Diari La Veu del País Valencià
Davant l’aprovació de la llei de reforma local
El proper 19 de desembre, possiblement, s’aprovarà el Projecte de Llei de Reforma Local, proposat pel Govern del Partit Popular.

L’Ajuntament de l’Alcúdia va aprovar el passat 27 de març la següent moció conjunta de Compromís per l’Alcúdia i PSPV, amb el vot a favor d’aquests grups i l’abstenció del PP.

Aquesta contrareforma suposa per als nostres municipis.

UN ATAC A L’AUTONOMIA LOCAL, ja que estableix unes noves regles del joc, que suposen la vulneració del principi d’autonomia local, organitzativa i del principi de subsidiarietat contingut en la Carta Europea de l’Autonomia Local.

Per exemple, sanitat i educació seran competències exclusives a nivell autonòmic: escoletes infantils, conservatoris, educació per adults, atenció social, cultura, dona, majors, joventut, sanitat, corren el risc de desaparèixer en nombroses poblacions del nostre País.

UN NOU MODEL DE RECENTRALITZACIÓ. Aquesta reforma enceta un procés de recentralització en consagrar les Diputacions, eliminant competències als municipis menors de 20.000 habitants. Al mateix temps, pot suposar la fi de les mancomunitats, i amb elles, probablement, la comarcalització del País Valencià.

La proposta és un retorn al model d’ajuntaments pre democràtics. Un model basat en la configuració territorial del govern de les províncies, uns ajuntaments merament gestors, controlats pels cossos nacionals.

El MENYSPREU A LA DEMOCRÀCIA LOCAL. Es trenca el principi constitucional d’igualtat de drets i deures de tota la ciutadania. Condicionarà l’existència de ciutadans i ciutadanes de primera i de segona en funció del lloc de residència. Així mateix, la ciutadania no podrà avaluar, amb el seu vot, els nous responsables de la gestió en relació amb les Diputacions. S’allunya als ciutadans i ciutadanes dels centres de decisió i es disminueix la participació, la democràcia directa i els mecanismes de control i fiscalització.

La PRIVATITZACIÓ DE SERVEIS PÚBLICS. L’avantprojecte presentat fomenta, sense cap mena de justificació, la gestió indirecta dels Serveis, amb un clar contingut polític. Els estàndards de qualitat en el Serveis, tenen relació amb criteris econòmics i de contenció de despesa, sense tenir en compte les diferents realitats locals, així com les conseqüències socials, ambientals i de vertebració territorial.

LA PÈRDUA DE LLOCS DE TREBALL. Una altra de les conseqüències més alarmants de l’aplicació d’esta Llei Local és que a través del desmantellament del sector públic local posaran en perill més de 250.000 llocs de treball públics.
El compromís amb els nostres veïns i la nostra responsabilitat com a governants en Ajuntaments, Diputacions, Consells i Cabildos ens exigeix un pronunciament clar en defensa dels Governs Locals.

Per totes aquestes l’Ajuntament de l’Alcúdia acorda:

1.- Manifestar el rebuig al Projecte de Racionalització de l’Administració Local, elaborat pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i sol·licitar seua la retirada per part del govern.

2.- Reafirmar l’autonomia local i la transcendència del paper dels ajuntaments en la igualtat d’oportunitats, la democràcia i la cohesió social; elements que han permès vertebrar el territori i prestar serveis essencials i bàsics, descentralitzats i de proximitat per a la ciutadania.

3.- Manifestar l’aposta per una gestió més propera a la ciutadania, més transparent i més eficaç, on els municipis i, sobretot, les comarques, juguen el paper que els pertoca en la racionalització de la implantació dels serveis o de determinades infraestructures.

4.- Transmetre als ajuntaments i als seus habitants, especialment dels municipis més xicotets el nostre suport i reconeixement per la tasca que realitzen per mantenir viu el territori per a tota la societat.

5- Obrir un procés de negociació amb tots els grups parlamentaris i amb la FEMP que permeta abordar la reforma de les lleis que regulen el món local garantint l’autonomia local i els drets socials dels ciutadans.

6.- Reclamar un nou sistema de finançament local que assegure als ajuntaments i les mancomunitats els recursos suficients per prestar els seus serveis.

7.- Apostar per un nou model territorial basat en estructures de gestió i funcionament d’acord a la realitat política i social del País Valencià, fomentant les comarques com a ens vertebradors del mateix, des de la transparència, la democràcia i una nova Governança que permeta una adaptació més flexible als reptes dels nostres pobles i ciutats.

Animem al conjunt de la Ciutadania contrària al desmantellament dels serveis públics i els drets polítics i socials a sortir al carrer i mobilitzar-se en l’exercici de rebel·lió democràtica que necessitem.

No a la reforma local, no a les retallades, per uns pobles i ciutats vius, per la democràcia local i els serveis públics.

Comparteix

Icona de pantalla completa