Diari La Veu del País Valencià
“És possible un tripartit si eixa és la voluntat del poble valencià”
La Veu del País Valencià torna a l’edifici dels grups parlamentaris, Les Corts Valencianes, per a entrevistar aquesta vegada la síndica i coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià, Marga Sanz. La parlamentària acaba d’eixir d’una de les sessions de debat de Política General i arriba al grup parlamentari per a conversar amb el nostre ciberdiari. Es mostra molt animada per una banda, i indignada per l’altra després de sentir el discurs d’Alberto Fabra i el comportament de la bancada popular.

Xavier Pérez / València

-Qui és Marga Sanz?

Marga és coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià i síndica del grup parlamentari. A banda, he sigut tota la meua vida educadora, he tingut un compromís polític i social des de la meua adolescència i sempre he portat cap a endavant un compromís personal amb el meu País, la meua gent i la classe treballadora.

-En l’últim debat de Política General vosté li va demanar a Fabra eleccions anticipades. Quines són les raons?

Nosaltres entenem que el PP no ha complit el compromís electoral i programàtic que va adquirir en les últimes eleccions. En segon lloc, perquè està treballant d’esquenes a la ciutadania, en tercer lloc perquè ha portat el País Valencià a uns índexs de pobresa, d’atur i de política econòmica que mai hem conegut, en quart lloc perquè el Partit Popular ha posat en ‘stand by’ la cultura, els creadors, la nostra llengua, fent cas omís de les nostres senyes d’identitat i en cinqué lloc perquè el PPCV treballa a les ordres de Rajoy i ha portat a la fallida la Generalitat Valenciana i no té capacitat per a traure’ns de la crisi. En eixe sentit, nosaltres entenem que el seu cicle ha finalitzat i que en aquests moments s’ha de donar la paraula al poble. El discurs de Fabra és un frau.

-Parlem de futur, el conjunt de l’esquerra pot superar en les eleccions de 2015 al PP. Quina idea porta EUPV sobre un govern amb PSPV i Compromís?

Nosaltres estem treballant pel canvi polític, nosaltres estem desenvolupant tota la capacitat d’influència d’EUPV per il·lusionar la gent en aquest canvi, per implicar les valencianes i valencians en eixe canvi i que esdevinguen protagonistes, això és fonamental i treballem en aquest sentit. I treballem pensant que serem determinants en el canvi, que tindrem un pes en el futur del País i un pes en el govern del futur. Primer cal tindre el govern per a poder transformar les coses. A partir d’això, les valencianes i valencians diran, és el seu vot el que ha de canviar les coses i després començarem a veure les possibilitats que hi han posteriorment.

-És possible un tripartit?

És possible un tripartit si eixa és la voluntat del poble valencià. Tot això, si el poble ho vol i majoritàriament dóna suport a les opcions de progrés i d’esquerres i per altra banda, si hi ha possibilitats d’un acord en base un programa.

-Han començat els tres partits algun tipus de contacte per a fer un projecte del canvi conjunt per a 2015?

En absolut, i per la nostra part creguem que no és el moment. Nosaltres estem desenvolupant la nostra proposta política i per tant, el que ens interessa és ampliar la nostra influència i hegemonia en els valors de l’esquerra al País Valencià.

-Tornant al debat. Vosté li va dir a Fabra que EUPV no dubtarà en 2015 revertir les concessions dels hospitals públics privatitzats. Això té un cost. Com es farà si les arques publiques estan buides?

El PP ha portat una dinàmica de compromisos que nosaltres estudiarem la fórmula per a trencar algunes concessions. Per què? Perquè nosaltres pensem que les condicions d’alguns concerts s’estan incomplint i per incompliment de contracte podem revisar la vigència d’aquests.

-Campions en atur, quines mesures proposa EUPV?

El primer que ha de fer una Administració responsable és deixar de ser una màquina de fer aturats, per tant, cal detindre la sangria de les administracions públiques, educació, sanitat i serveis socials que està fent la Generalitat, ja que l’ocupació pública és molt important per als ciutadans. En segon lloc cal impulsar polítiques d’ocupació, plans d’incentivació de l’ocupació mitjançant el Servef, acords amb els gestors econòmics i també, promoure l’acord en el sector privat. Plans d’ocupació que s’impliquen les administracions, els ajuntaments, les diputacions, però plans d’ocupació amb dotació pressupostària per a ocupació pública. Per altra banda, plans privats mitjançant la incentivació de la contractació per als col·lectius més desfavorits.

-Sobre la retirada per part del PP de la reforma de l’Estatut i la millora del finançament, vosté també va incidir en el debat de política general. Com valora la decisió del Partit Popular?

És una irresponsabilitat el fet de tirar arrere la reforma de l’Estatut, perquè han rebutjat tindre ja en la mà 500 milions d’euros per atendre inversions territorialitzades en l’Estat per al País Valencià i atendre temes d’infraestructures. A nosaltres la postura del PPCV no ens entra en el cap, perquè han ‘ningunejat’ Les Corts, han donat l’esquena a la gent i al teixit productiu. Tot per no evidenciar que el Partit Popular de Madrid no estava disposat a votar allò que els d’ací havien promogut, per tant, eixes contradiccions internes evidencien que Fabra està plegat al seu partit i no a allò que necessiten els valencians. Fabra té la seua voluntat de govern situat al costat de Rajoy, al costat dels préstecs que cada any rep per a poder mínimament sustentar una Generalitat en fallida i no a favor dels valencians que necessiten inversions i finançament.

