Diari La Veu del País Valencià
El betlem monumental d’Antonio Sallent
El betlem monumental d’Antonio Sallent, un dels principals al·licients del Nadal d’Almussafes

Més de dos mil persones van visitar el betlem particular durant les passades festes nadalenques
El creador oferix visites guiades gratuïtes al conjunt betlenístic durant tot un mes

El betlenista particular d’Almussafes, Antonio Sallent, torna a presentar este Nadal un conjunt nadalenc, integrat per quasi 400 figures, que recreen per mitjà de 19 escenes els moments més importants entorn del naixement de Jesús de Natzaret. Tant els veïns de la localitat com tots aquells visitants que així ho desitgen podran descobrir, en un recorregut guiat, esta joia betlenística en la creació del qual s’han invertit més de 3.000 hores de treball. El betlem estarà obert al públic pròxim dia 7 de desembre i fins al mateix dia de Reis, en horari matinal i vespertí.

Per segon any consecutiu, el consistori d’Almussafes col·labora amb el betlenista particular i veí de la població, Antonio Sallent, en la presentació al públic d’este gran muntatge, en el que el creador del Betlem i membre del Grup d’Amics Belenistas, ha dedicat alguns anys de la seua vida i una inversió econòmica res menyspreable.

El betlem s’emplaça en un local situat en la ronda Historiador Lluís Duart Alabarta, número 20 i romandrà obert tots els dies, des del 7 de desembre fins al 6 de gener de l’any que ve, excepte els dies 24, 25 i 26. Per a poder disfrutar del betlem és imprescindible fer una reserva prèvia al telèfon 660474354, ja que es tracta d’un recorregut guiat de 40 minuts de duració, per al que es limita el grup a un màxim de 12 persones per visita. S’han establit tres passes al matí (a les 11, 12 i 13 hores) i cinc a la vesprada (a les 16, 17, 18, 19 i 20 hores). “El passat Nadal vaig tindre el plaer de rebre a més de 2.000 persones i per al meu va representar un orgull que pogueren contemplar esta obra d’art en què he depositat tantes hores d’investigació, busca i posterior classificació, un projecte que té una continuïtat en el temps, ja que ressorgix cada any”, afirma Sallent.

Figures que cobren vida
El conjunt betlenístico compta, en l’actualitat, amb més de mig miler de peces, ja que a les 350 figures humanes i d’animals, cal sumar altres de complements i elements de qualsevol tipus, que pareixen cobrar vida emmarcades en una escenografia arquitectònica espectacular. De fet, els visitants podran realitzar un viatge cronològic que va des de la Sinagoga – Poble de Natzaret, fins a la ciutat Santa de Jerusalem, on Jesús – ja amb 12 anys d’edat – es dirigix en el temple als Doctors de la Llei. Un total de 19 escenes, ambientades amb diàlegs i música i amb cures jocs de llums, narren la història del naixement de Jesús que va començar a gestar-se fa 2.000 anys, ja que l’obra artística arranca algun temps abans, quan María i José encara no s’havien esposat, contínua en Betlem amb l’enllumenament de María, i relata el seu viatge a Egipte, on es van veure obligats a fugir per a eludir les amenaces del Rei Herodes.

Si el passat any, el conjunt belenístic ocupava una superfície d’uns 45 metres quadrats, el nou muntatge s’ha ampliat en tres metres quadrats més, ja que s’han incorporat nombroses novetats. “Hem elevat el temple de Jerusalem mig metre per a incorporar una nova vivenda amb projecció cap a l’interior, a més d’adquirir 30 figures fixes noves i altres 8 de moviment, estes últimes de l’escultor murcià Galán, especialista en peces elèctriques, que hem integrat en la sèrie del mercat”, comenta el creador del Gran Betlem.

Un somni fet realitat
Encara que la passió de Sallent pels betlems es va despertar fa més de quinze anys, vivint etapes de participació i col·laboració en diferents muntatges, la seua verdadera dedicació com apassionat betlenista es va iniciar l’any 2009, quan va començar a adquirir peces a escultors espanyols de reconegut prestigi i reconeixement nacional i internacional. La busca incansable de les millors figures per a la creació d’este conjunt betlenístic monumental es van succeir durant més de dos anys, fins a completar el muntatge que es presenta a Almussafes per segona vegada este Nadal, el qual està integrat per peces de José Luís Mayo Lebrija, així com per creacions dels escultors Daniel Alcántara, Miguel Ángel Oviedo i Galán, totes elles dotades d’un tractament molt realista, tant en els seus rostres i actituds, com en el moviment de les teles, en l’interés pel detall i en l’acostament al costum de l’època de Jesús de Natzaret.

L’esforç de Sallent ha comptat en tot moment amb la col·laboració de Rafael Alberola, el qual s’ha encarregat de la instal·lació elèctrica i del muntatge de l’estructura que sustenta el betlem, així com del modelista, Pepe Gil, i d’altres tants especialistes que han brindat els seus coneixements pictòrics i ceramistes per a completar l’obra.

Comparteix

Icona de pantalla completa