AE-Agró sol·licita la suspensió immediata dels paranys “científics”.

L’organització ecologista presenta recurs d’alçada contra la resolució de la Conselleria que tracta d’emparar este mètode de caça il·legal.

La Comissió Jurídica d’Acció Ecologista-Agró ha presentat, davant de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, un recurs d’alçada contra la resolució de la Direcció General de Medi Natural que autoritza 33 paranys “científics” a la província de Castelló. Des dels serveis jurídics de l’organització ecologista s’ha exigit, a més a més, mesures cautelars contra esta resolució. Concretament la seua suspensió immediata, ja que els advocats d’AE-Agró entenen que prevaleix l’interés mediambiental i la protecció dels recursos biològics naturals sobre l’interés particular dels presumptes investigadors que han impulsat els paranys “científics”.

Malgrat les sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el Tribunal Suprem, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal Constitucional que consideren el parany com un mètode de caça il·legal, per ser massiu i no selectiu, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient continua tractant de donar cobertura legal a este mètode de caça que inclús està tipificat com a delicte en l’article 336 del Codi Penal.

L’últim intent de la Conselleria per a emparar el parany, una pràctica furtiva que any rere any mata milers d’ocells al País Valencià, el trobem en una resolució aprovada el passat 1 d’octubre per la Direcció General de Medi Natural i que autoritza el funcionament de 33 paranys a la província de Castelló, presumptament amb fins científics.
Este estudi, impulsat per un grup de professors de la Universitat Politècnica de València, converteix els caçadors d’APAVAL (l’associació de paranyers valencians) en voluntaris d’una investigació de dubtosa legalitat, ja que podria infringir diferents articles de la Llei 13/2004 de Caça de la Comunitat Valenciana. Concretament els articles 13 i 14, perquè la resolució aprovada per la Conselleria no justifica en cap moment la necessitat de la investigació ni l’ús d’este mètode de caça massiu i no selectiu, com demostra la mateixa resolució a l’autoritzar la captura de les següents espècies no cinegètiques: Coccothraustes coccothraustes, Sylvia atricapilla, Sylvia melanocephala i Erithacus rubecula.

A més a més de les possibles infraccions pel que respecta a la Llei de Caça de la Comunitat Valenciana, cal recordar que el parany, per la seua idiosincràsia massiva i no selectiva, està prohibit pel Conveni de Berna, la Directiva d’Aus de la Unió Europea i la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat de l’Estat Espanyol.

Per tot açò, la Comissió Jurídica d’Acció Ecologista-Agró ha interposat una recurs d’alçada demanant l’anulació de la resolució de la Conselleria que empara estos 33 paranys “científics” i sol·licitant també l’aplicació de mesures cautelars. Concretament, s’exigeix la seua suspensió immediata, ja que els serveis jurídics d’AE-Agró entenen que prevaleix l’interés mediambiental i la protecció dels recursos biològics naturals sobre l’interés particular dels presumptes investigadors que han promogut este estudi de dubtosa legalitat i que, en cas de no ser aturat, tindrà amb tota certesa impactes en el medi natural i en la fauna que resultaran impossibles de reparar.

AE-Agró també ha sol·licitat a la Universitat Politècnica de València que deixe de donar cobertura, presumptament científica, a un mètode de caça com el parany, que a més a més de ser il·legal és constitutiu de delicte.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ

Comparteix

Icona de pantalla completa