Diari La Veu del País Valencià
Exposició ‘Viatge pel meu país’ a l’Octubre CCC de València
Des del 02.04.2014 fins al 11.05.2014
Fotografies de Joan Antoni Vicent
sobre el llibre de Joan Garí

Inauguració:
Dimecres 2 d’abril a les 19.00h
amb Joan Antoni Vicent i Joan Garí

Invitació al viatge

L’any 1962, quan Joan Fuster va culminar l’aventura de El País Valenciano, va comptar amb la col·laboració del fotògraf Ramon Dimas. Cinquanta anys després, jo mateix vaig resseguir les mateixes rutes de Fuster en Viatge pel meu país (Edicions 3i4, 2012), i aleshores va ser Joan Antoni Vicent qui em va oferir la seua inestimable visió gràfica.

Joan Antoni és un fotògraf minuciós, que sap que el secret de la geometria es troba igual en els meandres del rostre d’un ancià que en les regularitats d’un paisatge sotmés al rigor de la seua mirada. Jo volia comprovar en què havia canviat aquest país després del periple de Fuster i Joan Antoni Vicent va certificar l’estat de la qüestió orquestrant una sèrie de meravelloses composicions en blanc i negre, que és el color de l’ànima de les coses -de la seua essència.

En el fons, jo he descrit el que he vist –o, si voleu, ho he interpretat-, però Joan Antoni ho ha eternitzat. Les mateixes sensacions que jo he poat d’uns llocs que m’al·ludien íntimament, ell ha contribuït a congelar-les per a una memòria futura, com si cadascuna foren un dels “instants eterns” de què va parlar el poeta Howard Nemerov.

L’escriptor i el fotògraf, en realitat, fan una bona parella. El viatge els invita i ells hi responen, a l’uníson, amb paraules i imatges. Ací les teniu, ara, per al vostre plaer i usdefruit.
(Joan Garí)

Joan Antoni Vicent, el fotògraf
Joan Antoni Vicent (La Vilavella, la Plana Baixa) és enginyer industrial, però ha dedicat tota la seua activitat professional a treballar com a informàtic per a l’IBM de Barcelona, ciutat on va residir fins el 2002.

Fotògraf autodidacta i vocacional, ha exposat a la Vilavella, Morella, Terrassa, Borriana, Castelló, Madrid, Barcelona i València.

Ha publicat els llibres fotogràfics Barcelona Silencis (una visió lírica i poètica sobre els silencis de la ciutat), Roda el temps (les quatre estacions de l’any vistes a través de la gent, els ritus i els costums del seu poble) i Valencia del Tranvía (imatges actuals de la València de finals dels anys 50 del segle passat, amb textos originals de la novel·la Tranvía a la Malvarrosa del seu germà Manuel Vicent). En aquest cas, les fotografies es van exposar inicialment a l’IVAM i es van poder veure després a Orà i Alger i a les principals ciutats del Marroc. Actualment, una part d’aquesta col·lecció es mostra a les Corts Valencianes.

També va publicar Viatge pel meu país, el llibre origen d’aquesta exposició, on va il·lustrar el text de Joan Garí quan tots dos revisitaren el nostre país seguint el passos de Joan Fuster i com a homenatge a l’escriptor de Sueca en el 50é aniversari de la publicació del seu llibre El País Valenciano.

Els seus darrers treballs fotogràfics són “Castelló Silencis” –que aprofundeix en la temàtica dels silencis com una forma d’urbanisme– i “A la porta de casa”, sobre la gent major del seu poble.

Joan Garí, l’escriptor
Joan Garí (Borriana, la Plana Baixa, 1965) es va donar a conèixer amb el llibre La conversación mural (Premi Fundesco 1994), que abordava el fenomen del grafiti. En els darrers anys ha conreat diferents gèneres literaris: el dietari (Senyals de fum), la novel·la (El balneari) o el llibre de viatges (Història d’Amèrica). Per aquesta activitat ha rebut diferents premis, entre els quals el de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i dels Escriptors Valencians (AELC). L’any 2012 va publicar Viatge pel meu país, que és una visió humana i paisatgística del nostre territori bàsic mig segle després que Joan Fuster el recorrera en El País Valenciano (1962).

Com a periodista va ser col·laborador destacat del periòdic Público durant tota la seua vida en paper (2007-2012) i actualment escriu en El País, El Temps i Ara. El seu blog personal és www.oficidelector.blogspot.com.

Octubre CCC

Comparteix

Icona de pantalla completa