"No té sentit sobredimensionar les diferències si en 8 mesos ens hem de tornar a posar d'acord"

Sandra GómezPortaveu del PSPV a l'Ajuntament de València i primera tinent d'Alcalde
/ València
8 octubre 2018 01:00h

Després de més de tres anys de legislatura, les diferències entre els dos principals socis del govern de La Nau –Compromís i PSPV– s'han fet evidents. La darrera polèmica va ser la iniciada arran d'una campanya de València Activa promoguda per la primera tinent d'Alcalde i regidora d'Economia, Sandra Gómez (València, 1985), que va rebre fortes crítiques per part d'alguns diputats de Compromís.

Tot i les discrepàncies, la candidata del PSPV per a les eleccions municipals es mostra segura que el pacte de les forces d'esquerres té futur. Sandra Gómez, que és l'encarregada de l'àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de l'Ajuntament de València, aspira a guanyar les eleccions després de convertir-se de manera automàtica en la candidata socialista a l'Ajuntament de València perquè no ha trobat rival en unes hipotètiques primàries.

Malgrat les diferències i les discrepàncies, airejades en molts casos, amb diferents regidors del govern de La Nau, l'actual número dos de l'Ajuntament de València parla en positiu dels seus socis de govern i advoca per "cosir" les diferències perquè la dreta no torne a governar per culpa de les escletxes d'un govern de progrés.

La campanya de comunicació sobre el programa d'ocupació per a major de 55 anys va traure a la llum les discrepàncies del govern de La Nau. A 8 mesos d'eleccions quina és la relació entre el PSPV i Compromís?

Nosaltres no vam fer res. Van ser 8 diputats i un senador... [els que van criticar la campanya d'ocupació per a majors de 55 anys]. A veure, la nostra relació és bona. Jo abans d'estiu vaig ser molt conciliadora i en diversos mitjans vaig posar en valor que crec que el mèrit més gran de l'Ajuntament és haver donat estabilitat a la ciutat de València. Això no és fàcil entre tres partits, perquè òbviament sempre hi ha diferències d'opinió, discrepància..., però hem donat estabilitat, hem generat confiança a la ciutadania i als agents econòmics que poden desenvolupar la ciutat.

Després arriba setembre, arriba la tardor i hi ha gent que, quan arriba la precampanya, comet errors, com la crítica a la campanya del telèfon.

Polèmiques com aquesta afecten la imatge de l'Ajuntament?

Crec que va haver-hi certa imprudència i quasi irresponsabilitat. Perquè es pot criticar una iniciativa política, tot i que entre socis de govern i públicament jo crec que es podria evitar, però inventar i mentir no es pot fer. I el que es va fer amb eixa campanya va ser inventar i mentir. I sincerament cal ser més responsable amb allò que representem i amb allò que la gent espera de nosaltres. El tema del telefonet va donar peu a marcar el discurs del Partit Popular. Crec que va ser un diputat del PP que va subscriure les mateixes paraules que va dir Compromís respecte a la campanya. Tot això només ve a demostrar que dóna ales a la dreta. I que estan ahí a l'aguait buscant cada escletxa per la qual es poden clavar per a acabar complint la seua predicció que el govern de La Nau seria un fracàs. I no, s'ha de cosir.

Sempre dic que qualsevol polèmica quede dins, com per cert nosaltres vam fer en aquest cas. Jo ara aprofite per a contar el que va passar: quan vam veure la primera piulada, el meu assessor va telefonar l'assessor de la diputada de Compromís per a aclarir-li que el que la diputada estava dient no era cert, que el telèfon el que feia era informar. Tot i això van decidir mantindre la mateixa versió. Per això dic que es pot criticar, però el que crec que no es pot fer en cap cas és mentir.

Segueix enfadada?

Jo ni estic enfadada ni estic molesta, simplement dic que és un error que un soci de govern faça això.

En aquesta ocasió, però, no van ser companys regidors els qui, almenys obertament, van criticar la campanya.

Jo parle de partits, va ser gent de Compromís de diferents àmbits, amb diferents responsabilitats, per tant no és un cas aïllat d'una persona concreta. I crec que és un error. I ho he de dir així de clar perquè no es pot tornar a repetir: és un error que marca el discurs de la dreta. A mi, com a Sandra Gómez, em dóna igual. Personalment les coses ni em molesten ni no em molesten. Parle més des d'una visió institucional d'intentar, ara que arriba la campanya, mantindre l'estabilitat fins al final.

"Quan he de marcar una posició de partit ho faig". / DANIEL GARCÍA-SALA

Sembla que el govern de la Nau, respecte al del Botànic, ha tingut més disputes públiques, moltes vegades amb vosté com a cap visible del PSPV i amb Giuseppe Grezzi per part de Compromís.

Jo sóc la portaveu del meu grup i de vegades faig de veu del meu partit. Jo crec que, pel que fa a les meues responsabilitats de govern, poques o cap polèmica s'han airejat més que aquesta del telèfon. I això que es tracten temes delicats. Amb el tema, per exemple, dels apartaments turístics jo he intentat arribar a acords de consens. De fet, el tema del turisme ha sigut l'únic que ha rebut el suport de tot el ple i jo tinc molt posat en el cap que s'ha de consensuar i dialogar. Ara bé, com a portaveu del meu partit òbviament quan he de marcar una posició de partit ho faig, però no entraria a comparar un govern i l'altre.

