Escola Valenciana demana més professors amb capacitació en valencià a les zones castellanoparlants 

L'entitat insta el Consell a augmentar el nombre d'assessors lingüístics als centres educatius
7 agost 2019 20:12h
Representants d'Escola Valenciana s'han reunit aquest dimarts amb el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano. / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. Escola Valenciana ha demanat al Consell un major nombre d'assessors lingüístics als centres educatius i que es reforcen les zones "històricament castellanoparlants" amb professors amb capacitació. A més, l'entitat ha perfilat les línies de col·laboració amb la Generalitat per a defensar els drets lingüístics.

El president i el vicepresident d'Escola Valenciana, Natxo Badenes i Joan Cortés, respectivament, i la presidenta de la Coordinadora d'Alumnat, Pares, Mares i Professorat per l'Ensenyament Públic en Valencià (Cappepv), Laura Font, han mantingut aquest dimecres una reunió amb el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano. La trobada ha resultat "molt profitosa en matèria de drets, educació i competència lingüística", ha destacat l'entitat en un comunicat.

La reunió s'ha centrat en els blocs principals de drets, educació i competència lingüística. Així, l'entitat s'ha interessat pel protocol que cal seguir per a formalitzar denúncies davant les vulneracions de drets lingüístics, les hostilitats i la discriminació que pateix a vegades la ciutadania quan s'expressa en valencià. En aquest context, ha assenyalat que aquest apartat es tractarà de forma "més aprofundida" durant el mes de setembre amb la directora de l'Oficina de Drets Lingüístics.

Així mateix, Escola Valenciana ha subratllat la importància de comptar amb un major nombre d'assessors lingüístics als centres educatius. "Cal facilitar més informació a l'equip docent i aclarir els dubtes que les famílies puguen tindre; per exemple, en relació amb la idoneïtat de matricular els xiquets a les escoles que garanteixen més assignatures en valencià", ha apuntat Badenes.

El president de l'entitat ha ressaltat que els centres que tenen més hores en valencià com a llengua vehicular "s'acosten al model d'educació que Escola Valenciana considera òptim: l'ensenyament en valencià". 

Respecte a la capacitació lingüística, Badenes ha sostingut que calen "professionals del món de l'educació amb la corresponent formació i competència en valencià en totes les comarques valencianes". "Cal reforçar les zones històricament castellanoparlants amb mestres que acrediten la capacitació lingüística", ha reclamat.

"És imprescindible cultivar la llengua i crear condicions positives per a superar els prejudicis, el conflicte estèril, i trencar així amb la discriminació per raó de llengua. Saber valencià ens acosta al plurilingüisme, ens obri un gran ventall de possibilitats laborals; això és inqüestionable. El govern valencià ha de transmetre aquestes idees a la ciutadania per a cultivar la llengua amb normalitat", ha reivindicat Badenes.

Per part seua, Trenzano s'ha mostrat satisfet de la trobada amb l'entitat per a "avançar en l'increment dels usos del valencià i analitzar les vulneracions dels drets lingüístics a la ciutadania". "Aquest govern es va dotar amb l'Oficina de Drets Lingüístics (ODL) per a avançar i atendre peticions dels ciutadans que veuen vulnerats els seus drets tant en l'àmbit públic com en el privat", ha apuntat.

next