Diari La Veu del País Valencià
Codina Bas presenta el seu llibre sobre l’administració municipal de Xàbia en el segle XVIII
La cita és el divendres 14 de març en la biblioteca de Duanes

L’escriptor de Xàbia, Juan Bautista Codina Bas presentarà la setmana vinent el seu últim llibre titulat “L’Administració municipal en el segle XVIII. Xàbia (1760-1795) Propis i Arbitris d’una Vila de Senyoriu del Reyno de València”. L’acte serà el divendres 14 de març en la biblioteca de Duanes a partir de les 19 hores i a més de l’autor estaran l’alcalde, José Chulvi, i l’edil de Cultura, Empar Bolufer.

Contingut del llibre: Carlos III va voler que l’administració municipal presentara els seus comptes anualment a fi de controlar la despesa que cada municipi realitzava evitant dispendis absurds i retallant el poder dels governs municipals. Era l’inici de la centralització administrativa. Els comptes de la vila eren presentades a l’Intendent General de València per a la seua remissió al Consell de Castella.

Al llarg del llibre va apareixent la vida dels habitants de la Xàbia entre 1760 i 1795 i com aquesta vida va sent regulada per les disposicions legals de la Corona així com els ingressos i despeses del municipi: Els propis i els arbitris en el vocabulari del XVIII. L’activitat laboral de la vila i aspectes tan diversos com les festivitats, els trasllats de cinquens, la vinguda d’un botxí, el trasllat de presos o la caça de raboses i llops… etc., el creixement de la vila visible en aquests 36 anys així com el ferri control que la Intendència exercia sobre la junta de Propis i Arbitris. Les referències legals que es van incorporant poden ser d’interès per a conèixer el secret d’aquest sistema d’administració, i fer-ho extensiu a tots els municipis d’Espanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa