PER L’HORTA | Amics de l’Horta Nord | Plataforma per la Sobirania Alimentària | Enginyers sense Fronteres |SEAE |CERAI| València en bici |

La zona està reconeguda per la Comunitat Europea com un dels paisatges més singulars del continent

La Diputació de València pretén destruir paisatges d’alt valor de l’Horta Nord amb infraestructures innecessàries

El projecte no té justificació objectiva ni tècnica en l’actualitat i és contrari a les mesures de protecció ambiental del PATH

La Diputació de València projecta la construcció de dos nous vials en l’Horta Nord entre Massarrojos i Montcada i, entre Alboraia, Almàssera i Port Saplaya que suposaran la destrucció d’horta productiva d’alt valor paisatgístic i patrimonial. El projecte ha sigut “ressuscitat” per la Diputació en un moment en què ja és totalment innecessari perquè el volum de trànsit s’ha reduït considerablement a la zona i construir una ampliació únicament serviria d’atracció de trànsit d’altres vies, amb el conseqüent perjudici per a veïns i conservació del medi natural. No hi ha actualment cap motiu objectiu i raonable que justifique la necessitat d’aquest projecte. De fet, el mateix projecte admet que l’increment en les IMD (Intensitat Mitjanda Diaria de trànsit) és negatiu i per tant des del punt de vista tècnic més ortodox no es justifica la inversió.

Davant aquesta nova agressió a l’horta, llauradors afectats així com entitats i plataformes –Per l’Horta, Plataforma per la Sobirania Alimentària, Enginyers sense Fronteres, SEAE, CERAI, València en bici- apunten que la projecció dels nous vials és innecessària i xoca frontalment amb les mesures de protecció mediambiental dictades en el Pla de Actuació Territorial de l’Horta (PATH) de la Generalitat Valenciana. I és que segons el PATH, els espais on la Diputació vol fer les noves carreteres estan classificats com horta d’alt valor, com els paisatges millor conservats.

Amb aquesta contradictòria actitud es mostra una vegada més la manca d’una política clara a favor de la conservació de l’ horta històrica per banda de l’administració. Una horta, un territori agrícola que la Direcció per la Conservació dels Entorns de la Comunitat Europea reconeix com un dels paisatges més singulars del continent.

D’altra banda, no s’especifica qui pagarà les expropiacions i aquestes tenen un preu irrisori: un cas similar en Almàssera va propiciar, després de recurs judicial, que es pagara 10 vegades el que l’Administració s’oferia. Això pot comprometre seriosament les finances d’un ajuntament d’Alboraia, cas que fos ell qui pagara, que a hores d’ara és el més endeutat per capita de l’estat espanyol.

Des de diverses entitats s’apunten solucions alternatives a estudiar com la possibilitat que la Diputació de València, que compta amb pressupost, de millorar el transport públic interurbà d’aquesta zona així com adequar i finalitzar el tram de carril bici entre Almàssera i la platja o entre Meliana i Albalat.

Els llauradors afectats i les entitats afirmen que és difícil entendre que amb els lamentables retalls que hi ha a les despeses de l’ensenyament, la sanitat o les ajudes socials de tota mena, es gaste diners en una carretera que ha anat minvant el volum de trànsit en els últims quatre anys com es el cas de la CV-311, la nova variant a la carretera de les Vinyes, un dels dos vials que projecta la Diputació.

PER L’HORTA

Comparteix

Icona de pantalla completa