"Cal reformar la llei hipotecària del 1946 perquè dóna tota la força als bancs"

Què va suposar l’aparició de les PAHs davant la gran quantitat de desnonaments que s’estaven produint arreu l’Estat?

Les plataformes han sigut una resposta organitzada de la ciutadania davant l’atac brutal i bestial de la màfia en què s’ha convertit la banca a nivell especulatiu i també de capitals internacionals. També és una resposta de la ciutadania davant la desatenció de l’administració pública. 

Imagine que amb l’aparició de la PAH València va començar a reduir-se eixe gran nombre de desnonaments. 

La veritat és que la PAH ha paralitzat, a tot l’estat espanyol, 2.000 desnonaments aproximadament. I també s’han recuperat vivendes deshabitades que pertanyen a entitats bancàries. L'Obra Social de la PAH ha reallotjat 2.500 persones a tot l’Estat.

Què és el que pot aportar la gent que no és de la PAH a les vostres reivindicacions?

Hi ha una qüestió importantíssima i és que nosaltres podem subsistir gràcies al suport que ens dóna gent que mai apareix públicament i que mereix tot el nostre reconeixement. Nosaltres rebem una aportació excel·lent de Psicòlegs Sense Fronteres. Aquesta gent, aquests companys i companyes, ens ajuden perquè tracten la gent gratuïtament quan té necessitats, ja que moltes vegades la gent tendeix a, davant la desprotecció, interioritzar plenament la culpabilitat i la vergonya i a viure com un fracàs personal tot el que està vivint malgrat que és un problema global, social i col·lectiu.

També hi ha diferents organitzacions que ens donen suport i que ens acompanyen en tot allò que emprenem. Estan els 'Iaoflautes', la gent organitzada contra el TTIP, el 15M, Sillas Contra el Hambre, la gent de Valencia Acoge, etc. També cal aprendre a desobeir les lleis que són injustes per a superar l’emergència de l’habitatge que hi ha en aquests moments i demostrar que hi ha una cultura que, en lloc de potenciar l’individualisme, la pena o la por, valora la solidaritat i la lluita col·lectiva. Per tant, encara tenim molt a fer.

“El que pot fer la gent és fer-se forta al seu lloc de treball, reclamar els seus drets. També cal aprendre a desobeir les lleis que són injustes”

El dia 6 de maig farem una manifestació dins la campanya que fem conjuntament les cinc PAH. Serà a les 18 hores, a València, i cal que tothom acudisca per demostrar que, efectivament, aquest és un dret humà que mereix ser defensat.

L’any passat es van registrar una mitjana de 166 desnonament diaris. És una xifra brutal...

Els bancs tenen tota la força. Han tingut quasi tots els polítics a favor seu. Han tingut una llei hipotecària que no s’ha reformat des que es va crear l'any 1946, i que és atroç per a la gent, ja que no et pots defensar quasi de cap forma. Aquesta llei hipotecària cal canviar-la sí o sí. Al País Valencià, en 2016, cada dia es desnonaven 26 famílies fins arribar a les 9.454 durant tot l'any. El 43% va ser per impagament de renda de lloguer, una xifra superior –i que va en augment– a la de l'impagament de la quota hipotecària.

El portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de València, José Luis González, en un moment de l'entrevista / DIARI LA VEU

El passat mes de març es va informar que el País Valencià liderava el descens d’execucions hipotecàries del 2016. Estem en el bon camí en eixe sentit?

El País Valencià ha sigut una de les comunitats autònomes on més execucions hipotecàries i més desnonaments s’han produït, juntament amb Catalunya, Madrid i Andalusia. Sempre som la primera o la segona, o la tercera o la quarta. No és una bona situació. La banca no mira pèl. Al País Valencià hi va haver-hi una enorme bombolla immobiliària, es van adquirir molts habitatges i, fruit de tot això, existeix un alt nombre de procediments oberts.

El passat mes de gener les Corts van aprovar la Llei de funció social de l’habitatge. Quina valoració fa d’aquesta normativa?

Nosaltres estem contents amb eixa llei, n'hem participat en la creació i li donem suport. Perquè en síntesi hi ha elements que són fonamentals, i un dels més importants és el dret subjectiu a l’habitatge. És cert que hi ha limitacions perquè hem de veure com s’aconsegueixen les vivendes, perquè si no n'hi ha, si no en tenim, les ajudes poden camuflar la vulneració del dret. Un altre tema importantíssim que inclou la llei és que ara, abans de fer fora una família, se li ha de de proporcionar un lloguer social. Això estableix un mecanisme genial, que és l’expropiació forçosa i temporal, no de la propietat, sinó de l’ús de la vivenda.

“Estem contents amb la llei de funció social de l'habitatge. Hem participat en la seua creació i li donem suport.

Una altra cosa molt important de la llei és que s’estableix la necessitat d’un parc públic d’habitatges a través d’un mecanisme que controla les vivendes que estan buides. I es garanteix que hi ha els subministraments bàsics d’aigua, llum i gas i hi ha mecanismes per a controlar-los i avançar.

Però hi ha una cosa en què no hi estem d'acord: la necessitat de multar els grans tenidors que no compleixen la llei. Però bé, en definitiva, la llei és un avanç important, una fita important.

Recentment, la PAH València es va reunir amb el president Ximo Puig. Com estan les relacions amb el Govern del Botànic?

Li vam transmetre que els avanços importants que s'havien introduït en la llei valenciana desapareixerien si no canviaven les lleis bàsiques, perquè els podrien recórrer i deixar sense efecte. Així, li vam demanar suport a les nostres reivindicacions i el president de la Generalitat va dir que ens el donava i que estava disposat a signar-les. Fins i tot ens va dir que ja li diríem el dia i l’hora per quedar i rebre’ns al Palau de la Generalitat, amb la qual cosa estem contents, perquè pensem que només unint voluntats podem avançar amb tot el món, excepte amb qui vaja a favor de la banca i per damunt de la gent.

El portaveu de la plataforma, amb el president Ximo Puig i la consellera d'Habitatge, María José Salvador, el passat dia 5 / PAH VALÈNCIA 

Las Provincias va publicar una informació en què deia que 10.000 valencians havien sigut desnonats amb l'actual Consell donant a entendre que el canvi polític en la Generalitat havia agreujat el problema. Quina anàlisi fa?

Quant a aquest tema, hi ha una cosa que és totalment incorrecta i pensem que és una mala informació. El fet que hi haja més desnonaments i més processos d’execució no està agreujat per l'acció de cap govern, perquè els bancs actuen de manera independent dels executius. És una altra dinàmica: tu deus uns diners i llavors, jo, que sóc el banc, vaig a per tu. Això no depén del color polític.

Com a portaveu de la PAH València, haurà viscut tot tipus de situacions, de bones i de dolentes.

La situació més desagradable que he viscut va ser el cas d'una mateixa família: al fill li van llevar el bar, el seu negoci, i als pares la casa perquè l’havien avalat. També els van llevar l’habitatge. Com a conseqüència d’això, una de les dos persones majors va empitjorar a nivell psíquic. Eixa situació va ser bestial i desencoratjadora. I, per descomptat, els moments més agradables són aquells en què reps l’abraçada de la persona que ha aconseguit parar el procediment i recuperar el seu habitatge.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat