Diari La Veu del País Valencià
Ens sentim orgullosos d’organitzar el festival més important de música en valencià
Ja queda menys per al Feslloch, que se celebrarà els dies 11, 12 i 13 de juliol a Benlloch i que compta amb un cartell on totes les propostes musicals són en la nostra llengua. La raó de ser d’aquest festival és servir d’escenari per mostrar les novetats i l’actualitat de grups i cantants de la música feta en valencià i a casa nostra. És un festival que pretén servir d’aparador per a potenciar diferents estils que van des del hardcore, l’ska, el rap o el reggae, fins al rock, el pop, l’indie i fusions ben originals. Benlloch es prepara per aquest esdeveniment i la regidora de Cultura, Anna Edo, ens conta els preparatius.

Xavier Pérez / Benlloch

-Com és Benlloch i com són el seus veïns i veïnes?

Benlloch és un poble molt acollidor de poc més de 1000 habitants, ubicat a la comarca de la Plana Alta. Poble de bona gent, participatiu, actiu socialment i culturalment, de gent compromesa amb el seu municipi i amb les seues tradicions.

-Queda ja molt poc per a una nova edició del Feslloch, com van les feines d’organització?

La veritat és que el Feslloch 2013 ja està ací. Queda poc més d’un mes i els de l’organització estem ‘a tope’. Ja està tancat el cartell d’actuacions musicals i d’altres activitats culturals, esportives i d’esplai paral·leles, però ens resta tancar i redissenyar tota la part específica d’infraestructura i serveis.

Aquest any, amb el canvi d’escenari gran al camp de futbol, hem d’estudiar i redibuixar la distribució de les diferents àrees de serveis (zona ‘chill out’, dutxes, vàters, zona de la ‘torrà’, escenaris…) per intentar atendre com cal les necessitats dels ‘fesllokins i fesllokines’.

-Amb poc més de 1.000 habitants, és un repte acollir i participar en aquest esdeveniment on actuaran els grups i cantants més importants del País Valencià?

Evidentment tenim un cartell musical fantàstic, però com a punt a remarcar en la carta de presentació del Feslloch, el repte és calibrar perfectament l’oferta i possible demanda en infraestructures, instal·lacions i serveis. Açò és bàsic i fonamental per a l’organització. Intentem que els que vénen gaudisquen dels concerts, de la música en valencià i tinguen satisfetes totes les seues necessitats. En resum, que es troben com a casa. Aquesta tasca suposa un gran esforç per a una població menuda i un gran repte per a totes les persones, que de manera voluntària, fem possible el festival.

-Què suposa per al municipi aquest esdeveniment des del punt de vista cultural i econòmic?

Des del punt de vista cultural, un orgull. Ens sentim orgullosos que un poble com Benlloch puga organitzar el festival més important de música en valencià.

El primer any, quan Escola Valenciana contactà amb l’Ajuntament perquè Benlloch acollira un concert de la Gira, des de la Regidoria de Cultura ja vam veure la possibilitat de fer un projecte més ambiciós.

L’Ajuntament de Benlloch aposta fermament per la defensa del valencià, i si tens l’oportunitat de conjugar la teua llengua amb la música feta al teu país i que el resultat siga el FESLLOCH…és un privilegi!

Per altra banda, el FESLLOCH serveix per donar a conéixer el nostre poble, i que la gent que ens visite descobrisca el nostre patrimoni arquitectònic, cultural i humà.

Econòmicament per al poble és molt positiu, i és normal, si tenim en compte que Benlloch multiplica per 10 els seus habitats i d’això, els distints comerços, tendes i restaurants es beneficien. El festival és un clar revulsiu per a l’economia local, cosa que s’agraeix sobretot en aquestos moments.

Per a l’Ajuntament és una inversió. Una inversió que es tradueix culturalment en defensa de la nostra llengua i de la música en valencià. Una inversió que dóna rendibilitat econòmica als comerços i establiments del poble i una inversió que ens promociona turísticament.

-Què comporta multiplicar per 10 la població de Benlloch durant tres dies?

El festival ha anat creixent a mesura que hem anat complint anys. És cert que els veïns i veïnes del municipi veiem alterada un poc la nostra rutina diària i la tranquil·litat de què gaudim al poble.

La ubicació concentrada de totes les instal·lacions, serveis i concerts en la zona del pinar i piscina, fa que les possibles molèsties siguen mínimes. A banda d’això, i de l’esforç que es fa per atendre totes les demandes i necessitats dels ‘fesllokins i fesllokines’, de moment Benlloch, el poble i la seua gent, conviu perfectament amb els nouvinguts.