"Cal ser més responsable amb allò que representem i amb allò que la gent espera de nosaltres"

Jo sé el que viscut en aquestos casi quatre anys dins del meu. Jo mantinc una percepció positiva i ho dic de veritat, amb la mà en el cor, que crec tots hem sigut generosos. Quan dic tots, dic tots, els tres partits. Tots hem renunciat a posicions, tots hem guanyat altres posicions, tots hem buscat sempre punts d'acord i el que jo crec és que això no ha de canviar.

Estem a 8 mesos d'eleccions. Li preocupa que d'ací als comicis es parle més de les diferències que d'allò que els uneix?

Des del PSPV el que farem serà parlar del nostre model de ciutat, parlar dels mèrits del govern de La Nau i parlar d'aquesta experiència de govern sempre en positiu. Parlar en negatiu del que fan els companys no genera confiança. No té cap sentit que sobreactuem o sobredimensionem les discrepàncies perquè d'ací a 8 mesos ens hem de tornar a posar d'acord. És que és absurd, ningú s'ho creu. 

Ha sentit, pot ser per la condició de portaveu, que Compromís li ha fet un marcatge especial?

Jo crec que això és una cosa que ha de valorar la gent. Jo el que he de dir és que sí que m'he sorprés amb determinades coses però això és una cosa que ha de valorar la gent.

Va arribar a l'Ajuntament amb amics de Compromís, com Pere Fuset o Sergi Campillo, tots dos de Compromís. La política desgasta les amistats? 

Per la meua banda, jo tinc molt clar que això al final depén de com cadascú es plantege la forma de d'arribar als llocs. Jo ho faré sempre en positiu i jugant net. Les meues amistats i relacions personals estan per damunt de qualsevol tema. En política, i no ho dic per ningú en concret, una de les coses que jo he aprés és que és molt important ser bona persona. Ho dic de veritat. Quan fan les coses malament, sempre acabes malament. Si tu assumeixes una responsabilitat i aspires a assumir-la, has de fer les coses bé.

"Tots hem sigut generosos. Quan dic tots, dic tots, els tres partits. Tots hem renunciat a posicions"

Pere Fuset, per la vostra amistat, ha fet de mitjancer en les crisis del govern de La Nau? 

És veritat que el fet que els dos portaveus es coneguen ajuda un poc, sobretot a parlar les coses amb major naturalitat. I a entendre i empatitzar cadascú amb la postura del partit de l'altre. 

Cap la possibilitat d'un pacte amb Ciutadans?

Aspirem a reeditar un govern de progrés amb les forces d'esquerres que finalment participen en aquestes eleccions. Però òbviament aspirem, com qualsevol altre partit, a guanyar. I eixa és la principal premissa que tenim. Creiem que tenim un projecte sòlid, un projecte molt concret i definit amb uns valors molt identificables com a partit socialista, que fan millor aquesta ciutat i millora la vida de la gent. I amb això ens presentarem, amb una idea clara, amb el treball desenvolupat i sobretot amb un model de futur. No només parlem del que hem fet o del que proposem per als propers 4 anys. Tot des d'un punt de vista d'esquerres i progressista. Crec que amb això deixe prou clar amb qui no es pot pactar.

En un pacte de progrés, veu sempre el PSPV dins del govern o es pot donar una situació com la de Podem amb el Botànic?

Jo crec que una vegada passen les eleccions s'han de prendre decisions i, en aquest sentit, sí que no puc avançar res perquè hi ha un compromís d'àmbit federal, nacional i local que els pactes de govern es consultarien amb la militància i ens cenyirem al que ens diguen. I jo crec que tots farem una valoració de com han anat els 4 anys i decidirem. Però la decisió la té el partit en el seu conjunt. 

"Òbviament aspirem, com qualsevol altre partit, a guanyar". / DANIEL GARCÍA-SALA

Com veu els partits que ara estan en l'oposició?

No hi ha alternativa. El govern haurà pogut fer les coses millor o pitjor però jo crec que l'alternativa és un PPCV desfet en els casos de corrupció. En el seu grup, nou dels deu regidors encara estan imputats i pendents d'un processament per finançament irregular. No tenen cap model ni projecte polític, encara ploren la nostàlgia dels millors anys, que ells consideren que són els anys de Rita Barberà. No han plantejat ni una sola mesura ni una sola alternativa i no han fet cap renovació de lideratge. Ara, a aquestes altures, a 8 mesos perquè la gent renove la confiança, tot el que presenten és improvisat. València no és una ciutat de 8 mesos, ha de tindre un treball darrere i, per tant, el projecte que presenten ara serà improvisat i no pot generar confiança. 

"L'alternativa al govern de La Nau és un PPCV desfet en els casos de corrupció i un Ciutadans amb un projecte incapaç de liderar València"

I Ciutadans?

En el cas de Ciutadans, el seu és un projecte incapaç, amb un lideratge polític incapaç que no està preparat per a liderar la ciutat de València. Sincerament i així de clar ho dic. Perquè no tenen projecte ni un model de ciutat. No han plantejat res, han fet sempre oposició entorn de l'anècdota i jo encara no sé què planteja Ciutadans en matèria de turisme, d'innovació, en matèria ni de mobilitat ni d'urbanisme, sempre fan polèmica entorn de les coses més anecdòtiques que passen. L'oposició no està preparada per a liderar la ciutat de València.

next