Diari La Veu del País Valencià
Els escolars valencians plasmen en un curt la seua visió dels drets humans

VALÈNCIA (EFE). Uns 150 escolars valencians han plasmat, junt amb la Filmoteca i al cineasta Emilio Martí, la seua visió dels drets humans en un treball audiovisual que s’estrenarà en la clausura del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans, el Humans Fest.

L’activitat, que forma part de l’oferta didàctica anual de la Filmoteca als centres escolars, permet als alumnes de 10 i 18 anys conéixer la història de la declaració dels drets humans, reflexionar sobre aquesta qüestió i aprendre a estructurar una idea en format audiovisual.

Així ho explica a EFE la responsable de documentació de la Filmoteca i organitzadora del taller ‘Drets animats’, Raquel Zapater, qui assenyala que es tracta d’una activitat “molt completa i transversal” que té una gran demanda entre els centres educatius.

L’activitat, que va arrancar fa tres anys, es desenvolupa durant una setmana i, en cada jornada, treballen en la Filmoteca un total de 30 alumnes d’un col·legi o institut valencià diferent.

Allí els estudiants debaten sobre la importància dels Drets Humans i de la seua Declaració Universal; sobre el que coneixen d’ells (i el que no), i sobre com veuen la situació actual.

Es tracta d’una activitat molt enriquidora on els menors entenen que existeixen uns drets bàsics iguals per a totes les persones, i comprenen que aquests són exigibles i que existeix una obligació de complir-los i defensar-los.

Posteriorment, dividits en grups, trien un dels drets universals i creen “una xicoteta peça animada” audiovisual, basada en la tècnica de l‘stop-motion” amb figures de paper, en la qual han de plasmar la seua idea sobre aquest dret.

El cineasta Emilio Martí afirma que crear el guió i l’animació ajuda a afermar els coneixements que han adquirit durant la jornada, ja que han de convertir les seues idees en imatges. A més, així aprenen que a través de les pel·lícules es pot cridar l’atenció, denunciar un problema i buscar-li solucions.

Segons Raquel Zapater, enguany el dret més triat ha sigut el de la igualtat, encara que també són molt populars els drets relacionats amb la sanitat pública, l’educació, l’habitatge digne, la llibertat d’expressió, el dret a manifestació o la no esclavitud.

Una vegada estan gravats els treballs de tots els escolars, Martí s’encarrega de donar-los coherència i d’unir-los tots en un únic projecte, que es presentarà en la clausura del Humans Fest, que se celebra del 21 de febrer a l’1 de març del 2020.

Enguany el lema que unirà tot el treball serà ‘En un món en el qual es compleixen els Drets Humans’, on s’anirà donant pas a cadascuna de les coses que no passarien si es compliren aquests drets, a través d’una veu en off infantil, que tornarà a ser la de Yoel, nebot de Martí.

Gràcies a l’èxit d’aquest taller, la Filmoteca està estudiant la possibilitat per a l’any vinent de realitzar una altra activitat similar, també d’una setmana de duració, però centrada en el canvi climàtic.

Comparteix

Icona de pantalla completa