És important destacar la qualitat humana dels assistents al festival, que facilita la convivència amb els veïns del poble.

-Aquest festival és un referent a tot el País Valencià i fora. Junt a Escola Valenciana el poble continua apostant per la música en valencià. Per què?

El valencià és un tret identitari del nostre poble. Què millor que defensar-lo i potenciar-lo? L’escola de Benlloch té línia en valencià.

-Enguany el Feslloch té un cartell de luxe. Ha de ser històric veure junts en directe dos grups emblemàtics que s’acomiaden enguany com Al Tall i Obrint Pas, supose que emocionada, no?

Emocionada i orgullosa per una banda, clar. Per altra, trista pel seu acomiadament. He crescut amb les cançons d’AL TALL i m’encanta OBRINT PAS. Però és cert que aquesta circumstància fa del FESLLOCH un esdeveniment històric.

-La creació dels músics valencians està en la millor època de la historia. Creu que les institucions públiques o privades donen suport suficient a cantats, músics o compositors?

Malauradament crec que no, i és ben curiosa aquesta situació. La conclusió és que els grups ho estant fent bé i que hi ha molta qualitat i treball ben fet. També, que gran part de les institucions no estan a l’alçada.

Si una entitat com Escola Valenciana i un Ajuntament xicotet com el nostre organitzem un esdeveniment tan gran com el Feslloch, imagineu on podria arribar la nostra música amb el suport d’altres institucions més potents.

-Com qualificaria la tasca que fa Escola Valenciana?

Imprescindible, sobretot en aquests moments de frontal atac a la nostra llengua i a l’educació pública, de qualitat i en valencià per part del Govern central del PP, amb l’ajuda clara del Govern autonòmic.

La tasca d’Escola Valenciana és una bona mostra de com la societat civil lluita i reivindica els seus drets. Les trobades, el voluntariat lingüístic, la pròpia Gira i les campanyes de matriculació en valencià són, ara més que mai, eines necessàries per a la defensa de la llengua i l’educació pública.

-Una curiositat, què es el que diu la gent del seu poble sobre aquest festival. Supose que la gent jove estarà entusiasmada, però què en diu la gent gran?

Ara estan encantats. Hi ha majors que han participat en algun que altre Fespot!

Per a ells és un goig veure a tanta gent jove de festa. Això sí, una festa sana, cap incident important en tots els anys del festival.

El primer dia de la primera edició estaven un poc alerta, com expectants, amb tot el muntatge. Una setmana de preparatius dels voluntaris, aquell escenari tan gran en un recinte tancat, el pinar s’havia habilitat com a càmping, els treballs per fer el pàrquing…

-Com a regidora de Cultura què pensa sobre la situació de la llengua i l’ensenyament en valencià?

L’educació pública i en valencià, actualment, està sofrint un atac brutal per part dels governs central i autonòmic. Crec que s’estan equivocant en la política de retallades en educació i sanitat. És un error. Els grans damnificats d’aquestes retallades són els ciutadans que veuen disminuïts els seus drets. Drets que, per altra banda, hem aconseguit amb la lluita de molta gent i que ara pareix, amb l’excusa de la maleïda crisi, que no tenen cabuda.

S’està aprofitant la crisi per fer polítiques clares de dreta, fet que també afecta la qüestió cultural.

-Des de la modèstia de l’Ajuntament, quines polítiques culturals que es fan al llarg de l’any hi destacaria?

Culturalment la població de Benlloch és molt activa, no sols per les polítiques i iniciatives de l’Ajuntament, sinó per la implicació de totes les associacions en el desenvolupament cultural del municipi.

Destacaria el Benlloch Sona!, cicle de música anual; el Certamen Internacional de Joves Guitarristes Daniel Fortea; les Festes de la Verema, recuperades recentment per la comissió de festes, i que coincideixen amb la reactivació de la vitivinicultura; i la Mostra Belloquina de Productes de la Terra, que ens serveix com a aparador del passat i present dels nostres productes, la nostra cultura i patrimoni i, en definitiva, de la nostra gent.

-Què és el que desitja per a aquesta edició del Feslloch?

Que el temps ens acompanye…

Desitjar? Que isquen les coses com en les edicions anteriors: bona música, bon ambient i bona gent. I fent ressò del nom del propi festival: només pretenem fer lloc a la música en valencià. Que no vos ho conten! Veniu al FESLLOCH!

>

Primer vídeo promocional del Feslloch 2013

Escola Valenciana

Comparteix

Icona de pantalla completa