ERC permetrà la investidura de Sánchez si el PSOE promet un calendari per a negociar amb Catalunya

Rufián confirma que la primera reunió entre les dues formacions serà aquest dijous amb Adriana Lastra
26 novembre 2019 13:10h
Rufián ha insistit en les dificultats del diàleg després de la sentència als líders independentistes. / ACN

MADRID (ACN). El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha supeditat aquest dimarts qualsevol moviment dels republicans cap a l'abstenció a la investidura de Pedro Sánchez a l'existència d'un "compromís i un calendari" previ a la investidura per a la negociació "entre governs". Aquest "compromís i calendari", ha deixat clar, hauria d'establir-se en les reunions entre ERC i el PSOE "abans" de la investidura de Sánchez, i si prospera, hauria de donar lloc a una segona fase de negociacions que ja serien "entre governs" un cop constituït l'executiu espanyol. 

Rufián també ha emplaçat Sánchez a reconéixer el president de la Generalitat, Quim Torra, com a interlocutor en les futures negociacions: "No reconéixer el president de la Generalitat perquè no et cau bé és una irresponsabilitat". Ara mateix, ha recordat Rufián, ERC està "en un 'no' a Sánchez" i perquè aquest 'no' evolucione cap a l'abstenció caldrà que els contactes entre els dos partits permeten concretar aquesta agenda de negociacions entre governs.

De fet, Rufián es reunirà aquest dijous a la vesprada amb la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, per a fer passos en aquesta direcció. "Estem en una primera fase de negociació entre equips on intentarem assumir un calendari de mesa de diàleg per negociar entre governs la resolució del conflicte polític", ha dit.

Aquesta primera fase –ha reiterat– és "preinvestidura" entre ERC i el PSOE, i caldrà concretar-hi l'agenda de negociacions "entre governs", que tindria lloc un cop passada la investidura. És a dir, "sense calendari ni compromís aquesta segona fase no podrà ser".

El portaveu d'ERC ha fet aquestes manifestacions des del Congrés acompanyat del seu grup parlamentari, que aquest dimarts recull les credencials al Congrés. Ha promés "fermesa, unitat i determinació" a l'hora de treballar per a "dignificar la vida de la gent".

Malgrat l'oferiment, Rufián ha insistit en les dificultats del diàleg després de la sentència als líders independentistes i d'una campanya on el líder del PSOE s'ha dedicat –ha dit– a "insultar i criminalitzar" l'escola pública catalana, els mitjans públics catalans i els votants de l'1-O.

També s'ha mostrat "sorprés" pel fet que el PSOE veja com a propostes de màxims les condicions establides pel vicepresident del govern català i coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, quan la posició dels republicans s'ha repetit "per activa i per passiva".

next