Diari La Veu del País Valencià
400 veïns de Sagunt participen en el Dia de la Bici
Ciclistes de tot el Camp de Morvedre reivindiquen una ciutat més adaptada a la bicicleta i mostren el seu rebuig al casc obligatori

El passat diumenge 5 de maig, més de 400 veïns de Sagunt assistiren al Dia de la Bici, una festa per a tota la família que enguany celebrava la seua edició número XXIV. En un ambient festiu, però també reivindicatiu, els participants en este esdeveniment recorregueren un circuit circular de 16 km entre el nucli urbà del Port i el de Sagunt, baix el lema “És temps de bici”. Al final d’esta tradicional marxa ciclista es va llegir un manifest per a demanar novament a l’Ajuntament de la capital de Camp de Morvedre que finalitze el seu Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i per a mostrar també el rebuig dels ciclistes de Sagunt a l’obligatorietat del casc, que vol imposar la Direcció General de Trànsit.

Convocats per Morvedre en Bici-Acció Ecologista Agró, més de 400 veïns de Sagunt i el Port van participar el passat diumenge en el tradicional Dia de la Bici, que enguany celebrava la seua edició número XXIV baix el lema “És temps de bici”. Amb el bon rotllo que caracteritza a la nostra amiga de dos rodes, els participants en el Dia de la Bici recorregueren un itinerari circular entre el casc urbà del Port i el de Sagunt. En total, van ser 16 km de festa sobre rodes per a tota la família, que va concloure amb el tradicional sorteig d’una bicicleta.

Però, també van ser 16 km de reivindicació ciclista perquè, després de XXIV edicions del Dia de la Bici, Sagunt encara no és una ciutat ciclable. Com es va denunciar en el manifest que posà punt i final a la marxa ciclista del diumenge, la capital del Camp de Morvedre no acaba de posar en funcionament el seu Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), que data de l’any 2005 i sense el qual la bici mai no tindrà el protagonisme que es mereix en els carrers de Sagunt i del Port. Fins al moment, només s’han posat en marxa algunes directrius del PMUS, però pràcticament cap referent a la millora de la xarxa de carrils-bici del municipi.


A més a més d’esta reivindicació, els participants en el Dia de la Bici també van mostrar el seu rebuig a la reforma del Reglament General de Circulació que vol perpetrar la Direcció General de Trànsit (DGT). Esta reforma, que entre altres mesures polèmiques vol imposar l’obligatorietat del casc ciclista en totes les vies urbanes, planteja la ciutat com un espai industrial més, com un recinte fabril dominat pels cotxes, els cascos, les llums, els jupetins reflectants i un llarg etcètera de reglamentacions. Este model d’urbs no és l’espai públic que volem, perquè la ciutat del futur hauria de ser cada vegada més còmoda per als vianants i els ciclistes. I el casc, a més a més de desincentivar l’ús de la bici, ni és còmode ni protegeix al ciclista d’un xoc amb un vehicle que circule a més de 30 km/h.

Una veritable política de seguretat vial i promoció de la mobilitat urbana passa per posar facilitats perquè la gent puga caminar o anar amb bici tranquil·lament pels carrers de la seua ciutat o poble. Per exemple amb infraestructures com la passarel·la del riu Palància que per fi connectarà Canet i el Port de Sagunt. Esta passarel·la, que des de Morvedre en Bici-Acció Ecologista Agró portem reivindicant des de fa massa temps, s’espera que estiga operativa a finals de 2013 i ha sigut possible gràcies al treball de l’Ajuntament de Canet, especialment del seu alcalde. Malauradament no podem dir el mateix de l’Ajuntament de Sagunt… Per això, emplacem al consistori de la capital del Cam de Morvedre a posar-se les piles i a treballar de veritat per una ciutat més ciclable, amable i segura. Perquè, com van reivindicar centenars de veïns de Sagunt i el Port el passat diumenge, “És temps de bici!”.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ
Camp de Morvedre

Comparteix

Icona de pantalla completa