-Parlem de corrupció. Com se sent vosté quant entra a l’hemicicle i veu un grapat de diputats del PP imputats, ara dos menys Barberá i Camps?

El PP, ahir, perdia 24, va ser una vergonya en el Debat de Política General que l’ovació més gran del discurs de Fabra se l’emportara quan va dir que no permetrà el linxament de persones que estan treballant pels ciutadans; s’estava referint als imputats del seu partit i fou l’aplaudiment més gran, va ser l’aplaudiment a la impunitat. Quan entrem a Les Corts i sentim eixes coses sentim vergonya, sentim que les nostres institucions no es mereixen eixe greuge, de persones que estan a punt de seure a la banqueta o que entraran dintre de poc a fer declaracions judicials… És a dir, la situació és insostenible.

-EUPV ha sigut un dels grups que més ha treballat en els casos de corrupció al País Valencià. Estan satisfets amb els resultats?

Nosaltres hem aprofundit en molts temes escandalosos, hem ampliat la querella en el cas Bárcenas contra l’aportació de contractes de la Generalitat Valenciana amb empreses que apareixen en els papers de la comptabilitat del PP. També hem investigat el cas Nóos, amb el que hem conegut recentment del TSJ respecte a la no consideració de cap delicte de Rita Barberà i Camps; jo entenc que ells estiguen contents amb aquesta decisió a nivell personal, però jo parle en termes polítics ja que els valencians no podem estar contents perquè els que han aparegut com a responsables fent-se les fotos amb el Sr. Urdangarin no sembla que tinguen cap responsabilitat política. Nosaltres continuarem treballant en eixe sentit perquè es vagen aclarint algunes situacions. També està el cas Blasco, ja en vies per a ser jutjat per la justícia, i que almenys el gran escarni que va suposar robar els diners destinats als més pobres del món, doncs puga ser jutjat amb totes les responsabilitats. Hi ha altres casos com el de Taroncher que encara estan per veure.

-Quin personatge polític veu com el més nefast del País Valencià?

Crec que no és un tema de personatges, és una qüestió política de corrupció. El que està esguitant al PP no és el mal comportament ètic d’una persona o altra. La corrupció està en el seu partit (referint-se a Alberto Fabra), està generalitzada, i per tant, traient la poma podrida no s’acaba amb la corrupció, la corrupció és estructura en tot el PPCV, per tant, Fabra ha de regenerar el seu partit i això implica també, regenerar la vida política valenciana.

-Què diria als sectors més necessitats i desfavorits del País Valencià, als més pobres?

Que hi ha alternatives, que EUPV pensa que la gent ha de ser el centre de la política i no les grans empreses, els bancs i els amics del PPCV que s’han beneficiat de la seua gestió. Que siguen capaços d’organitzar-se per donar una resposta a aquestes polítiques de retallades neoliberals que està aplicant el Partit Popular i que ens porta a una societat més injusta i ens du cap a unes majors diferències socials. Per això, aquests sectors de la població han de ser els protagonistes del canvi, perquè sense la seua mobilització i organització açò no es canvia i per tant, nosaltres estarem al seu costat, serem partícips de la seua lluita demostrant que hi altres formes de fer política.

-Li agradaria ser Presidenta de la Generalitat?

És una pregunta que no té contestació, són circumstàncies davant les quals es pot situar una persona quan es veu una possibilitat. Jo ara no treballe en eixes perspectives de tipus personal, sinó en unes perspectives on Esquerra Unida puga ser determinant en el canvi polític.

-Com i quan es farà el procés d’elecció del candidat/a d’EUPV a la presidència de la Generalitat?

Les llistes electorals en EUPV es decideixen en assemblea de delegats elegits de totes les comarques. Tenim un mecanisme que ix des de la base, ja que els delegats porten els seus noms. Tenim un mecanisme de votació molt democràtic i molt obert, les llistes es podem obrir i inclús a candidats que no siguen militats. Nosaltres hem avançat cap a l’elecció directa.

-Està vosté disposada a encapçalar la llista per València?

Jo crec que la tasca que ha fet aquesta direcció ha donat els seus fruits, perquè ara tenim, després d’haver passat un període convuls, unes expectatives molt bones. Hem recuperat credibilitat política, les enquestes ens donen un augment molt important, però en tot cas, aquest tema encara no l’hem obert, falten les eleccions europees i després ja veurem qui es presenta i qui està en les millors condicions.

-Què opina i com valora La Veu del País Valencià?

És una conquesta democràtica, doncs nosaltres manquem de mitjans de comunicació que estiguen arrelats en el nostre territori, que escolten els problemes de les nostres comarques. Per tant, eixa visió que està tenint La Veu, que va recorrent i dóna amplitud al nostre País, és una garantia perquè dóna veu a les comarques, a la nostra gent i les seues preocupacions estan plasmades en aquest mitjà per a tots aquells que vulguen llegir-lo. Nosaltres estem molt satisfets, seguirem col·laborant amb La Veu perquè és la nostra obligació com a organització que té el compromís amb aquest territori i amb el seu futur, perquè aquest mitjà de comunicació, amb compromís pel País puga sobreviure i continuar amb la seua tasca.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa