Diari La Veu del País Valencià
Marina Alta – Nova baixada afiliació a la ss.ss
La població activa en la Marina Alta es desploma des del 2008. A més 4034 persones han abandonat el sistema productiu, i la taxa d’actividad està en els seus mínims històrics amb un 46’79%. Herència del tripartit mariner (III).
EUPV reclama una revolució democràtica a la Marina Alta per tirar al tripartit mariner (Compromís $ PP $ PSOE) dels governs locals i recuperar el control social i democràtic dels ajuntaments de la comarca, que ara Compromís $ PP $ PSOE han venut als poders financers i econòmics.

La crisi o la transformació neoliberal de les condicions laborals a la Marina Alta segueix el seu curs, en el mes de gener de 2014 hi ha 40965 persones afiliades a la seguretat social. Al desembre’13 eren 41444, i al març de 2013 eren 42015. A més des de 2008, que hi havia 54517 persones afiliades, la població activa (la suma d’afiliats a la ss.ss. i a l’atur) ha minvat en 4034 persones, ja que s’ha passat de 61625 a les actuals 57591. En el 2011 eren 59526. La taxa d’activitat ha passat del 50’74% en el 2008 a l’actual 46’79%.

Aquestes dades corroboren que l’estratègia de la troica (BCE, FMI i la Comissió Europea) de reduir al màxim la força de treball, fins a un 20% de la població en edat de treballar segueix el seu curs, aprofitant la feblesa o incapacitat política de Compromís $ PP $ PSOE a la Marina Alta, així com, que les directrius polítiques que segueixen estan marcades pels diferents grups de pressió patronal comarcal i local, que tenen com a objectiu la disminució de la força de treball legal, les infracotitzacions a la seguretat social i la precarització de les condicions laborals. En el 2008 els afiliats a la seguretat social representaven el 45% de la població en edat laboral, els que estan en edat de treballar (entre els 16-65 anys), i ara només representen el 33’28% en el 2014.

A més s’ha d’afegir, que la població entre els 16 i els 30 anys ha començat a abandonar la comarca, en el que es denomina “exili econòmic”, com demostra la seva baixada del 16% al 12% del total de la població, mantenint-se les xifres dels menors de 16 anys i dels majors de 30 anys, que ve corroborat per la desaparició de 4034 persones, des del 2008, del sistema productiu que o bé han passat directament al treball sense contracte o s’han anat de la comarca.

La taxa actual d’atur a la comarca és del 28’9%. En el 2011 era del 26’5%, i en el 2008 era del 11’5%. Sobre els diferents pobles: Calp té un 30’6%, Dénia un 31’8%, Benissa un 24’3%, Gata de Gorgos un 31’6%, Ondara un 31’3%, Benidoleig un 34%, Pedreguer un 21’2%, Pego un 28’3%, Benitatxell 24’3%, Els Poblets 32%, Teulada un 20’7%, El Verger un 38’8%, Xàbia un 27’2% i Xaló un 28’6. Tots han reduït la seva població activa, amb l’excepció d’Ondara. A més, Pedreguer té més parats en relació a la seva població en edat de treballar, 15’5%, que la mitjana comarcal, 13%, Teulada té la taxa d’activitat, 45’49%, per sota de la mitjana comarcal, 46’79%, Benissa té un 42’2% de taxa d’activitat, Xàbia un 40’25%, Xaló un 35’17%, Pego un 45’44% i Poble Nou de Benitatxell un 25’9%. Dades que dibuixen als diferents pobles governats pel tripartit mariner del Compromís $ PP $ PSOE, un panorama desolador en el soci-econòmic, i que als pobles d’interior, que tenen difícil l’accés a les infraestructures productives i de mobilitat, els percentatges pugen. Encara que en aquests pobles, l’avantatge és que les xarxes de solidaritat familiar i veïnal són més intenses que els pobles propers a la costa.

A totes aquestes dades, esgarrifoses, ja que cadascun obeeix a un drama humà individual i familiar, s’ha de sumar les polítiques a nivell de l’estat per part del PPSOE des del 2007, i en la Generalitat per part del PP, que han retallat en educació, sanitat, dependència, pensions, treball i habitatge, que fa que la desigualtat creixi aclaparantment, i més en una comarca bolcada, per decisió política del tripartit mariner en el sector serveis, amb la consabida destrucció del sector agrícola i industrial amb les diferents requalificacions i aprovacions de PAI’s, Per això, la Marina Alta és una economia totalment oberta, en la qual de 100 euros que circulen per ella, 90 desapareixen per les diferents xarxes econòmiques de les empreses transnacionals.

EUPV a la Marina Alta considera que les decisions polítiques sobre l’economia de la Marina Alta han estat preses fora d’ella, Troica, però a la comarca han tingut en el Compromís, PP i PSOE els seus actors necessaris, ja que cap poble escapa del desastre econòmic i social, i que en aquests moments ve accelerat per les polítiques neoliberals de privatització del sector públic i de precarización de les condicions laborals, amb les successives reformes laborals.

Per tot això, EUPV considera imprescindible en la Marina Alta, donar una resposta política local-comarcal en els 33 pobles que tingui com a base una revolució econòmica i una revolució política, que arraconi al Compromís, PP i PSOE, com les actuals interrupcions d’escissions de la dreta, que tenen el seu focus a Calp, Dénia i Xàbia. En l’econòmic: auditar el deute dels ajuntaments, prioritzar la despesa social, recuperar els sectors agrícoles/ramaders/pesca i industrials, desenvolupar el dret social de l’habitatge, reforma fiscal progressiva (IBI, aigua,…), conciliació de la vida laboral i familiar. En el polític: transparència en l’estatus del càrrec públic, assessors i càrrecs de confiança, a més de crear la figura del revocatori del càrrec públic, participació democràtica dels ajuntaments obrint el pressupost municipal a la gestió de les prioritats ciutadanes.

Per això, EUPV es compromet a desenvolupar respostes polítiques en tots els pobles de la Marina Alta, amb aquella gent d’esquerres que sofreixin i siguin conscients del repartiment del pastís que han fet Compromís, PP i PSOE durant anys de la comarca, com les seves escissions, que obeeixen als cacics locals, terratinents i patronal.

EUPV Marina Alta

Comparteix

Icona de pantalla completa