances necessàries per a portar-les a terme. Ens permet plantejar polítiques en clau estatal però pensades des de València. Això és una fórmula inèdita: uns valencians anant a protagonitzar el canvi a l’Estat.

- En realitat no és una nova versió de la vella idea de reformar Espanya...?
És una aposta real per una articulació plurinacional d’Espanya. Dir que som un país de països no només és una frase que sona bé; amb els grups propis estem portant ja a la pràctica el model plural que volem per a l’Estat. El PSOE està 30 anys parlant de model federal i en canvi ha negat sistemàticament el grup propi al PSC. Nosaltres parlem de plurinacionalitat i a les primeres eleccions que ens presentem l’hem aplicat. Dit i fet.
 

- La confluència ha sigut un camí ple d’obstacles?
La confluència és d’eixes coses que costen perquè valen la pena. Nosaltres fèiem una anàlisi política sòlida: la majoria social de canvi ja havia cristal·litzat en majoria electoral al maig. Compromís i Podem vam ser la primera força de la CV en les eleccions autonòmiques, sumant un total de 732.000 vots i 32 diputats. El repte ara era fer emergir esta majoria social com l’actor central de la política valenciana. La forma era amb una candidatura única capaç de guanyar les eleccions. Estem convençuts que les eleccions del 20 de desembre validaran esta hipòtesi.

- Això vol dir que si guanyen hi haurà canvis al govern de la Generalitat?
Ja ho vam dir en juny i ho repetim ara: som els garants del pacte del Botànic. En eixe document vam subscriure un contracte amb la societat valenciana per a situar les persones com la prioritat de les polítiques. El nostre compromís és donar estabilitat a les polítiques del Botànic. El que ens preocupa és el comportament històric del PSOE: venent bones paraules en campanya que sistemàticament són trencades i incomplides quan governen. El PSOE vol anar a missa i tocar campanes; vol ser el partit dels poderosos com el PP i alhora disfressar-se de canvi i aparentar ser el partit de la gent, com nosaltres.
 

- Pablo Iglesias va insistir molt en el debat del 7D en desacreditar Pedro Sánchez. És el PSOE l’enemic a batre?
L’enemic a batre són les polítiques que han empobrit la nostra gent
. El PSOE ha sigut el partit de govern durant 21 dels últims 35 anys. Anys durant els quals es va desenvolupar el sistema de pensions, l'educació i la sanitat públiques, la llei de dependència. Nosaltres reivindiquem l'herència dels avanços socials que tant ens va costar conquerir. No assumim en canvi el partit de la reforma laboral, les retallades socials i la reforma de l'article 135 de la Constitució. Durant anys, el vot socialista fou un vot de progrés, un vot per la igualtat, un vot de futur front a un passat de foscor. Hui és el vot de la resignació, del mal menor. El partit que havia de combatre els privilegis s'ha convertit en el partit dels ERO i de les portes giratòries. En estes eleccions el vot segur per als que volem cuidar eixa herència social és Compromís-Podem.
 
-En les autonòmiques, en la Fonteta, va evocar Joan Fuster, cosa que va sorprendre...
A qui va sorprendre? Fuster és patrimoni col·lectiu de tota la gent d’esta comunitat. Alguns continuen entenent la política valenciana en paràmetres identitaris-culturals antiquats. Nosaltres reconeixem que som un país mestís, amb dues llengües i dues denominacions. La dicotomia fonamental que estructura la política valenciana és entre unes elits antivalencianes que han saquejat la nostra gent i els valencians i valencianes que cada dia matinem per a fer funcionar este país. Esta setmana Bonig s’oposava a una pujada d’impostos a les 1.800 persones més riques de la comunitat. Això és una política tan antivalenciana com el tancament de la RTVV.

-Ara a qui toca citar per arrodonir el missatge?
Tocaria a un altre dels grans intel·lectuals del país, Josep Vicent Marqués. Pioner en l’ecologisme i el feminisme i defensor d’eixa visió que diu que fonamentalment el país és la seua gent



 
next