Diari La Veu del País Valencià
Quins guanys està fent Ribera Salud a Alzira amb pacients de la sanitat privada?

La Conselleria de Sanitat té en la Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera un dels seus principals aliats en el procés de reversió de la gestió privada de l’Hospital de La Ribera. L’organització, que agrupa sindicats, partits d’esquerres i entitats, denuncia que el centre hospitalari “està funcionant alhora com a públic i privat” i acusa la plataforma de treballadors SanitatSolsUna de reunir-se amb malalts per a explicar-los que la fi de la concessió els obligarà a haver de tractar-se a València.

El coordinador de la plataforma, Eduard Hervàs, atén Diari La Veu aquest dimarts, després de conéixer-se que el TSJ valencià rebutja suspendre de forma cautelar les normes de reversió de l’hospital, que obliguen la companyia presidida per Alberto de Rosa a facilitar documentació a la Conselleria abans de l’1 de maig. Precisament, la manca d’informació és una de les carències principals que observa l’organització al centre de la Ribera.

Hervàs veu la decisió judicial com una “victòria” de Sanitat perquè permetrà a la conselleria “exigir a l’empresa la documentació a què fins ara no ha tingut accés”. En aquest sentit, apunta que els gestors de l’hospital s’han negat a facilitar documentació a la plataforma dins del Consell de Salut del Departament de la Ribera.

“Recursos públics per a pacients privats”

Més enllà de la crítica a l'”opacitat”, el portaveu de la plataforma defensora de la fi de la concessió destaca que, al seu parer, el centre prioritza atendre els pacients provinents d’asseguradores privades abans que no els pacients de la sanitat pública. “El pacient que entra per asseguradores està usant els recursos de la sanitat pública”, raona Hervàs, que es pregunta “quin guany està fent Ribera Salud amb els pacients de la sanitat privada”.

Aquesta suposada pràctica, reconeix, “no es pot documentar”, si bé “qui està a una sala d’espera ho veu”, insisteix. Hervàs indica a més que, “fins fa uns mesos”, la web de l’Hospital de la Ribera publicitava dos telèfons d’atenció diferents, “un per als pacients de la sanitat pública i un altre per als de la sanitat privada”, com mostra la imatge, si bé comenta que la denúncia de la plataforma va motivar que es parara aquesta publicitat.

Publicitat de l’Hospital de la Ribera.

Un altre punt negatiu de la gestió privada de l’Hospital de La Ribera, segons Hervàs, és la tendència a evitar que els pacients facen nit al centre hospitalari. “Si algú es trenca un genoll, l’envien a casa en ambulància, perquè les ambulàncies les paga la Generalitat, i el fan tornar l’endemà per a posar-li la pròtesi, que també paga la Generalitat”, relata.

“SanitatSolsUna es reuneix amb pacients de fibromiàlgia”

Si el portaveu de SanitatSolsUna, José Mallent, advertia que els veïns de la Ribera estaven “espantats” amb la possibilitat que canviara el model de gestió de l’hospital, Hervàs ho nega. Al seu parer, “la preocupació la creen ells quan diuen als pacients que d’ara endavant hauran d’anar a València a tractar-se”.

Hervàs va més enllà i assegura que SanitatSolsUna s’ha reunit “amb malalts de fibromiàlgia per a dir-los que no podran fer-se proves” (si l’hospital passa a ser gestionat per la conselleria). En paraules del portaveu de la plataforma, aquesta previsió és falsa i l’atenció serà “igual o millor” amb la fi de la concessió.

“L’hospital té tecnologia puntera i és cert que poden fer un TAC a les tres de la matinada”, apunta en referència a les paraules del portaveu de SanitatSolsUna a l’entrevista a Diari La Veu, si bé opina que les tres de la matinada no és una hora adequada per a fer proves diagnòstiques perquè els pacients han de buscar “qui els duga” al centre hospitalari.

Comparteix

Icona de pantalla completa