Obres de conservació al palau comtal de Cocentaina

16 novembre 2013 01:00h
L'Ajuntament inicia actuacions de conservació al Palau Comtal de Cocentaina

Al finalitzar les accions s'hauran millorat les vidrieres, l'escala principal i la porta d'accés al Palau

La Regidoria d'Obres i Serveis conjuntament a la de Patrimoni ha començat uns importants treballs de conservació al Palau Comtal de Cocentaina. Fins al moment, s'ha actuat especialment a les vidrieres i a les balconades de la Sala d'Ambaixadors, molt deteriorades pel pas del temps després de més de 40 anys sense actuar sobre elles. Amb la reparació de les vidrieres s'han aconseguit millorar les condicions ambientals de la sala, on a més es conserven importants obres d'art del Palau Comtal. En aquests moments, encara queden pendents alguns treballs de neteja i manteniment de la fusta.

Altra de les actuacions que s'ha executat s'ha centrat a les escales que comuniquen el pati d'armes amb la primera planta, on s'han substituït algunes peces i s'ha instal·lat un passamans de ferro per a facilitar l'accés.

Els treballs segueixen el ritme marcat, de fet aquesta mateixa setmana s'actuarà sobre la mateixa porta principal d'accés al Palau. Concretament s'incorporaran nous rodaments per a millorar la funcionalitat de la porta. Val a dir que aquestes millores no seran apreciables gairebé a la vista i no afectaran de cap manera a la fusta original. Segons la Regidoria d'Obres i Serveis, aquesta actuació es centra en la “conservació” més que en la restauració. Els ornaments de ferro de la mateixa porta seran igualment netejats i protegits. A més es reproduiran els que falten. La fusta serà netejada amb productes no agressius i tractada amb resines. Durant quasi un mes la porta original serà substituïda per un altra de forma provisional, fins que els treballs hagen finalitzat.
 

Com avançava Marcos Castelló, edil d'Obres i Serveis de l'Ajuntament de Cocentaina, totes aquestes intervencions han sigut autoritzades per la Conselleria de Cultura a partir dels informes i propostes de la tècnic en patrimoni i l’arquitecte municipals. De fet, per a elaborar aquests informes s'han fet les consultes necessàries a professionals en diverses matèries. El pressupost per a completar aquestes actuacions és de 13.436 euros, sent l'actuació sobre la porta la més quantiosa dins de les despeses plantejades.

“És important conservar i mantenir els elements històrics que té el poble de Cocentaina, que són molts i d'un elevat valor. Per això hem decidit actuar en aquest cas al Palau Comtal amb xicotetes accions que ajudaran a conservar aquest símbol del poble. Millorarem la infraestructura i també les condicions de l'interior d'una de les sales més importants, així com la porta principal, que és un element clau”, apuntava Castelló.

Ajuntament de Cocentaina
next